2018.05.04. 15:00:48 11514 316

Apró látogató a kertben, nagy kellemetlenséggel – Kerüld el a vakondokat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ezek az apró, ám annál nagyobb kellemetlenséget okozó állatok akarva-akaratlanul megkezdték az idei szezonjukat! Nyilván már több, kerttel, vagy csak egy zöld udvarral rendelkező olvasónk találkozott kisebb vagy nagyobb, vakondok készítette földkupaccal. És valószínűleg senki sem örült neki…

Vakond - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vakond

Mert bizony túrnak ezek az apróságok, amerre csak tudnak, nem nézik, hogy éppen a frissen nyírt gyep közepét csúfítják el egy-egy kupaccal, esetleg a virágágyást teszik tönkre, vagy éppen a veteményes kertet rondítják el.

A magának való „zabagép”

Azt nem mondom, hogy a cél az, hogy megkedveljük a kis apróságokat, de azért jó tisztában lenni néhány érdekes tulajdonságával.

  • A vakond meglehetősen magának való, élete nagy részét egyedül tengető figura. Ám természetesen azért családra „ő” is vágyik, aminek minden tavasszal, amikor is 4-5 kölyke születik, a mi kertünk, udvarunk issza meg a levét. Hiszen ilyenkor már nem csak saját magának, hanem családjának is élelmet kell keresnie, ami nem kis kutatómunkát igényel!

  • Hosszú testével, lapát alakú mellső lábaival tökéletes alkalmazkodott a föld alatti életmódhoz, ahol valóságos alagútrendszert képes kiépíteni magának.

  • Habár a veteményeskertet is szívesen feltúrja, érdeklődési körébe a növények nem igazán tartoznak bele. Sokkal inkább kedveli a kártevők lárváit (ez mondjuk nem is baj), a földigilisztát (na, ez mondjuk az!), bogarakat, rovarokat ebéd vagy vacsora gyanánt. De elpusztítja az útjába kerülő házi egereket, mezei pockot is!

  • Szinte folyamatosan kutat élelem után. Ez nem is csoda, hiszen naponta testtömegének legalább a felét el kell fogyasztania ahhoz, hogy ne halljon éhen. Hát, nem csoda, hogy egy kis zabagép!

  • A hiedelemmel ellentétben a vakond nem teljesen vak, csupán a látása nincs tökélyre fejlesztve. De a föld alatt nagyobb hasznát is veszi a nagyon is tökéletes hallásának és szaglásának.

  • Ami nagyon is rossz hír nekünk, kert- és udvartulajdonosoknak, hogy nagyon makacs, ragaszkodó állatkákról van szó „személyükben”. Így jó lesz, ha nem elűzni próbáljuk, hanem finom eszközökkel próbáljuk jobb belátásra bírni, hogy legalább a virágos vagy zöldséges kertet kerülje el! Amúgy pedig védett állat, így elpusztítása tilos!

Vakondűző házi praktikák

Ugyan 100 %-os módszer még nem igazán ismert, számtalan lehetőség közül választhatunk, ha szeretnénk kertünkből „kicsábítani” ezt a kis apróságot.

Locsi-pocsi!

Hát, nem valami humánus, vagyis vakondbarát módszer, de egy slag segítségével megpróbálhatsz egy kis vizet locsolni a lyukakba, így a járatokba. Talán a kis apróság odébb áll, ha nem szereti a vizes környezetet!

„Bűzöld” el!

Azt már fentebb is említettük, hogy a vakond bizony igen jó szaglással rendelkezik. Ebből kifolyólag különböző erős szagú szerekkel is felvehetjük vele a harcot. Ezeket kell beleszórni, beleönteni a vakondtúrásba, járatokba. Ilyen lehet például a kávézacc, a fokhagyma, a savanyúság leve fűszerekkel együtt, rohasztott csalán leve (hm, ez nem hangzik túl kellemesen), petróleumba vagy benzinbe áztatott rongy, vajsavas „beöntés”. Vannak, akik az emberi vizeletet is ide sorolják, „dehátazértna”… :-) Szóval, a lényeg, hogy szúrós szagú, de a környezetre ártalmatlan anyag kerüljön a járatokba!

Használd a hang erejét!

Emlékszel még, hogy a kitűnő szaglás mellett kitűnő hallással is rendelkeznek ezek a picurka állatok? Ha száműznéd őket a kertedből, bizony ne szerenádozz nekik, hanem iktasd ki a kellemetlenkedőket kevésbé kellemes „dallamokkal”! Ilyen lehet:

  • A legegyszerűbb a fűnyíró hangja! Nagyon tudja zavarni odalent a kis apróságot, ám ahhoz, hogy tuti hatást érjünk el, hetente kétszer, háromszor végig kellene mennünk az udvaron a nyíróval.

  • A hangos zenét sem szeretik a vakondok, de sajnos a szomszédok sem. Meg hát ez éjjel sem nagyon alkalmazható.

  • A gyerekzsivaj sem kifejezetten zene füleiknek, úgyhogy játszanak csak az udvaron jó sokat az gyerkőcök. Persze, ennek a „módszernek” is az a hátránya, hogy éjszaka nem igazán bevethető…:-)

  • Üveg a földbe! Lehet műanyag flakon, de van, aki a sörösüvegre esküszik! Szájjal felfelé dugjuk bele a földbe, az udvar, kert különböző részein, úgy, hogy az üveg szája körülbelül 10 centimétert kilógjon. Az így keletkező hang számunkra észrevétlen, a vakondok számára viszont fülsiketítő! Szakboltban vásárolhatóak különböző ultrahangos készülékek, melyek szintén riasztóan hatnak a föld alatt tevékenykedő „cukiságokra”.

  • Ültethetünk kifejezetten vakond riasztására szánt növényeket, ide tartoznak a nagy sárfű is, mely a kutyatej-félék családjába tartozik. Gyökérzetük riasztó szaga készteti menekülésre a kis huncutokat.

Nem vagyunk egyformák…

… és a vakondok sem! Úgyhogy ami a szomszédnak beválik, az lehet, a mi vakondjainknál semmit sem ér, és fordítva. Hajrá, lehet kísérletezni, de előbb vagy utóbb úgyis beválik valamelyik módszer. Érdemes a legolcsóbbal indítani!

Forrás: balkonada.cafeblog.hu, haushaltstipps.net, balintgazda.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...