2023.04.13. 09:50:00 5875 217

Apja fia? Avagy így válasszunk spermadonort!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A női és férfi termékenység kérdése egyre több párnál okoz súlyos kapcsolati és érzelmi akadályokat. Amikor a férfi nemzőképtelensége az, ami gátat szab a közös gyermek vállalásának, de a pár nő tagja ragaszkodik a saját gyermekhez, nagyon nehéz döntések meghozatalára lesz szükség.

Nehéz választás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nehéz választás

Együtt tovább vagy külön-külön? Az esetben, amikor a férfi el tudja fogadni, hogy nem a saját biológiai gyermekét nevelik majd közös gyermekként, lehetőség van spermadonor igénybevételére idehaza is.

Biztonságos-e a spermadonor választása?

A spermadonor szabad akaratából adományoz örökítőanyagot, amely procedúra előtt egy sor vizsgálatnak szükséges alávetni magát. Természetesen az általános egészségügyi állapotának felmérése és az örökíthető genetikai betegség kiszűrése mellett a termékenységi szintet is ellenőrzik, hogy a spermium a fagyasztásos tárolás után történő felhasználáskor is megfelelő minőségű legyen a reprodukciós eljárás során.
Amellett, hogy a biológiai kritériumoknak eleget tesz, a donornak egy átfogó pszichológiai vizsgálaton is át kell esnie, így elmondható, hogy az eljárás során minden felmérhető veszélyt igyekszenek kiszűrni a születendő gyermek minél magasabb fokú egészségügyi állapotának érdekében.

Milyen ismérvek alapján választhatunk spermadonort?

Habár ennek a választásnak nagyon személyes döntésnek kellene lennie, jelenleg a magyar szabályozás nem teszi lehetővé, hogy a leendő szülők megismerjék a személyét esetleg vállaló adományozókat sem.
Adományozás hazánkban csak anonim módon történhet az elismert spermabankokon keresztül.

Az adományozók személyiségéről a spermabankok feljegyzései nem árulnak el részleteket, és a fizikai jellemzőikről is igencsak szűkszavúan informálják a potenciális szülőket.
A szabályozás szerint az adományozóról nyilvántartásba venni csupán úgynevezett fenotípusos tulajdonságokat engedélyezett. Ilyen adatok például a testmagasság, a szem- és a hajszín.

Természetes, hogy minden szülő arra vágyik, gyermekében önmagát lássa viszont, így a legtöbb pár a rendelkezésre álló információk alapján a nemzőképtelen férfire leginkább hasonlító donor spermáját választja a kínálatból.

Más országokban ennél jóval megengedőbb a rendszer, vagy jóval szélesebb körben gyűjtenek adatokat az adományozókról, vagy egyenesen megengedik a nyílt adományozást, ahol az adományozó és a leendő szülők még személyesen is találkozhatnak egymással.

Forrás: www.humancell.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...