2015.05.18. 17:00:34 9674 272

Anyagcsere serkentésre is jó a hólyagcseresznye!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Élénkpiros, lampionra emlékeztető virágkelyhe miatt a hólyagcseresznyét lampionvirágnak is nevezik. A népi gyógyászatban a vizeletkiválasztás serkentésére és az anyagcsere javítására használják, de a kertekben dísznövényként is szokták tartani.

Hólyagcseresznye - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hólyagcseresznye

A hólyagcseresznye a burgonyafélék családjába tartozik. Felálló, kis mértékben elágazó szára 50-100 cm hosszú. A virágcsésze terjedelmes leveliből élénkpiros, hólyagszerű kelyhek alakulnak ki, amelyek narancsszínű, édeskés-kesernyés ízű bogyót rejtenek.

A hólyagcseresznye előfordulása

A hólyagcseresznye vadon nő Közép- és Dél-Európában, valamint Amerikában és Ázsiában. Fenyéreken, cserjésekben és erdőszéleken fordul elő. Kertekbe dísznövényként ültetik.

Gyógyászati alapanyag

A növény egyetlen felhasználható része a magas keserűanyag-tartalmú, vörös virágcsésze nélküli, érett bogyó. A hólyagcseresznye más részeit tilos felhasználni, mert nagy mennyiségben tartalmaznak mérgező hatású alkaloidokat.

Hatóanyagok

A vadon növő hólyagcseresznye termése keserűanyagot és csersavat (tannin) tartalmaz. Termésének savanykás ízét a citromsav okozza. Ezenkívül növényi színezőanyagok: karotinoidok találhatók benne.

Felhasználás

A hólyagcseresznye csak a népi gyógyászatban használatos, hivatalos gyógyszerlistán nem szerepel. Termésének vizelethajtó és tisztító hatást tulajdonítanak, ezért a népi gyógyászat pangó vizelet, húgyhólyag- és vesegyulladás esetére ajánlja. Köszvény és reumás megbetegedések esetén értékes vértisztító. Termését irritált, kipirosodott bőrre külsőleg is alkalmazzák. A hagyományos orvoslás nyugtató és gyulladáscsökkentő hatást tulajdonít neki.

Forrázat: 1 kávéskanál szárított termést forrázzunk le 1 dl vízzel, és hagyjuk állni kb. 10 percig. Ezután teaszűrőn szűrjük le. Húgyhólyag- és vesepanaszok, reumás megbetegedés esetén reggeli előtt és este igyunk belőle egy kis csészével. Tisztítókúra idején igyunk naponta 4x 1,5 dl forrázatot.

Bor: 30 g termésre öntsünk 1 liter fehérbort, és zárt edényben hagyjuk állni 10 napig. Időnként rázzuk fel. Mielőtt a bort palackba töltenénk, gézen szűrjük le. Anyagcserezavar esetén igyunk meg minden reggel egy pohárkával.

Tinktúra: 50 g szárított termésre öntsünk 5 dl borpárlatot, és hagyjuk állni 14 napig, majd szűrjük le. Vese- és húgykő esetén reggel és este igyunk meg 1 pohárkával.

Homeopátia: A homeopátiás szert érett bogyókból nyerik, és ízületi gyulladás, reuma, valamint húgyúti panaszok esetén alkalmazzák.

Érdemes tudni

Érett termését frissen és szárítva is felhasználhatjuk. Készíthetünk belőle dzsemet, felhasználhatjuk ételek díszítésére.

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...