2017.03.09. 08:00:18 10814 303

Angyalgyökeret a jó emésztésért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Angyalgyökér, angyalfű vagy angelikagyökér nevét annak is köszönheti, mert úgy vélték elűzi a boszorkányokat, és még a pestist is távol tartja. Ma már ilyen hatásra nincs szükség :), de emésztésjavítónak, étvágyserkentőnek annál inkább használható.

Angyalgyökér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angyalgyökér

Jellemzők: Az angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó, igen mutatós növény, magassága elérheti a 2,5 métert. Júliusban és augusztusban virágzik. A föld alatt rövidke gyöktörzs fejlődik ki, mely számos járulékos gyökeret ereszt. A növény minden részéből kifejezetten aromás illat árad. Íze az édesköményre emlékeztet, az idősebb példányoké intenzívebb; fűszeressé, keserűvé válik.

Előfordulás

Az orvosi angyalgyökér elterjedt növény Közép- és Észak-Európában, valamint Ázsia északi részén. Főként erdők és mezők nyirkos talaján, folyók mentén, árokpartokon fordul elő. Rokon fajtái közül némelyik törvényi védelem alatt áll.

Hatóanyagok

Gyógyászati célokra korábban az egész növényt és a magokat is felhasználták, napjainkban elsősorban a gyöktörzset.

Az orvosi angyalgyökér emésztést segítő keserűanyagokat és illóolaajat tartalmaz. Görcsoldó hatása a benne található furanokumarinoknak (bergaptén, angelicin) tulajdonítható. További lényeges hatóanyagai a csersavak, a gyanta, a viasz, a pektinek és a cukor, melyek a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzését szolgálják.

Felhasználás

Az angyalgyökér étvágyserkentő és emésztésjavító hatású, elősegíti a gyomornedvek, a nyál és az epe kiválasztódását.

Tea - 1 kávéskanál felaprított vagy porrá őrölt gyökeret egy bögrébe szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. az emésztés serkentése céljából a forrázatot fogyasszuk naponta háromszor, étkezés előtt fél órával. Felfúvódás esetén a gyógyító hatást fokozhatjuk, ha az angyalgyökérhez azonos mennyiségű ánizst, édesköményt, fűszerköményt és koriandermagot keverünk.

Öblögető - Torokgyulladás esetén a szájüreget öblögessük naponta többször kihűtött angyalgyökérfőzettel (vagy forrázattal).

Tinktúra - 20 g finomra aprított gyökeret felöntünk 1 dl alkohollal, jól lezárjuk, 10 npig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Szükség esetén 10-20 cseppet vegyünk be vízzel.

Bor - 50 g angalikagyökeret 7 dl fehérborban áztatunk 10 napig, majd leszűrjük. Délben és este igyunk meg belőle 1 kis pohárral. A kiválasztó szervek működésének élénkítésére szolgál.

Bedörzsölés - 10 g angyalgyökérolajat, valamint 6 g kámforolajat felöntünk 1 liter tiszta szesszel, és egy hétig pihentetjük. Hígítatlan formában bedörzsöléshez használjuk, főként reumatikus fájdalom enyhítésére.

Fürdő-adalék - 100 g gyökeret 1 l vízben 5-10 percig főzünk, leszűrjük, és a vízzel teli kádba öntjük. A fürdő enyhén melegítő hatású, enyhíti az idegfájdalmat.

Az angyalgyökeret magról is szaporíthatjuk. A vetést augusztusban ajánlott végezni, közvetlenül a magok begyűjtése után, mert ezek rövid idő alatt elveszítik csíraképességüket.

Figyelmeztetés

Az angyalgyökér fényérzékenységet idézhet elő (fototoxikus), illetve könnyen összetéveszthető más, a zellerfélékhez tartozó mérgező fajokkal. A növényből előállított készítményeket kizárólag gyógynövényboltban vagy patikában szerezhetjük be, de ellenőrzött minőségű vetőmagból magunk is termeszthetjük.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

SEMMELWEIS EGYETEM: A KÓROS SOVÁNYSÁG TOVÁBBRA IS ELVÁRÁS A DIVATSZAKMÁBAN

A divatmodellek csaknem 90 százaléka vélekedik negatívan a testéről, és több, mint kétharmaduk szigorúan kontrollálja, mit és mennyit eszik a Semmelweis Egyetem új, világszinten is egyedülálló nemzetközi kutatása szerint. Ez az első ilyen mélységű kvalitatív felmérés a témában, melyben a válaszadók majd’ 90 százalékáról az is kiderült, hogy túlságosan sovány, az elmúlt évek ún. „plusz méretes”, azaz „test pozitív” divatmozgalma ellenére. A kutatók a szélsőséges szépségideálok mentálisan és fizikailag is káros hatásaira hívják fel a figyelmet, melyek evés- és testképzavarhoz vezethetnek, és nem csupán a modelleket, hanem a rájuk példaképként tekintő fiatal lányokat is érintik.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

A sokat emlegetett pozitív gondolkodás – nem szabadna félvállról venni

A pozitív gondolkodásról való diskurzus olyannyira felkapottá vált az elmúlt évek folyamán, hogy óhatatlanul is felszínre törtek az ezzel kapcsolatos sarkítások, „értékhígító” elemek. Éppen emiatt történhetett az, hogy sokan elveszítették az érdeklődésüket a téma iránt, nem veszik komolyan az ezzel kapcsolatos nézeteket, sőt, olyanok is akadnak, akik egyenesen nevetségesnek és életellenesnek tartják a pozitivitást. Ezt a problémát igyekszünk az alábbi sorokban górcső alá helyezni, abban reménykedve, hogy néhány felhőoszlató válaszra lelünk mindeközben.