2017.03.09. 08:00:18 10731 303

Angyalgyökeret a jó emésztésért
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Angyalgyökér, angyalfű vagy angelikagyökér nevét annak is köszönheti, mert úgy vélték elűzi a boszorkányokat, és még a pestist is távol tartja. Ma már ilyen hatásra nincs szükség :), de emésztésjavítónak, étvágyserkentőnek annál inkább használható.

Angyalgyökér - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Angyalgyökér

Jellemzők: Az angyalgyökér a zellerfélék családjába tartozó, igen mutatós növény, magassága elérheti a 2,5 métert. Júliusban és augusztusban virágzik. A föld alatt rövidke gyöktörzs fejlődik ki, mely számos járulékos gyökeret ereszt. A növény minden részéből kifejezetten aromás illat árad. Íze az édesköményre emlékeztet, az idősebb példányoké intenzívebb; fűszeressé, keserűvé válik.

Előfordulás

Az orvosi angyalgyökér elterjedt növény Közép- és Észak-Európában, valamint Ázsia északi részén. Főként erdők és mezők nyirkos talaján, folyók mentén, árokpartokon fordul elő. Rokon fajtái közül némelyik törvényi védelem alatt áll.

Hatóanyagok

Gyógyászati célokra korábban az egész növényt és a magokat is felhasználták, napjainkban elsősorban a gyöktörzset.

Az orvosi angyalgyökér emésztést segítő keserűanyagokat és illóolaajat tartalmaz. Görcsoldó hatása a benne található furanokumarinoknak (bergaptén, angelicin) tulajdonítható. További lényeges hatóanyagai a csersavak, a gyanta, a viasz, a pektinek és a cukor, melyek a bőr és a nyálkahártya egészségének megőrzését szolgálják.

Felhasználás

Az angyalgyökér étvágyserkentő és emésztésjavító hatású, elősegíti a gyomornedvek, a nyál és az epe kiválasztódását.

Tea - 1 kávéskanál felaprított vagy porrá őrölt gyökeret egy bögrébe szórunk, lobogva forró vízzel felöntjük, 10 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. az emésztés serkentése céljából a forrázatot fogyasszuk naponta háromszor, étkezés előtt fél órával. Felfúvódás esetén a gyógyító hatást fokozhatjuk, ha az angyalgyökérhez azonos mennyiségű ánizst, édesköményt, fűszerköményt és koriandermagot keverünk.

Öblögető - Torokgyulladás esetén a szájüreget öblögessük naponta többször kihűtött angyalgyökérfőzettel (vagy forrázattal).

Tinktúra - 20 g finomra aprított gyökeret felöntünk 1 dl alkohollal, jól lezárjuk, 10 npig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Szükség esetén 10-20 cseppet vegyünk be vízzel.

Bor - 50 g angalikagyökeret 7 dl fehérborban áztatunk 10 napig, majd leszűrjük. Délben és este igyunk meg belőle 1 kis pohárral. A kiválasztó szervek működésének élénkítésére szolgál.

Bedörzsölés - 10 g angyalgyökérolajat, valamint 6 g kámforolajat felöntünk 1 liter tiszta szesszel, és egy hétig pihentetjük. Hígítatlan formában bedörzsöléshez használjuk, főként reumatikus fájdalom enyhítésére.

Fürdő-adalék - 100 g gyökeret 1 l vízben 5-10 percig főzünk, leszűrjük, és a vízzel teli kádba öntjük. A fürdő enyhén melegítő hatású, enyhíti az idegfájdalmat.

Az angyalgyökeret magról is szaporíthatjuk. A vetést augusztusban ajánlott végezni, közvetlenül a magok begyűjtése után, mert ezek rövid idő alatt elveszítik csíraképességüket.

Figyelmeztetés

Az angyalgyökér fényérzékenységet idézhet elő (fototoxikus), illetve könnyen összetéveszthető más, a zellerfélékhez tartozó mérgező fajokkal. A növényből előállított készítményeket kizárólag gyógynövényboltban vagy patikában szerezhetjük be, de ellenőrzött minőségű vetőmagból magunk is termeszthetjük.

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?