2015.05.29. 16:00:00 9048 270

Amit tudni akartál a csodás tőzegáfonyáról
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Savanykás bogyói nemcsak a konyhában népszerűek, hanem a természetgyógyászatban is felhasználhatjuk őket húgyúti fertőzések és hasmenés megszüntetésére. A növény levele is gyógyhatású, a húgyhólyag betegségeinek gyógyításában rendkívül hatékony anyagot: arbutint tartalmaz.

Tőzegáfonya - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tőzegáfonya

Jellemzők

A hangafélék családjába tartozó, 15-30 cm-es magasságot elérő törpecserjének apró, bőrszerű felületű, elipszis alakú, 1-3 cm hosszú örökzöld levelei vannak. A fehéres rózsaszínű enyhén illatozó virágokból előbb zöld, éretten skarlátvörös, édes és kissé fanyar gyümölcsök fejlődnek ki. A leveleknek nincs illatuk, ízük kesernyés.

Előfordulás

A tőzegáfonya vadon terem Észak- és Közép-Európában, valamint Észak-Ázsiában és Észak-Amerikában. Leggyakrabban tőzeglápon, fenyéres területeken és száraz erdőkben található.

Gyógyító összetevők

A tőzegáfonya levele, ahogy más mezei gyógynövényeké is, arbutint tartalmaz. Hatóanyagának mennyisége kb. fele a medveszőlő-levél arbutintartalmának. A szervezetben az arbutin hidrokinonná alakul, amely a lúgos vízeletben antiszeptikus hatású. A levelekben értékes csersavak, katekinek is találhatók. Érett bogyói gyümölcssavakban, pektinben és flavonoidokban gazdagok.

Felhasználási javaslat

A tőzegáfonya levelei antibakteriális, gyulladáscsökkentő és összehúzó hatásúak. A belőlük készült főzetet hólyaghurut esetén érdemes alkalmazni. A tőzegáfonyával kiválóan lehet helyettesíteni a jobbára magas hegységekben honos medveszőlő levelét.

Levele és gyümölcse is segít hasmenés esetén. A gyümölcséből készült hab étvágygerjesztő - különösen gyermekeknél. Teaként a sájüreg és a torok gyulladásos megbetegedései esetén öblögetésre is használható. Figyelem: A hidrokinont tartalmazó tableták maximum egy hétig szedhetők, legfeljebb ötször egy évben. Terhesség esetén ellenjavallt.

Érdemes tudni

Csak az érett, vörös bogyók hasznosak. A zöld, éretlen gyümölcsök gyógyászati szempontból értéktelenek, tárolás alatt sem érnek be.

ALKALMAZÁS

Tea: A tőzegáfonya apróra vágott vagy összetört száraz leveleiből egy kávéskanálnyit forraljunk néhány percig 1,5 dl vízben. Miután leülepedett, szűrjük le a főzetet. hólyaghurut esetén igyunk naponta 1-2 csészével.

Hideg áztatás: Egy kávéskanálnyi levelet öntsünk le hideg vízzel, és hagyjuk állni 6-12 órán át. Szűrjük le, majd melegítsük fel és igyuk meg. A nyálkahártyát irritáló csersav így nem kerül bele az italba, és a tea kíméletesebb lesz a gyomorhoz. Együnk sok salátát és más zöldséget, hogy a vizelet kémhatása enyhén lúgos legyen.

Gyümölcsök: Makacs hasmenés és étvágytalanság esetén naponta többször is rágjunk el egy-egy kanálnyi szárított tőzegáfonyabogyót.

Tinktúra: 20 g bogyóra öntsünk 100 ml alkoholt (80%). Zárjuk le az üveget, hagyjuk állni két hétig, időnként rázzuk fel. Két hét elteltével zárjük le. Egy pohár vízhez adjunk 20-40 cseppet, használjuk a szájüreg és a torok öblögetésére.

Figyelmeztetés

Cikkünk pusztán tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos szakvéleményét.

Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2013/04/tozegafonya.html

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...