2015.09.04. 12:56:55 8968 264

Amit szeptemberben a kerted megkövetel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyos munkákat nem illik halogatni a kertben. A szeptember főként a szüret hónapja, de ezenkívül rengeteg dolgot megtehetünk, amivel megalapozható jövő évi termés, illetve sokáig szemet gyönyörködtető maradhat a kertünk. Mottó: amit most megtehetsz, ne halaszd későbbre!

Almaszüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almaszüret

Almaszüret, körteszüret, szőlőszüret

A téli alma és körte, a szőlő szüretelése most zajlik. Valószínűleg mindegyiket több részletben kell leszedni, az érettségnek megfelelően.

A szőlőszüretelésről és tárolásról itt olvashatsz bővebben>>

Az almánál ellenőrizzük, hogy a magok bebartnultak-e, ez is jelzi az érettségi szintjét. Ha elégedettek vagyunk vele, mihamarabb szállítsuk hűvös, jól szellőző helyre a termést.

Ha zsenge salátára vágysz már kora tavasszal

Itt az ideje az áttelelős fajtájú saláták és a spenót magjainak elvetéséhez.

Gyümölcsfák telepítése

A legtöbb gyümölcsfa, bogyós gyümölcsbokor, szőlőoltvány és díszbokor valamint díszfa ősszel ültetendő. A helyüket már most ki lehet választani, a gödröket is kiáshatjuk.

Pár szó a virágokról

A kardvirág gumót fel kel szedni, a rajta látható leveleket vissza kell vágni, majd hűvös helyen tárolni. A tulipán, a nárcisz, a játszint és a kora tavaszi virághagymákat most kell elültetni, így kigyökerezhetnek a fagy beállta előtt.

A tulipánról itt olvashatsz bővebben>>

Telepítsük be a növényeket!

A kínai rózsákat, leandereket, muskátlikat, karácsonyi kaktuszokat valamint a mikulásvirágokat is telepítsük be a lakásba.

Ne hanyagoljuk el a rózsákat!

A rózsaágyásokat gyomláljuk ki, s kezeljük gombaölő szerrel. Most van itt az ideje, hogy megrendeljük az új rózsatöveket.

Öntözzünk!

Az öntözéssel nem szabad leállni, hiszen a még földben lévő növényeknek szüksége van a vízre. A fákat se hagyjuk ki, ha kevés a szeptemberi csapadék!

A fű előkészítése

A pázsitunkat érdemes valamilyen magas káliumtartalmú trágyával kezelni.

Metsszünk!

A málnabokor, a szederbokor megmegszétsére ez az ideális hónap. Az epret is érdemes visszakaszálni és kigyomlálni.

Foglalkozz a paradicsommal

A tövek megtisztításával elősegíthetjük a gyorsabb érést.

Mit ültessünk?

A salátákon kívül a következő növényeket ültetheted el szeptemberben:

  • fokhagyma, póréhagyma
  • zöldbab
  • tök, sütőtök
  • uborka
  • fák, cserjék
  • bazsarózsa és évelő növények
  • vadvirágok
  • hidegtűrő zöldségek: brokkoli, bimbós kel, káposzta

Forrás: balintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A télikert előnyei – Télen-nyáron közelebb a természetes környezethez

A télikert ma már jócskán túlnőtt eredeti „növénynövelde” mivoltán, azonban egyedi hangulatával, épületszerkezeti megoldásaival közelebb visz bennünket természetes környezetünkhöz. Éppen ezért a legkevésbé sem meglepő, hogy sokak otthonszépítő és azt bővítő bakancslistáján előkelő helyhez jut.

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?