2015.09.04. 12:56:55 9087 264

Amit szeptemberben a kerted megkövetel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bizonyos munkákat nem illik halogatni a kertben. A szeptember főként a szüret hónapja, de ezenkívül rengeteg dolgot megtehetünk, amivel megalapozható jövő évi termés, illetve sokáig szemet gyönyörködtető maradhat a kertünk. Mottó: amit most megtehetsz, ne halaszd későbbre!

Almaszüret - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Almaszüret

Almaszüret, körteszüret, szőlőszüret

A téli alma és körte, a szőlő szüretelése most zajlik. Valószínűleg mindegyiket több részletben kell leszedni, az érettségnek megfelelően.

A szőlőszüretelésről és tárolásról itt olvashatsz bővebben>>

Az almánál ellenőrizzük, hogy a magok bebartnultak-e, ez is jelzi az érettségi szintjét. Ha elégedettek vagyunk vele, mihamarabb szállítsuk hűvös, jól szellőző helyre a termést.

Ha zsenge salátára vágysz már kora tavasszal

Itt az ideje az áttelelős fajtájú saláták és a spenót magjainak elvetéséhez.

Gyümölcsfák telepítése

A legtöbb gyümölcsfa, bogyós gyümölcsbokor, szőlőoltvány és díszbokor valamint díszfa ősszel ültetendő. A helyüket már most ki lehet választani, a gödröket is kiáshatjuk.

Pár szó a virágokról

A kardvirág gumót fel kel szedni, a rajta látható leveleket vissza kell vágni, majd hűvös helyen tárolni. A tulipán, a nárcisz, a játszint és a kora tavaszi virághagymákat most kell elültetni, így kigyökerezhetnek a fagy beállta előtt.

A tulipánról itt olvashatsz bővebben>>

Telepítsük be a növényeket!

A kínai rózsákat, leandereket, muskátlikat, karácsonyi kaktuszokat valamint a mikulásvirágokat is telepítsük be a lakásba.

Ne hanyagoljuk el a rózsákat!

A rózsaágyásokat gyomláljuk ki, s kezeljük gombaölő szerrel. Most van itt az ideje, hogy megrendeljük az új rózsatöveket.

Öntözzünk!

Az öntözéssel nem szabad leállni, hiszen a még földben lévő növényeknek szüksége van a vízre. A fákat se hagyjuk ki, ha kevés a szeptemberi csapadék!

A fű előkészítése

A pázsitunkat érdemes valamilyen magas káliumtartalmú trágyával kezelni.

Metsszünk!

A málnabokor, a szederbokor megmegszétsére ez az ideális hónap. Az epret is érdemes visszakaszálni és kigyomlálni.

Foglalkozz a paradicsommal

A tövek megtisztításával elősegíthetjük a gyorsabb érést.

Mit ültessünk?

A salátákon kívül a következő növényeket ültetheted el szeptemberben:

  • fokhagyma, póréhagyma
  • zöldbab
  • tök, sütőtök
  • uborka
  • fák, cserjék
  • bazsarózsa és évelő növények
  • vadvirágok
  • hidegtűrő zöldségek: brokkoli, bimbós kel, káposzta

Forrás: balintgazda.hu, kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Távhűtéssel, akusztikus tűzoltó készülékkel, hőszabályozó ruházattal a klímaválság ellen

A legélhetőbb városok listáján legtöbb alkalommal dobogós helyhez jutó Bécs, legutóbb a dinamikusan fejlődő távhűtő központjával hívta fel magára a figyelmet. A Wien Energie eddig magáénak tudhatja a legnagyobb és legerősebb távhűtésre specializált központot, mely a bécsi főpályaudvaron helyezkedik el. Vajon milyen, az ehhez hasonló technológiai vívmányok segíthetnek bennünket abban, hogy elviselhetőbbé tehessük a mostani, és várhatóan a jövőbeli forróságot?

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?