2015.12.05. 18:55:25 11628 368

Amit a szívedről tudni érdemes
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tud az izgalomtól hevesen kalapálni, néha majd’ kiugrik a helyéről a hőn szeretett személy láttán. Máskor nemcsak testi, hanem lelki okokból is fáj, van úgy, hogy szinte megszakad. Sőt, mindannyian túlestünk már azon, hogy össze is törik, úgyhogy ép szívvel viszonylag kevesen rendelkezünk.

Szív - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szív

És van még néhány érdekesség, amit nem árt tudni a legfontosabb szervedről.

1.Tüsszentéskor a szíved nem áll meg, ahogy egy ősrégi mítosz mondja. Sőt, egy szellem sem távozik belőled egy hatalmas hapci alkalmával. Habár, elég nehéz lenne bizonyítani mindkét állítást.

2.Hiába hisszük néha, hogy a szívünk tényleg összetört, ez fizikailag lehetetlen lenne. „Csupán” annyi történik, hogy érzelmi trauma hatására testünk túl sok hormont bocsát ki. Ilyenkor esetleg a szívizmok egy röpke pillanatra megállhatnak, habár ez eléggé ritka eset.

  1. Ahogy mi sem működünk nélküle, úgy a szívünk sincs nélkülünk. Ha esetleg eltávolították valamilyen okból kifolyólag, a szerv még tartja az izommozgást, ha az oxigénellátás még elegendő. Mivel ilyenkor még fut a saját elektromos impulzusuk.

4.A szív nem egészen a bal oldalon helyezkedik el a mellkasunkban. Inkább középen, a tüdők között. Egy egészen kicsit balra dől.

5.Senkinek nem kell elmondani, hogy szívünk fáradhatatlanul dolgozik születésünk első percétől, halálunk utolsó pillanatáig. Az egyedülálló izmoknak köszönhetően sosem áll meg, még egy tized másodpercre sem. Na, jó, esetleg akkor, ha meglátunk egy olyan valakit, akitől a lélegzetünk is eláll.:-)

6.Bizony, létezik, hogy 2 szív egyszerre dobban. A hosszú ideje egy kapcsolatban lévők pulzus- és légzésszáma nagyon hasonló lehet. Kutatók vizsgáltak olyan csoportokat is, ahol a részvevők nem álltak egymással szerelmi kapcsolatban. Nos, itt nagyon ritka volt az „egyszerre dobbanás”.

7.Szívünk ritmusa alkalmazkodik hozzánk. Kutatások is bebizonyították, hogy a szív alkalmazkodik tevékenységünk aktuális tempójához és ritmusához.

8.A szív dobogó hangját azok a kis szelepek adják, melyek gondoskodnak a vér átáramlásáról a szívben.

9.A női szív gyorsabban ver, mint a férfiaké. Ennek oka, hogy a hölgyek szíve kisebb, viszont ugyanazt a munkát neki is el kell végezni, mint a férfiakénak. Éshát, valahogy kompenzálni kell a kis méretet.

10.És újra a macskák! Igen, a macskoszok jót tesznek az emberi szívnek. Akinek van otthon egy cicája, kevesebb rá az esélye, hogy valamilyen szív- és érrendszeri megbetegedésben, esetleg szívrohamban hal meg.

Forrás: youtube.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...