2016.09.16. 13:23:48 10576 228

A Viszkis – Ambrus Attila elégedett a róla készülő filmmel!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár a Viszkis néven elhíresült bankrabló, Ambrus Attila karaktere nem kellene, hogy szimpatikus legyen, mégis gyakorlatilag egy emberközeli hőst csinált belőle a sajtó a 90-es években. A hatóságokat éveken keresztül megvezette, és bizonyos köröknek ez elég volt, hogy felnézzenek rá. Aztán a talpra állásával keltette fel a nagyérdemű figyelmét, megint mások szemében pedig ez volt az igazi hőstett. A most készülő filmnek viszont nem célja, hogy hősként mutassa be a hírhedt bűnözőt.

Ambrus Attila | Fotó via wikipedia.org - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Ambrus Attila | Fotó via wikipedia.org

Talán ezért a visszás, több szemszögből is érdekes karakterért valamint életútja miatt döntött úgy a Kontroll rendezője, Antal Nimród, hogy belevág A Viszkis (ez csupán a film munkacíme) megrendezésébe, az első filmes Szalay Bencével a főszerepben.

Háttér

A Viszkis csaknem harmincszor rabolt. Kifosztott takarékszövetkezeteket, postákat, bankokat, utazási irodákat, volt, amit többször is. A helyszínhez közel, erősítésnek mindig felhajtott pár deciliter whiskyt – innen a név. Egy társa buktatta le, akit a rendőröknek sikerült elcsípniük, így kapcsolták le a román-magyar határon Ambrus Attilát, akinek még egy szökés is összejött a Gyorskocsi utcai őrsről, ahol előzetes letartóztatását töltötte.

Összesen körülbelül 140 millió forintot sikerült pályafutása alatt meglovasítania. 2002-ben csukták le, 10 évet letöltött 17 éves büntetéséből, és 2012-ben jó magaviselete miatt kiengedték. Időközben leérettségizett, lediplomázott és kerámiázni is megtanult. Kézzel készült munkáit az interneten árusítja Julian Rubinstein könyvet írt róla: A viszkis rabló balladája; és dokumentumfilm is készült Anbrusról, amit az Inverstigation Discovery csatornán a Szökésben c. sorozat egy részeként le is adtak. Saját történetét az Én, a whiskys c. könyvében írta meg P. Gál Judit közreműködésével.

A filmről

Most egy egész estés játékfilm készül róla, ami részben az ő történetéből építkezik, részben pedig kitalált. A film producere Hutlassa Tamás, a Filmalap 1,1 milliárd forinttal támogatja a készítését. A rendezőnek, Antal Nimródnak nem áll szándékában hősként bemutatni Ambrust, és ahogy a HVG-nek is lemondta egy életutat szeretne bemutatni, a maga hibáival, bukásaival, felemelkedésével.

Ambrus Attila egyébként úgy nyilatkozott, hogy néhol kicsit durvább a film, mint amilyen ő volt, de alapvetően tetszik neki az alkotás, amiben ő maga is fel fog egy pillanatra tűnni.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.