2015.01.14. 15:48:14 26091 99

A virágzó vitorlavirág titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vitorlavirág akkor szép, ha virágzik is, és ha egészségesek a levelei. Nem nevezhető különösebben kényes növénynek, évekig elvegetálhat zölden is. Itt van például az én kis vitorlavirágom, amit 5 évvel ezelőtt kaptam ajándékba. Körülbelül 7 cm magas volt, de egy kis vitorlácska – a virága – már ott virított rajta. Azóta persze szép nagyra nőtt, de az évek során talán kétszer, ha virágzott. Most már tudom, hogy mit rontottam el és megosztom veled is.

Vitorlavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitorlavirág

Télen kint nem nagyon lehet kertészkedni, a szobanövények pedig általában pihennek ilyenkor, de azért mindig tanulhatunk valami újat, és felkészülhetünk a tavaszi kertészkedős, átültetős szezonra. Most éppen vitorlavirág birtokosoknak szeretnénk egy kis segítséget nyújtani.

Szép zöld a levele, jönnek az új hajtások, de sehol egy virág? Pikk-pakk kijavíthatod a hibát!

A vitorlavirágnak pára kell!

Én például nem voltam tisztában vele, hogy a vitorlavirág – akárcsak az orchidea - egy trópusi növény és mint olyan, szereti a meleg és párás levegőt. Így ilyen szempontból nagyon hasonló bánásmódot igényel, mint az orchidea. Szereti tehát a kavicságyat, a reggeli vízharmatot – azaz a permetezést – és a 20 fok körüli hőmérsékletet. (Ha permetezzük és éppen virágzik, akkor a virágokra ne fújjunk belőle, mert bebarnulhatnak.)

Átültetés és tápanyagok

Évente akár kétszer is át lehet ültetni a vitorlavirágot nagyobb cserépbe, mert a virágzáshoz egyre több és több tápanyagra lesz szüksége. Az A minőségű, laza föld a legjobb választás. A legideálisabb időpont az átültetéshez tavasszal és ősszel van. Közvetlenül az átültetést követően 1 hónapig ne adjunk a növénynek tápoldatot, de utána a következő őszi átültetésig heti egyszer virágos növények számára ajánlott tápoldatot keverhetünk az öntözővízhez. Sokra nincs szükség belőle. Virága egyébként egy buroklevél, ami a torzsavirágzatot rejti.

Öntözés

Ahogy fent már írtuk heti egyszer tápoldatos vízzel locsoljuk a növényünket, télen a pihenő időszakban csak sima vízzel öntözzünk. Lehet, hogy két hetente is elég lesz neki, de ekkor se hagyjuk abba a permetezést.

Két dologra kell figyelni a vitorlavirág esetében, az egyik, hogy nem szereti, ha túl sokáig áll a vízben, a földje besavanyodhat, berohadhat a gyökere és akkor búcsút mondhatsz a növényednek. Tehát ha öntözöd, akkor ügyelj rá, hogy a) ne locsold túl, b) ne hagyd pangó vízben. Ehhez egy tipp a kertvarazsmagazin.hu-ról: ha lehet az öntözés idejére vedd ki a kaspóból, és csak akkor tedd vissza a helyére, ha jól megszívta magát, a föld vizes, de a cserép alja nem.

A vitorlavirág fényigénye

A vitorlavirág nem kimondottan kényes a fényre, persze szereti a világos tereket, de a tűző napfényért nem különösebben rajong. Szóval tartsd félárnyékos vagy világos, de nem napsütötte szobában. Nálam az első pár hónapját egy belvárosi, belső udvarra tekintő nagyon sötét lakásban töltötte el a kisvirág és túlélte! Neked is menni fog a nevelése, nagyon hálás kis növény!

Tehát, ha a vitorlavirágod nem virágzik:

  1. Ültesd át most tavasszal!
  2. Locsold heti rendszerességgel, de ne hagyj alatta pangó vizet!
  3. Használj virágos növényeknek való tápszert hozzá!
  4. Permetezd! Ha lehet naponta, vagy amikor tudod.
  5. Tartsd világos, de nem napos helyen.

Forrás: kertvarazsmagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...