2015.04.20. 13:00:00 33396 329

A tisztító nyírfa: a kérge, levele és lecsapolt leve is értékes!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kivételesen nem mint egy lehetséges allergénként, hanem gyógynövényként beszélnénk a nyírről, amelynek kérge és levele is elterjedt a népi gyógyászatban. Sokak szerint még a puszta közelsége is jótékonyan hat az emberre.

Nyírfa - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyírfa

A közönséges nyír - Betula pendula

A nyír rendkívül elterjedt fafaj Európa és Ázsia magasabb földrajzi szélességein. Emberemlékezet óta a tavasz jelképe:az élet és a termékenység fájának tekintik. Hogy elűzzék a rossz szellemeket, a szláv népek egykor nyírfát ültettek a temetkezési helyek mellé.

Jellemzők: A nyírfa a nyírfafélék családjának képviselője. Magassága elérheti a 30 métert. Jellegzetes, fehér színű törzsét fekete repedések tagolják; levelei könnyűek, lefelé hajlók. Kérge és levele gyantás, kesernyés ízű.

ELŐFORDULÁS

A nyírfa Európa és Ázsia hűvösebb éghajlatú területein fordul elő. Míg a közönséges nyír (Betula pendula) a szárazabb talajú lombos és tűlevelű erdők elterjedt fája, addig a hozzá hasonló molyhos vagy fehér nyír (Betula pubescens) inkább a nyirkos, lápos erőket kedveli.

Enyhülést nyújthat a vese fertőzéses megbetegedései esetén, megtisztíthatja a szervezetet.

A NYÍR, MINT GYÓGYÁSZATI ALAPANYAG

Gyógyászati célokra mindenekelőtt a nyírfa zsenge leveleit használják, továbbá a csapolással kinyert nyírfavizet. Felhasználják ezenkívül a nyírfa kérgét, a faágak száraz lepárlása útján pedig nyírfaszurkot állítanak elő, ami a gyógyszappanok gyártásának alapanyaga.

HATÓANYAGOK

A levelek erőteljesen vizelethajtó hatású flavonoidokat, gyulladáscsökkentő csersavakat és szaponinokat, valamint nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaznak. A növény nedvében cukrok, ásványi sók, B-vitaminok és növényi hormonok (auxinok) is találhatók, míg a kérge gyantában, illetve a pattanásos bőr kezelésére alkalmazott betulin nevű vegyületben gazdag.

ALKALMAZÁS

A fából vagy a zsenge levelekből kinyert friss nyírfanedv élénkíti a vesefunkciót, gyorsítja a káros anyagcseretermékek kiürülését. Serkenti a vizelet kiválasztását, továbbá a húgykőképződést megelőzve kimossa a szervezetben esetlegesen kialakuló húgyhomokot. A nyírfalevél a vértisztító hatású gyógyteák állandó összetevője. A nyírfa hatóanyagait tartalmazó hajszesz elősegíti a hajnövekedést, és csökkenti a korpaképződést. Nyírfakéregből állítják elő a Xilitet, ami egészséges alternatívát nyújt a cukorral szemben.

TEA

Forrázzunk le 1-2 evőkanál szárított nyírfalevelet 2,5 dl lobogva forró vízzel, hagyjuk állni 10-15 percig, majd szűrjük le. Étkezések között fogyasszunk belőle naponta többször 1 csészével.

NYÍRFALÉ (NYÍRFAVÍZ, VIRICS)

Gyógyszertárban és egyes élelmiszerüzletekben is kapható a gyógyhatású készítményként kínált nyírfalé. Naponta 2-3-szor 0,5 dl-t javasolt fogyasztani 15-20 napon keresztül.

KIVONATOK

Nyírfakivonatot tartalmaznak a húgyhólyag és a vese betegségeinek kezelésére szolgáló készítmények. Ezek rendszerint más vizelethajtó és a húgyutak fertőtlenítését elősegítő gyógynövényekkel kombinált keverékek. Nyírfakivonatot a samponok és krémek gyártásához használ a kozmetikai ipar.

TABLETTA

Kereskedelmi forgalomban ugyancsak kaphatók olyan kapszulák és tabletták, amelyek egységes mennyiségben tartalmazzák a nyírfa hatóanyagait. Ezeket a készítményeket főként vesepanaszokra ajánlják, de hozzájárulnak a testsúly csökkentéséhez is.

NYÍRFAKÁTRÁNY

A nyírfagyantát tartalmazó szappanok bizonyos bőrbetegségek, elsősorban pikkelysömör és ekcéma esetén nyújtanak segítséget.

ÉRDEMES TUDNI

A radiesztéták szerint a nyírfa sugárzása különösen előnyösen hat az emberre. Ültessünk nyírfát a házunk mellé, vagy séta közben gyakran tartózkodjunk nyírfák közelében.

Figyelmeztetés

Cikkünk csupán tájékoztató jellegű, nem helyettesíti az orvosi vizsgálatot, illetve a szakértői véleményt!

Forrás: timcsigyogynoveny.blogspot.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...