2020.08.29. 14:00:47 9701 332

A tej élet, erő, egészség – A kertednek is
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A tej fogyasztásáról megoszlanak a vélemények. Van, aki már-már ördögtől valónak tartja, míg mások nem értik, mi ez a felhajtás a fehér ital körül, és bátran fogyasztják, ahogy eddig. Ha Te éppen felhagyóban vagy a tejivással, ám a felhalmozott tejkészlettől nem tudsz máshogy megszabadulni, vesd be a kertben!

Tej - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Tej

Bizony, a tej a kerti szerszámoknak, talajnak, növényeknek is jót tehet. Nézzük, miként hasznosítható a kertben.

A termőföld is szeretni fogja

A termőföldbe kevert tej javítja annak minőségét, víz- és levegőfelvevő képességét.

Kalciumhiány esetén

A paradicsomok rothadását okozhatja száraz táptalaj, nedvességhiány vagy éppen kalciumhiány. Ha utóbbival van dolgunk, akkor a tejes permet a növény szárára talán segíthet legyőzni ezt a kórt. Mivel a kalciumhiány viszonylag gyakori a paradicsom mellett a paprikán, tökféléken is, ezért 1:1 arányú tejes permet nem árthat nekik. Túlzásokba ne essünk, mert többet ártunk vele, mint használunk! Nem baj, ha a tej szavatossága lejárt, csak romlott ne legyen.

Káros az egészségre!

Legalábbis a levéltetvek körében biztosan! Minimum 50 %-os tejes oldat már hatásos lehet a kis kártevők ellen.

Gomba ellen is hatásos

A vízzel felhígított tejpermet segíthet az előzőleg a növényre fújt rovarirtó permet hatékonyabb megtapadásában. Emellett a penész és más gombás fertőzések esetén is hatásos lehet, ha alkalmanként lefújjuk a fentebb írt vizes-tejes keverékkel. A rózsabokrokon lévő fekete foltok ellen is tehetünk a tejes permettel, hiszen ezt is egy gomba (Diplocarpon rosae) okozza. A tejben lévő lactoferrin gomba- és baktériumölő fehérje, mely sokat segíthet felvenni a harcot a már említett penész és egyéb nyavalyák ellen.

Fertőtlenít is!

Hogy megúszd a vegyszerek használatát, ha a kerti szerszámokat kell fertőtleníteni, mártsd tejbe az éppen használt eszközöket. Kevésbé lesznek hajlamosak a rozsdásodásra. Emellett például a dohánymozaikvírus legyűrésében is segíthet ez a fehér ital.

Forrás: agraroldal.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.