2015.06.23. 16:30:08 12137 271

A szőlő nyáron sem pihen – kerti munkák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak tavasszal (metszés) és ősszel (szüret) kell foglalkozni a szőlővel, hanem bizony nyáron is. Ez a gyümölcs folyamatos törődést igényel, ha finom szőlőszemeket szeretnénk majszolgatni, és kellemes bort szeretnénk kortyolgatni. Egy szóval melós a szőlőtartás, de megéri! Melyek a nyári teendők?

Szőlős kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlős kert

Ritkítás, kötözés és csonkázás

A hajtások megjelenése után, érdemes azokat alaposan átválogatni. Szabaduljunk meg a túl sűrű hajtásoktól, ritkítsuk meg ezeket: törjük ki a felesleget, azokat melyeken nincs fürt és a vadhajtásokat is. Ha már megnyúltak a hajtások, akkor ki kell kötözni azokat, hogy a szél ne tudja letörni, megrongálni a szép szőlőt. Nyár közepétől figyeljük a hajtások hosszúságát és a túl hosszúakat csonkítsuk meg – ezt nevezik csonkázásnak.

Permetezés

A szőlőt többféle betegség és kártevő is megtámadhatja, ráadásul ez egyáltalán nem ritka eset, így bioszőlő gyakorlatilag nincs, vagy csak nagyon kevés. Aki biztosra akar menni, az bizony permetezni fog még pedig a következő betegségek, valamin rovarok ellen: lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás, szőlőmoly, atka és szőlőilonca. Minden esetben csak olyan permetszert alkalmazzunk, amely engedélyezett és tartsuk be a javasolt időpontokat, hogy biztonsággal fogyaszthassuk.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...