2015.06.23. 16:30:08 10825 271

A szőlő nyáron sem pihen – kerti munkák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak tavasszal (metszés) és ősszel (szüret) kell foglalkozni a szőlővel, hanem bizony nyáron is. Ez a gyümölcs folyamatos törődést igényel, ha finom szőlőszemeket szeretnénk majszolgatni, és kellemes bort szeretnénk kortyolgatni. Egy szóval melós a szőlőtartás, de megéri! Melyek a nyári teendők?

Szőlős kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlős kert

Ritkítás, kötözés és csonkázás

A hajtások megjelenése után, érdemes azokat alaposan átválogatni. Szabaduljunk meg a túl sűrű hajtásoktól, ritkítsuk meg ezeket: törjük ki a felesleget, azokat melyeken nincs fürt és a vadhajtásokat is. Ha már megnyúltak a hajtások, akkor ki kell kötözni azokat, hogy a szél ne tudja letörni, megrongálni a szép szőlőt. Nyár közepétől figyeljük a hajtások hosszúságát és a túl hosszúakat csonkítsuk meg – ezt nevezik csonkázásnak.

Permetezés

A szőlőt többféle betegség és kártevő is megtámadhatja, ráadásul ez egyáltalán nem ritka eset, így bioszőlő gyakorlatilag nincs, vagy csak nagyon kevés. Aki biztosra akar menni, az bizony permetezni fog még pedig a következő betegségek, valamin rovarok ellen: lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás, szőlőmoly, atka és szőlőilonca. Minden esetben csak olyan permetszert alkalmazzunk, amely engedélyezett és tartsuk be a javasolt időpontokat, hogy biztonsággal fogyaszthassuk.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A legjobb "nagyi lekvárja" receptek

Mai napig a számban is összefut a nyál, ha eszembe jut gyerekkorom szilvalekvárja. Családi házban éltünk, nagy kerttel. Sosem felejtem el, amikor ősszel elindult a gyümölcsszezon, összegyűlt a nagy család a szomszédsággal, és elindult a lekvárfőzés. Óriási üstben rotyogott a szilva, egész éjjel őrizték, kevergették, hogy jól megfőjön. Mi gyerekek természetesen nem mehettünk az üst közelébe, de emlékszem mennyire élveztük a felhajtást, az illatokat és egymás társaságát. Alig vártuk a kóstolást. Ott álltunk sorban a jókora karéj vajas kenyerünkkel, amire rákerült a frissen elkészült, épphogy kihűlt szilvalekvár.

Neki is szüksége van a „kényeztetésre” – Így ragyogjon újra a telefonod tokja

Azt már régóta tudjuk, hogy a telefonunkat bizonyos időközönként, jó esetben napi rendszerességgel nem árt fertőtlenítő tisztítószerrel átkennünk, mert baktériumok, egyéb kórokozók közkedvelt „nyaralóhelye”. Ha tokban tartod a telefonodat, természetesen mindez arra (is) vonatkozik.

Kreatív képzelet. Használj terméseket!

Nagyon hirtelen változott az időjárásunk szinte szélsőségesen hidegre. Mit mondjak, nem esik jól, és szerintem ez mindenkit meglehetősen kellemetlenül érint. Fázósan húztuk össze a meleg pulcsit, mellényt magunkon az elmúlt napokban és dideregtünk a hideg szélben. Ez azonban nem tántorított el bennünket a nagyobb sétáktól. Friss levegőn bandukolva óhatatlanul is szemünk elé kerülnek az ősz jellegzetességei, a különböző termések. Különös vonzalommal nyúlunk utánuk, de hazaérve olykor hetek múlva vesszük észre, hogy ott hevernek valahol. Ne hagyjuk őket veszni, elképesztő érdekességeket készíthetünk belőlük a hideg estéken.