2015.06.23. 16:30:08 12395 271

A szőlő nyáron sem pihen – kerti munkák
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Nemcsak tavasszal (metszés) és ősszel (szüret) kell foglalkozni a szőlővel, hanem bizony nyáron is. Ez a gyümölcs folyamatos törődést igényel, ha finom szőlőszemeket szeretnénk majszolgatni, és kellemes bort szeretnénk kortyolgatni. Egy szóval melós a szőlőtartás, de megéri! Melyek a nyári teendők?

Szőlős kert - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szőlős kert

Ritkítás, kötözés és csonkázás

A hajtások megjelenése után, érdemes azokat alaposan átválogatni. Szabaduljunk meg a túl sűrű hajtásoktól, ritkítsuk meg ezeket: törjük ki a felesleget, azokat melyeken nincs fürt és a vadhajtásokat is. Ha már megnyúltak a hajtások, akkor ki kell kötözni azokat, hogy a szél ne tudja letörni, megrongálni a szép szőlőt. Nyár közepétől figyeljük a hajtások hosszúságát és a túl hosszúakat csonkítsuk meg – ezt nevezik csonkázásnak.

Permetezés

A szőlőt többféle betegség és kártevő is megtámadhatja, ráadásul ez egyáltalán nem ritka eset, így bioszőlő gyakorlatilag nincs, vagy csak nagyon kevés. Aki biztosra akar menni, az bizony permetezni fog még pedig a következő betegségek, valamin rovarok ellen: lisztharmat, peronoszpóra, szürkerothadás, szőlőmoly, atka és szőlőilonca. Minden esetben csak olyan permetszert alkalmazzunk, amely engedélyezett és tartsuk be a javasolt időpontokat, hogy biztonsággal fogyaszthassuk.

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Hozd ki belőle a maximumot! – Így lesz a mosógéped a legtutibb folteltávolító!

A mosógép folteltávolító hatása sok háztartásban alapvető elvárás, hiszen senki sem szeretne makacs foltokkal küzdeni a ruhákon. A modern mosógépek és a hozzájuk tervezett speciális mosószerek kombinációja hatékonyan veszi fel a harcot a legkülönbözőbb szennyeződésekkel, legyen szó étel-, ital-, vagy sárfoltokról.

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.

Mit tanulhatunk a műanyagmentes július alatt és hogyan fogjunk hozzá?

A becslések szerint ebben az évben is ránk köszönt a globális Plastic Overshoot Day, vagyis a műanyag-túlfogyasztás napja, melyre előreláthatólag szeptember 5-én kerülhet sor. Ez egy figyelmeztető jelzés arra nézve, hogy a világon keletkező hulladékmennyiség meghaladja a kezelési kapacitást, mely nagymértékű környezetszennyezést eredményezhet. Szerencsére már számos olyan előrevivő törekvés látott napvilágot, amelyek révén mérsékelhető a hulladékhegyek tovább duzzasztásának mértéke. Ezek egyikéről, a műanyagmentes júliusról, illetve a kezdeményezés fontosságáról ejtünk most néhány szót.