2024.10.01. 15:24:17 2846 120

„A szobákban hagyott értéktárgyaikért…” - Gondolatok a szállodák felelősségéről
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bár vitathatatlanul beköszöntött az ősz, egyre többen indulnak el még egy-egy hosszabb pihenésre. Ősszel is várhatóan a tóparti és wellness szállodáké lesz a főszerep. Ma már nem ritka, hogy pihenésünkhöz értékes dolgokat viszünk magukkal. Elég csak az okos eszközökre (telefonokra, órákra, tabletekre) gondolni, amelyek elválaszthatatlan társaink a mindennapokban. Számunkra, de vendéglátónk számára is kellemetlen, ha értéktárgyaink elvesznek vagy károsodnak. A Jog365 szakértőjével annak jártunk utána, hogy a szálloda - ahol pihenésünket töltjük - vajon felelősségre vonható-e a minket ért kárért?

Szállodai szoba zárt bőrönddel Fotó:123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szállodai szoba zárt bőrönddel Fotó:123rf.com

A szállodák felelőssége a vendégek értéktárgyainak védelmére vonatkozóan egy komplex kérdéskör, amelyet a Polgári Törvénykönyv szabályoz. A szálloda köteles gondoskodni a vendégek biztonságáról és értéktárgyaik megőrzéséről. A szálloda felelőssége ugyan objektív felelősség, azonban nem feltétlen. Több tényezőtől függ, hogy milyen mértékben és milyen esetekben felelős az esetleges károkért.

A szállodák felelősségi köre

A Polgári Törvénykönyv szerint a szálloda felelős a vendégek dolgaiban bekövetkezett károkért, ha azok a szállodában erre kijelölt helyen, a szobában, vagy a szálloda alkalmazottjának átadva kerültek elhelyezésre. Ez azt jelenti, hogy ha a vendég a szobájában hagyja értékeit, vagy azokat a szálloda által kijelölt értékmegőrzőben helyezi el, és ezek eltűnnek vagy megsérülnek, a szálloda köteles kártérítést fizetni. Ezt a törvényi rendelkezést pontosította az a bírói gyakorlat, amelyik kimondta, hogy a szálloda zárt parkolójában leparkolt autóban bekövetkezett kárért is felelősségre vonható a szálloda. Az indoklás szerint a zárt parkolók megfelelő őrzése, akár kamerákkal történő felszerelése a szállodák érdekkörébe tartozó kérdés. Éppen ezért nem mentesülhet a felelősség alól a szálláshely, mert önmaga nem tett eleget a biztonságos őrzés feltételeinek.

A szállodák felelőssége nem korlátlan, a kártérítés mértéke legfeljebb a napi szobaár összegének ötvenszerese lehet.

Értéktárgyakért való felelősség

Értéktárgyakért, értékpapírokért és készpénzért való felelősségre az általánostól eltérő szabályok vonatkoznak. Ezek esetében a szálloda csak akkor felelős, ha a dolgot megőrzésre kifejezetten átvette; a megőrzésre átvételt a szálloda kifejezetten megtagadta; illetve amennyiben a kár olyan okból következett be, amelyért az általános szabályok szerint egyébként is felelősséggel tartozik. Ilyenkor a bizonyítás a vendéget terheli. Jó, ha tudjuk, hogy ebben a kontextusban értéktárgynak minősülnek a szokásosnál jelentősebb értékkel bíró ingóságok (pl. nagyobb értékű ékszerek, műtárgyak, de akár a gépjárművünk kulcsa is).

Fontos kihangsúlyozni tehát, hogy ezekért a dolgokért a szálloda csak akkor felel, ha azokat megőrzésre átvette, vagy a vendég a dolgot megőrzésre át kívánta adni, de a szálloda az átvételt megtagadta. Abban az esetben viszont, ha a vendég meg sem kísérelte átadni a szállodának a vagyontárgyakat, a szálloda mentesül a felelősség alól, ha azokban kár keletkezik - hívta fel a figyelmet dr. Sáfrány Írisz Zsófia. E dolgokért való felelősségének - eltérően az általános szabálytól - nincs összegszerű felső határa.

A szálloda mentesülése a felelősség alól

A szálloda nem minden esetben felelős a dolgainkban bekövetkezett károkért, azok eltűnéséért. A mentesülés feltétele, hogy a szálloda bizonyítani tudja, hogy a kárt a szálloda általános felelősségi körén kívül álló elháríthatatlan ok, vagy azt a vendég maga okozta.

A szálloda a következő esetekben mentesül a felelősség (és kártérítés) alól:

Elháríthatatlan külső ok (vis major): olyan események, amelyekre a szállodának nincs közvetlen befolyása. Ilyen lehet például a természeti katasztrófák, háború, járványhelyzet.

Vendég figyelmetlenségéből, hibájából kialakult kár: fontos tudni, ha mi magunk okozzuk a kárt, vagy nem teszünk meg mindent a kár megelőzés érdekében, a szálloda mentesül a felelősség alól. Tipikus eset, amikor a vendég nem zárja be az ajtót vagy az értékeit nem a kijelölt helyen tárolja, vagy nem kéri értéktárgyai őrzését a szállodától.

Tiltott tárgyak: Ha a vendég olyan tárgyakat hoz be a szállodába, amelyek tárolása tilos vagy veszélyes, és ezekben keletkezik kár.

Késedelmes bejelentés: Amikor káresemény történik, akkor haladéktalanul jelezni kell a vendéglátónk felé. Ha késlekedünk a kár bejelentésével, és emiatt a szálloda nem tudja megfelelően kivizsgálni az esetet, mentesül a felelősség alól. Ha mégis bekövetkezett a baj

Mit tehetünk, ha mégis eltűnik, vagy károsodik valamilyen vagyontárgyunk?

Ha mégis bekövetkezett a baj a szállodában, a Jog365 ügyvédpartnere a következőket javasolja:

Azonnali bejelentés: Az észlelést követően a legrövidebb időn belül értesítsük a szálloda recepcióját vagy a biztonsági szolgálatát. Így a szálloda azonnal megkezdheti a keresést és a vizsgálatot. Írásos bejelentés: -Az esetről minden esetben készítsünk írásos feljegyzést (jegyzőkönyvet), amelyben részletesen leírjuk a káresemény jellegét, azt, hogy mi tűnt el, mikor és hol láttuk utoljára, valamint minden egyéb fontos információt.

Biztonsági felvételek: A legtöbb szállodában a közösségi tereket kamerákkal figyelik. Érdemes megkérdezni, hogy a szállodának van-e biztonsági kamerafelvétele az érintett területről, és velük együtt átnézni a felvételeket.

Rendőrségi bejelentés: Ha kárunk olyan mértékű (pl. egy értékes tárgy, autó eltűnése), ami bűncselekmény gyanúját veti fel, érdemes lehet rendőrségi bejelentést tenni.

Biztosítás: Különösen külföldi utazásnál mindig kössünk utasbiztosítást. Ha van biztosításunk értesítsük a biztosítótársaságot, és kövessük az ő utasításaikat a kárigény benyújtásához.

A szállodák felelőssége az értéktárgyaink védelmére jól szabályozott, de nekünk is fontos szerepük van saját és értékeink biztonságának megteremtésében. Az értéktárgyak szállodai széfekben való elhelyezése, az azonnali kárbejelentés, és a biztonsági kamerafelvételek áttekintése mind olyan lépések, amelyek segíthetnek megelőzni a kellemetlen helyzeteket és biztosítani a vendégek nyugalmát. További hasznos jogi tartalmakért és segítségért nézd meg a Jog365.hu oldalt!

Forrás: Jog365.hu

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Így csábítsd ki a gyerkőcöket ősszel is a szabadba!

Nem csupán a meleg nyár, az őszi időszak is ideális arra, hogy a gyerekek a szabadban töltsék az időt és kreatívan játszanak a friss levegőn. A különböző szabadtéri játékok segítenek abban, hogy növeljük aktivitásukat, és közben élvezzék a természet csodáit. Számos olyan programot kitalálhatunk, amelyekkel kimozdíthatjuk őket a négy fal közül. Ne mondjunk le a hűvösebb időben sem a kinti közös játékokról. Az őszi varázslatos természet rengeteg élményt tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Gyerünk ki a friss levegőre!

Csak még ezt…! Szabadulj meg az időfalóktól!

Sokakat örömmel és megelégedettséggel tölt el az a tudat, hogy a nap folyamán sikerült minden fontosabb teendőt kipipálni az aktuális bakancslistáról. Az időfalók vagy időrablók, ókori görög nevükön a kronofágok, olyan dolgokat vagy személyeket jelölnek, amik vagy akik képletesen szólva felfalják mások értékes idejét, és desszert gyanánt még a termelékenységet is elmajszolják. Főbb jellemvonásaik között tetten érhetjük a figyelem elvonását, ami gyakran a „csak még ezt…” kijelentésben ölthet formát; a tétlen életmódot; az üres kommunikációt; a céltalanul sodródást; a tervezési problémákat; a halogatást; a multitaskingot.

Ez a három csillagjegy hajlamos leginkább az önszabotázsra

Asztrológia. Sokak szerint tudomány, mások szerint művészet, ám vannak olyanok is, akik leginkább életfilozófiaként tekintenek erre. Manapság legtöbben az önismereti és önfejlesztési folyamatokban hasznosítják az itt megszerzett tudást, melynek segítségével rálelhetnek személyes értékeikre, illetve jobban összhangba kerülhetnek a valódi önmagukkal.