2016.03.30. 08:30:34 9198 233

A szó nem mindig száll el, ha munkáról van szó
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A munkaviszonyban a lényegi, fontos nyilatkozatokat írásba kell foglalni, mivel a törvény értelmében az írásos nyilatkozathoz és annak közléséhez kapcsolódik jogi hatás. Legalábbis ez a fő szabály, ami alól azonban - ahogy az a jogban már csak lenni szokott - kivételek is akadnak.

Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Elbocsátás, felmondás | Fotó: 123rf.com

A legtöbbeket érintő, igen fontos kivétel a munkaviszony megszüntetéséhez kapcsolódik: ez is lehetséges szóban, sőt, még anélkül is, ráutaló magatartás révén.

Tulajdonképpen egyáltalán nem számít újdonságnak a munkajogi szakterület ismerői számára az, hogy a magyar munkaügyi bíráskodásban az ítélkezési gyakorlat már jó ideje áttörte a munka törvénykönyvének azon szabályát, amely írásos alakot rendel a munkaviszony létesítéséhez, módosításához és a megszüntetéséhez. Annál inkább meglepődnek ezen azok a munkavállalók (és esetenként a munkáltatók), akik először szembesülnek ilyen helyzettel a való életben. Sokan kerülnek olyan helyzetbe, hogy a munkáltató szóban közli a munkaviszony felszámolására irányuló szándékát, és ki is állítja a kilépő papírokat. Aki ezt ebben a helyzetben tudomásul veszi, és ebbe a helyzetbe belenyugszik, a későbbiekben sajnos már hiába keres jogorvoslatot a bíróságon.

Annak ellenére, hogy felmondani, közös megegyezéssel távozni is csak írásos nyilatkozattal lehet jogszerűen, ezen szabály mégis háttérbe szorul akkor, ha a felek közös ráutaló magatartása egyértelműen a búcsút igazolja. Ugyanilyen megítélés alá esik az is, ha valaki tartósan és igazolatlanul távol marad a munkahelyétől, mivel ma már ezen magatartást is a munkaviszony megszüntetésére irányuló szándékként azonosítják.

Különösen körültekintőnek kell lennie azoknak, akik azért nem tudnak tovább dolgozni, mert munkáltatójuk időközben felszámolás vagy kényszertörlés hatálya alá került (tipikus helyzet a gyed-ről és gyes-ről visszatérők esetén). Aki semmi jelét nem adja, hogy dolgozni szeretne, hanem tudomásul veszi pl. a felszámolási eljárást, és csak a kijelölt felszámolónál jelentkezik járandóságáért, az könnyen elszámíthatja magát. Több eseti döntés is ismert arra vonatkozóan, hogy ilyenkor is ráutaló magatartást lát a felszámoló (és a bíróság is) a munkaviszony megszüntetését illetően. Ennek megfelelően a munkaviszony megszűnésének időpontját és a járandóságokat is jelentősen szűkebben fogják megállapítani ahhoz képest, mintha a felszámoló felmondásával szűnne meg a munkaviszony.

Ezt úgy lehet megelőzni, hogy folyamatosan, és bizonyíthatóan jelezni kell a munkáltató felé a munkavállalási szándékot, több hónapnyi "semmittevés" után pedig jogi úton is célszerű az elmaradt járandóságot követelni. Ez elejét veszi a ráutaló magatartás megállapíthatóságának, ami végső soron nagyobb összeget eredményezhet a felszámolási eljárásban.

dr. Vágány Tamás

Forrás: D.A.S

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Beilleszthető a rövidnadrág az irodai dress code-ba? – 2+1 bizonyíték, hogy igen

A nyári hőségben sokan szívesen cserélnék az üzleti öltözéket valami kényelmesebbre, és ilyenkor felmerül a kérdés: lehet-e rövidnadrágot viselni az irodában? Amikor tombol a nyár, a hétköznapi és az irodai viselet közötti határvonal elmosódhat. Pedig a megfelelően kiválasztott rövidnadrág elegáns és kényelmes lehet egyszerre, így tökéletes választás a nyári napokra.

Mindennapi pénzügyeink és aggodalmaink

A pénzzel kapcsolatos szorongás a legtöbbek számára ismerős, hiszen ma kis túlzással elmondhatjuk: minden e körül a csere- és fizetőeszköz körül forog. Ettől válik függővé az élethelyzetünk, életminőségünk, egzisztenciánk, jól(l)étünk. Eleve a pénzhez való hozzáállásunk, az erről való gondolkodásunk kultúrafüggő. Ez utóbbi alátámasztására elegendő, ha felidézzük a mára klasszikussá formálódott meglátást, mely szerint: az angolok „csinálják”, a franciák „nyerik”, a magyarok pedig „keresik” a pénzt. Min változtathatunk?

Az élelmiszerek további drágulását okozhatja a klímaváltozás

A klímaváltozás jelentős hatást gyakorol a világ mezőgazdaságára, a környezeti változások együttesen további tartós élelmiszer-inflációt okozhatnak a jövőben, amelyet adaptációval, a mezőgazdasági öntözési rendszerek korszerűsítésével, új stressztűrő növényfajták nemesítésével, továbbá precíziós eszközökkel lehet kivédeni - írta az MCC Klímapolitikai Intézet kutatója friss cikkében.