2015.06.23. 19:32:52 10519 265

A színek és ízek városa: Lisszaboni életképek
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Legalábbis számomra egyértelmű, hogyha valamilyen jelzővel el kell látnom a portugál fővárost az ez a kettő: színes és finom. Amolyan zamatos, illatos és játékos városka, amely soha nem fogy ki a képekből, ábrákból, mintákból és a varázslatos ízekből, illatokból. Kóstolj bele velünk a város nyüzsgő hangulatába!

Lisszabon - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Lisszabon

Színes életképek

Nemcsak a turista látványosságok sokasága és változatossága, valamint a programlehetőségek széles skálája teszi színessé az egyik kedvenc európai városomat, hanem a valóban színes építészeti és természeti jellegzetességek is. Tele van élénk, vibráló színekkel, kezdve a hatalmas lila és pink virágú fáktól, a csodás csempékig, amelyek a házakat borítják, valamint az elképesztő ábrákat formáló macskakőig, amely a város minden részén más és más.

Ha pedig nem a csempéket (azulejos) bámulod, akkor tutira elveszel csodás kilátásban, a színes tetőkben és cserepekben, hiszen a hét dombra épült város kis utcácskáiból és dombtetőiről leírhatatlanul gyönyörű a kilátás. Júniusban pedig egész Lisszabon és a környező kis városok is színes girlandokban pompáznak, a június 12-i Szent Antal ünnepének folyományaként. Íme, mindez képekben.

Lisszabon bája az apró kis részletekben rejlik

LisszabonLisszabon

LisszabonLisszabon
LisszabonLisszabon
LisszabonLisszabon
LisszabonLisszabon

LisszabonLisszabon
LisszabonLisszabon

Lisszabon – Ízeld meg!

Kulináris élmények sorozatában lesz része annak, aki idelátogat! Az ízeket és az illatokat már nehezebb visszaadni, legyen elég az, hogy a világ legfinomabb cseresznye fagylaltját ebben a csodás városban sikerült elfogyasztanom, isteni a sör, a bor, és a cseresznyelikőr, amit kicsi csoki porhárkákban fogyaszthatunk (ginjinha).

LisszabonLisszabon

Eszméletlen illat terjeng a belvárosi utcákban a grillezett szardínia miatt, egymást érik a jobbnál jobb pékségek, és elképesztő látványt nyújtanak a szárított és sózott tőkehalak a kirakatokban.

Ezenkívül a gasztroturistáknak kihagyhatatlan a pastéis de belém, amely egy vanília krémes, leveles tésztájú sütemény, amit a híres cukrászdában érdemes elfogyasztani, ami maga is a sütemény nevét viseli. Ezt az édességet, már az 1830-as évek óta készítik itt, és a cukrászda, valamint az eredeti sütemény is megér egy misét, ne hagyd ki, ha itt jársz. Gyönyörű, autentikus csempékkel díszített az épület belső tere és hatalmas a cukrászda. Egyébként a Belémben található kolostor szerzetesei találták ki a sütemény receptjét, és árulták annak érdekében, hogy fenntartsák a gyönyörű Jeromosok Kolostorát.

LisszabonLisszabon
Lisszabon, Pastéis de Belém | Fotó: flickr.comLisszabon, Pastéis de Belém | Fotó: flickr.com

A Lisszabon közelében található Sintra egy igazi kis mesevároska, egy csoda. (Megérdemli, hogy egy külön cikkben megemlékezzek majd róla.) Itt is kapható egy finom sütemény, amit vétek kihagyni, ha bírod az extra édes dolgokat. A puha leveles tészta tojássárgájával kevert cukros tölteléket rejt. Narancslével az igazi. S ha már itt tartunk, amennyiben szereted a friss narancslevet és dzsúszokat, akkor abból sem lesz majd hiányod Lisszabonban, hiszen a déli gyümölcsök ott az itthoni ár töredékéért kaphatók. Illatosak és zamatosak. Amilyen az egész város. :)

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...