2017.02.20. 11:40:11 9507 260

A szétfeszített fűző - könyvajánló
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ruha teszi az embert? Nem hinném. Borító teszi a könyvet? Ha őszinte akarok lenni, akkor nálam sokszor. Imádom az igényes borítású, grafikájú könyveket. Persze, volt már, hogy külsőre kevésbé tetszetős könyv is igényes történetet takart, de annak a könyvnek a borítója, amiről ma szeretnék mesélni, már első ránézésre sokat ígért.

A szétfeszített fűző, borító - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A szétfeszített fűző, borító

Egy antikvárium eldugott polcán akadt a kezembe, és azon nyomban beleszerettem: Susanna Kubelka - A szétfeszített fűző. Az írónőt addig nem ismertem, és azóta is csak csekély információt találtam róla: Susanna Kubelka 1942-ben született Linzben, tanárként és újságíróként is tevékenykedett. Élt rövid ideig Ausztráliában és Angliában is, végül Franciaországban telepedett le. Első könyve 1980-ban jelent meg, a szóban forgó mű pedig 2000-ben. A könyv nagy része Enns-ben az Osztrák-Magyar Monarchia egyik helyőrségi városában játszódik az 1870-es években. A város életét az ott állomásozó lovasezred és a tiszti férjre vágyó hölgyek intrikái mozgatják. Ebbe a világba csöppen bele egy nyár erejéig a főszereplő lány, a 15 éves Minka Hübsch, aki a helyi szálloda tulajdonosnőjének az unokahúga. A fiatal lány rengeteg új élmény hatására indul el az önállóság útján, és a származását körüllengő titokról is fellebben a fátyol a történet vége felé. A kis Minka kivételes szépségű: gyönyörű haja és darázsdereka mindenkit Sissire emlékezteti, így hamar a helyi közösség középpontjába kerül.

Az írónő olvasmányosan és könnyed stílusban tárja elénk Minka sorsfordító életszakaszát, amiben az első szerelem, csalódások, cselszövések és „paprikás” magyarok játsszák a főszerepet. A magyarok jellemzését azonban kissé eltúlzottnak, illetve túlontúl sztereotipikusnak éreztem, de ettől függetlenül bármikor újraolvasnám a könyvet.

Érdekfeszítővé számomra leginkább azért vált a történet, mert sokrétű. Számos témakört pendít meg annyira, hogy olvasás után foglalkoztassa a gondolataimat, pl. divattörténet, a fűző és egészségügyi hatásai, korabeli felvilágosítás. Megmosolyogtató, ugyanakkor megdöbbentő tényekről olvashatsz a korabeli életmódról és életfelfogásról.

Számomra leginkább azért különleges, mivel ennek a könyvnek a hatására alakult ki nálunk egy munkahelyi kis könyvklub.

Ha szereted a korabeli történeteket, bátran ajánlom neked elolvasásra ezt a könyvet. Antikváriumokban (online is) és könyvtárakban szintén megtalálhatod!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.