2017.02.20. 11:40:11 9475 260

A szétfeszített fűző - könyvajánló
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ruha teszi az embert? Nem hinném. Borító teszi a könyvet? Ha őszinte akarok lenni, akkor nálam sokszor. Imádom az igényes borítású, grafikájú könyveket. Persze, volt már, hogy külsőre kevésbé tetszetős könyv is igényes történetet takart, de annak a könyvnek a borítója, amiről ma szeretnék mesélni, már első ránézésre sokat ígért.

A szétfeszített fűző, borító - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A szétfeszített fűző, borító

Egy antikvárium eldugott polcán akadt a kezembe, és azon nyomban beleszerettem: Susanna Kubelka - A szétfeszített fűző. Az írónőt addig nem ismertem, és azóta is csak csekély információt találtam róla: Susanna Kubelka 1942-ben született Linzben, tanárként és újságíróként is tevékenykedett. Élt rövid ideig Ausztráliában és Angliában is, végül Franciaországban telepedett le. Első könyve 1980-ban jelent meg, a szóban forgó mű pedig 2000-ben. A könyv nagy része Enns-ben az Osztrák-Magyar Monarchia egyik helyőrségi városában játszódik az 1870-es években. A város életét az ott állomásozó lovasezred és a tiszti férjre vágyó hölgyek intrikái mozgatják. Ebbe a világba csöppen bele egy nyár erejéig a főszereplő lány, a 15 éves Minka Hübsch, aki a helyi szálloda tulajdonosnőjének az unokahúga. A fiatal lány rengeteg új élmény hatására indul el az önállóság útján, és a származását körüllengő titokról is fellebben a fátyol a történet vége felé. A kis Minka kivételes szépségű: gyönyörű haja és darázsdereka mindenkit Sissire emlékezteti, így hamar a helyi közösség középpontjába kerül.

Az írónő olvasmányosan és könnyed stílusban tárja elénk Minka sorsfordító életszakaszát, amiben az első szerelem, csalódások, cselszövések és „paprikás” magyarok játsszák a főszerepet. A magyarok jellemzését azonban kissé eltúlzottnak, illetve túlontúl sztereotipikusnak éreztem, de ettől függetlenül bármikor újraolvasnám a könyvet.

Érdekfeszítővé számomra leginkább azért vált a történet, mert sokrétű. Számos témakört pendít meg annyira, hogy olvasás után foglalkoztassa a gondolataimat, pl. divattörténet, a fűző és egészségügyi hatásai, korabeli felvilágosítás. Megmosolyogtató, ugyanakkor megdöbbentő tényekről olvashatsz a korabeli életmódról és életfelfogásról.

Számomra leginkább azért különleges, mivel ennek a könyvnek a hatására alakult ki nálunk egy munkahelyi kis könyvklub.

Ha szereted a korabeli történeteket, bátran ajánlom neked elolvasásra ezt a könyvet. Antikváriumokban (online is) és könyvtárakban szintén megtalálhatod!

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...