2023.08.23. 08:30:00 7208 222

A szabadság jogán - Ismét egy fontos világnap, amit ünnepelhetünk
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Habár ez az emléknap a rabszolgatartás felszámolásának kíván emléket állítani, arra is tökéletesen képes felhívni a figyelmünket, hogy a szabadságtól történő megfosztás nem csupán fizikai erőszak szintjén történhet, de más úton is megtörténhet, például a döntési jog csorbítása vagy ellehetetlenítése során.

Szabadságra várva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szabadságra várva

A személyes szabadságuktól megfosztott emberek saját tulajdonként történő kezelése és gyakori adásvétele évszázadokon keresztül kísérte az emberiség történelmét. A hadifogolyként rabszolgasorsra kárhoztatott emberek kiszolgáltatottsága aztán az utódokra is vonatkozott. A Római Birodalom és az Egyesült Államok déli államain kívül a honfoglalás előtti magyar törzsek is éltek a kalandozások során hadi fogságba ejtett emberek erőforrásaival. Az államalapítás után pedig egy másfajta szolgaiság a cselédnép intézménye alakult ki.

A modern világ sem mentes az emberkereskedelemtől, hiába történt meg a rabszolgaság hivatalos eltörlése! Ennek leginkább nők és gyermekek esnek áldozatául, általában szexuális igények kielégítése miatt kerülnek az embercsempészek karmai közé, de a szervkereskedelem és bűncselekmények elvégzése céljából is tartanak fogva embereket.
Így már látható, hogy a rabszolgaság nem szűnt meg, csupán más mértékben és minőségben, de tovább létezik. Ne söpörjük a szőnyeg alá a problémát, hanem ismerjük fel és segítsünk felszámolni!

A szabadság és a rabszolgaság témáját feldolgozó alkotások

Colson Whitehead - A föld alatti vasút

Ez a történelmi fikciós regény egy rabszolgaként született fiatal nő útját követi, aki megpróbál megszabadulni a rabszolgaságtól az államokon keresztül húzódó földalatti vasút segítségével. Vajon szökése sikeres lesz és talál magának olyan helyet, ahol biztonságban élhet?

George Orwell - 1984

Biztosan hallottál már a sokat emlegetett és döbbenetes disztópiáról, amely a totalitarizmus veszélyeit és az egyéni szabadság elvesztését mutatja be egy olyan társadalomban, amelyet egy vaskézzel uraló kormány irányít. Alapmű. Olvasd el, ha még nem tetted volna!

Margaret Atwood - A szolgálólány meséje

Ez egy olyan teokratikus társadalomban játszódó regény, amely a női jogok és személyes szabadság elnyomását helyezi a középpontba. A kezdetektől szerveződő és kisebb-nagyobb sikerrel jelen lévő ellenállás, valamint az autonómia visszaszerzéséhez szükséges harcok adják a történet gerincét.

12 év rabszolgaság (2013)

Ez a történelmi dráma állít emléket Solomon Northup valódi történetének: Az egykor szabad afroamerikai férfit cselszövés árán elraboltálk és rabszolgaként adták el. Ő azonban nem adta fel a harcot, amit a szabadságért és az igazságért folytatott.

Selma (2015)

Ez a film azt a polgárjogi mozgalmat és annak harcait mutatja be az afroamerikaiak szemszögéből, amelyek az egyenlő jogokért és a szabadságért folytatott harcon át a választójogi törekvésekig vezettek. Martin Luther King életrajzát dolgozza fel a film.

V mint vérbosszú (2005)

Egy disztópikus jövőben játszódó film, amely egy maszkos bosszúállónak és segítőjének sorsát követi nyomon. A címszereplő V meg akarja dönteni a kegyetlen és totalitárius rezsimet, hogy visszaállíthassa az egyéni szabadságot.

Forrás: www.szerkeszto.gportal.hu, www.bookline.hu, www.youtube.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Neked van B terved? – Fogódzók és mentőövek nehéz időszakokhoz

Életünk egy-egy akadálytalan, felhőtlen időszakában hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy az esetleges nehezebb időszakokra is gondoljunk. Aztán beköszönt egy válságos helyzet, és az első gondolatok között bizonyosan szerepelni fog a jövő próbatételeire való optimális felkészülés terve – , ahogy mondani szokás: lehetőségeinkhez mérten legyünk „bebiztosítva”. Miért lehet szükségünk B tervre?

Kóstoltad a világ leghíresebb ételeit?

A külföldi utazások során a hely kultúrájával, történelmi érdekességeivel és embereivel való megismerkedés egyik örökzöld módja az ott hagyományos és népszerű ételek megkóstolása. Az ételek így méltán képezhetik kirándulásaink fénypontját és képesek megnövelni az utazási élményeket.

EZZEL A NAPONTA KÉTSZER VÉGZETT GYAKORLATSORRAL JÓL FEJLESZTHETŐ A CSECSEMŐK CSÍPŐÍZÜLETE

A magzat méhen belüli elhelyezkedése és a szülés körüli megpróbáltatások miatt aszimmetria vagy tartási eltérés alakulhat ki az újszülöttek csípőjénél. Ez a jelenség ijesztő lehet a szülők számára, pedig hátterében legtöbbször nem betegség áll. Annak érdekében viszont, hogy a gyermek ízületei megfelelően fejlődjenek, születéstől kezdve 4-6 hónapos korig naponta kétszer tornáztatni kellene az újszülöttek csípőízületét, például pelenkázás közben. Ebben segít a Semmelweis Egyetem legújabb oktatóvideója.