2016.05.19. 14:11:34 15819 303

A Stiniva-öböl lett Európa legszebb tengerparti strandja!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A Vis szigetről elérhető elhagyatott, csodás kis horvát sziget, Stiniva már nem sokáig lesz olyan csendes, nyugodt és eldugott. Ugyanis a legszebb európai strandnak választotta a europeanbestdestinations.com egy szavazás alapján. A fotókat elnézve ezen nem csodálkozunk, paradicsomi helyszínnek tűnik.

Stiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Stiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország

Vis sziget dióhéjban

  • Vis kicsi sziget, kb. 8 km széles és 17 km. hosszú. 60 kilométer távolságban van a szárazföldtől, Splitből jön ide komp.
  • A legtöbben az ugyancsak Vis-nek nevezett városban vagy a kb. ugyanakkorra másik városkában, Komizában nyaralnak. Sokan kis mopedekkel vagy kerékpárokkal járják be a szigetet, felfedezve a kis öblöket, ahol a tenger vize kristálytiszta, a szigeten kb. 3500-as helyi lakosság él; nyugis, természetes légkörű sziget, nem a bulizósoknak való.
  • A szigetnek van egy kompkikötője, szupermarkete, halpiaca, bankja, postája.
  • A környéken sok kirándulási lehetőség kínálkozik az érintetlen természetben, vannak magányos és forgalmas strandjai, öblei.
  • A sziget egy jól ellátott, autentikus városkája, a Komiza, ahol van több tradicionális vendéglő (konoba), pizzériák, fagyizók, vásárlási lehetőségek, a postán pénzváltás, két bankautomata.
  • A szigetnek van egy 587 méter magas hegye, a Hum, a sziget két lapos végén található a két nagyobb település (Vis és Komiza).
  • Búvárok körében népszerű a sziget, mert vannak itt (2. világháborús) hajóroncsok és a tenger élővilága izgalmas.
  • A sziget egyik legszebb része a Stiniva-öböl.

Írja az utikritika.hu, akik tehát szintén egyetértenek Stiniva természeti szépségével. Egyébként a sziget ezen része csak egy meredek és keskeny hegyi ösvény megmászásával, gyalogosan érhető el, tehát a túrázni kedvelő fiatalok előnyben vannak. A lustábbak eljuthatnak ide úgynevezett vízi taxival is. Ez természetesen nincs ingyen. De miért érdemes vállalni a túrát vagy a taxi árát kipengetni? Például ezért a látványért:

Stiniva-öböl, Vis-sziget, HorvátországStiniva-öböl, Vis-sziget, Horvátország

Az öböl strandja egyébként homokos, a víz kristálytiszta, és látványként meredek sziklafalak tornyosulnak elénk, elrejtve a hangulatos kis tengeröblöt. S amikor a falak mögül kiúszunk, előttünk a nyílt tenger. Csodálatos látvány lehet. Igazi báját nehéz megközelítése és elhagyatottsága adja, ami reméljük, hogy ezen megtisztelő cím elnyerése után sem fog túlzottan megváltozni. Kár lenne érte.

Splitről egyébként 2 órás kompúttal juthatunk el Visre, majd azon belül Stinivára. Azt hiszem a horvát tengerpart rajongóit tovább már nem is kell győzködnünk, hogy melyik sziget legyen a következő úti céljuk, a mi választásunk egyértelműen Vis lenne.

Forrás: dailymail.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...