2015.02.12. 16:48:12 11512 323

A reuma lelki okairól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A reuma egy gyűjtő fogalom, ami az ízületek és az azokhoz kapcsolódó izomzat betegségeit, elváltozásai és gyulladását takarja. Fajtától és stádiumtól függően különböző mértékű fájdalommal járhat, és akár a mozgást is korlátozhatja. Az állandó fájdalom jelentősen ronthatja az életminőséget, és bizony 5-10 évvel is megrövidítheti az életet.

Reuma, hátfájás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Reuma, hátfájás

Milyen lelki okokra vezethető vissza a reuma?

A reumatikus eredetű ízületi fájdalmak olyan gyakoriak, hogy nyugodtan hívhatjuk népbetegségnek is. Több kutatás is vizsgálta a reuma lelki okait, amelyek a következők lehetnek:

Elfojtott indulatok

Egyes tudósok szerint a reuma az elfojtott indulatokból születik. A betegek akár már gyerekkortól kezdve úgy próbálják levezetni az agressziójukat, hogy görcsösen feszítik az izmaikat. Ismerős az összeszorítom a fogamat-érzés? Nem tanácsos alkalmazni.

Elfojtott érzelmek

Nem csak az indulataikat és az agressziójukat, hanem az egyéb érzelmeiket is erős kontroll alatt tarthatják a reumás betegek. Nem élik meg a szomorúságukat, vagy csalódottságukat. Hajlamosak a dühöt és a keserűségüket olyan szinten magukban tartani, hogy azzal szó szerint saját életenergiájuk áramlását is megakadályozzák. Merevségük további izomfeszüléshez, egyre kötöttebb izmokhoz és nagyobb fájdalmakhoz, végső soron mozgáskorlátozottsághoz vezethetnek.

Nagy fokú rugalmatlanság

A reumás betegek nem túl rugalmasak, bár lelkiismeretesen végzik a dolgukat, és szerény a jellemük, másokhoz nem szívesen alkalmazkodnak, szeretnek kritizálni is.

A felgyülemlett keserűség olyan gyulladást indíthat el a szervezetben, amelyek ízületi fájdalmakhoz vezethetnek. A méreg testi mérgek, toxinok formájában rakódik le, így lesz a test a megoldatlan helyzetek, elfojtott érzelmek, düh és agresszió zárkája. Ahogy a mozgás is korlátozódik, így válik a saját börtönévé.

Hogyan oldhatóak fel az elfojtott érzések?

Az érzelmeink felismerésével és feloldásával enyhíthetjük a reumatikus tüneteket. A sötét oldaladdal azonban nehéz megbarátkozni, a „rossznak”, „negatívnak” tartott érzelmeket sokan nem vállalják fel, pedig ezek létének puszta elismerése is sokat segíthet. Pszichológus, kineziológus segítségét kérhetjük a feloldáshoz.

Emellett a fizikai kondícióra is figyelmet kell fordítani, azt is kezelni kell, az orvos útmutatásait be kell tartani. Javasolhat különböző mozgásformákat az úszástól a gyógytornáig és különböző alternatív kezeléseket is a súlyfürdőtől a masszázsig.

Figyelj oda belső gátlásaidra, érzéseidre, és lazítsd el az izmaid, ne akarj görcsösen semmit, és ne hagyd, hogy a keserűség, a düh és az agresszió fizikai panaszokat okozzanak.

Forrás: otthonigyogymodok.hu, webbeteg.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.