2021.08.26. 08:36:23 8537 247

A rendezett konyha titka
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vizes helységek a legárulkodóbbak, ha tisztaságról és rendről van szó, mert a folyamatos használatnak köszönhetően a többi helyiségnél gyakrabban kell takarítanunk, rendeznünk ezeket. Néhány praktikával azonban mindig rendben tudhatjuk a konyhát. Mik ezek?

Rendszerezés, konyha - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rendszerezés, konyha

Az egy mozdulat módszer

Ha az egy mozdulattal végezhető dolgokat azonnal, rögtön megtesszük, akkor nem alakul ki rendetlenség, a kosz is kisebb és kevésbé makacs lesz, amivel meg kell küzdenünk. Például, ha egy mozdulattal azonnal visszatesszük a fűszert használat után a helyére, vagy azonnal berakjuk a mosogatógépbe, amit már nem használunk. Ezek egyenként nagyjából pontosan annyi időbe kerülnek nekünk, mint nem a megfelelő helyre tenni a tárgyakat, ha tehát nem a helyükre tesszük, kétszer „dolgozunk”. Az egy mozdulat szabály sok más dologra is igaz, például a szemetet azonnal a kukába tenni vagy ami kifröccsent, mindjárt letörölni praktikus. Hiszen nem kenődik tovább, nem szárad oda, ha pedig ott hagyjuk, olykor nagyobb feladatot csinálunk vele magunknak, mint ha mindjárt cselekedtünk volna. Bár ez már pár másodperccel több idő, mégsem érdemes halogatni: azonnal áztassuk be a makacsabban szennyeződött edényeket, tányérokat. Ezzel a súrolásra szánt időt tudjuk megspórolni magunknak, hiszen a szennyeződés leázik.

Dobd ki, ami nem kell

Egyrészt az eszközökből se tarts meg olyasmit, amire nincs szükség, hiszen, ha sok tárgyra jut kevés hely, akkor nehezebb rendet rakni. Nem kell 2 főre negyven bögre, és ha a szendvicssütőre rá sem néztél tizenöt éve, akkor bizony itt az ideje elajándékozni. A szelektálást pedig rendszeresen iktasd be a hűtődben is: ami lejárt, annak a kukában a helye. Érdemes a közeli lejáratú vagy bontott termékeket előre, szemmagasságba helyezned, hogy ne feledkezz meg róluk és időben fel tudd használni őket. Ételt kidobni nem jó, de ami már nem az igazi, azt ne tárold penészedésig, hiszen az a többi élelmiszert is megfertőzheti.

Legyen kéznél, ami kellhet

Legyen a kezed ügyében törlőrongy és a közelben tisztítószer, hiszen, ha a ház másik felében vannak a szükséges holmik, akkor nehezebben áll az ember azonnal főzés után takarításhoz. Szerencsés, ha már közben elkezded. Például, amíg rotyog a tűzhelyen az étel, ráérsz a pulton rendet tenni, letörölni azt. Mindig pakold ki és be azonnal a mosogatógépet, mert kevés dolog mutat annyira kupis képet, mint egy halom mosatlan. Hogyha pedig nem rámolod ki azonnal a tiszta holmikat, akkor a mosatlant sem tudod rögvest, egyenként, használat után betenni, és a vége egy nagy kupac szennyesedény lesz.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...