2021.02.03. 13:51:22 10503 245

A regisztrált idősek oltásával kapcsolatos tudnivalókról adtak tájékoztatást
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A regisztrált idősek koronavírus elleni oltásával kapcsolatos tudnivalókról tettek közzé tájékoztatást a koronavirus.gov.hu honlapon szerdán.

Vakcina, védőoltás, megelőzés - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vakcina, védőoltás, megelőzés

A honlapon azt írták, hogy csütörtökön elkezdődik a védőoltásra postai úton vagy interneten regisztráló legidősebbek oltása.

A háziorvosok megkapták a praxisukban eddig regisztráltak listáját, amelynek elején az életkoruk és egészségi állapotuk alapján legveszélyeztetettebbek vannak, velük kell kezdeni az oltást. A háziorvosok ezen lista sorrendjét követve értesítik az érintetteket az oltás pontos időpontjáról és helyszínéről.

Minden háziorvosnak ki kell választania hat embert a listáról, akit kórházi oltóponton oltanak csütörtök és hétfő között. Az oltópontokra a család segítségével vagy az orvos által rendelt betegszállítóval is lehet érkezni.

Ezenfelül a héten 1080 háziorvos egy-egy ampulla Moderna-vakcinát kap, amellyel 10-10 embert a rendelőben vagy az idős ember otthonában is beolthatnak. Így csütörtök és hétfő között körülbelül 30 ezer regisztrált idős ember kapja meg az oltást a kórházi oltópontokon, több mint 10 ezer idős embert pedig a háziorvosok oltanak be - emelték ki.

Hozzátették: a háziorvosok döntenek arról, hogy az oltásra jelentkező oltható-e vagy sem, például akut lázas betegség esetén későbbre kell halasztani a védőoltást.

Az oltások mindig a rendelkezésre álló vakcinával történnek, a kórházi oltópontokon jelenleg Pfizer-BioNTech-vakcinával, a háziorvosok pedig Moderna-vakcinával oltanak. Előbbiből az első oltást követő 21., utóbbiból a 28. napon kell beadni a második oltást. Az oltóanyagokat nem lehet felcserélni, az első és a második oltást ugyanazzal a vakcinával kell elvégezni. Ha a második oltást a tervezett időpontban valamilyen okból nem lehet beadni, az oltóorvossal megbeszélt időpontban kell pótolni - ismertették.

A koronavírus elleni védettség kialakulásához általában két oltásra van szükség, az első oltás is kivált bizonyos védettséget, de az oltottak teljes védelme csak a vakcina második adagját követően alakul ki, várhatóan egy-két héten belül. Százszázalékos hatékonyságú vakcina nem létezik, így előfordulhat, hogy kevesen, de lesznek olyanok, akik mégis megfertőződnek, ők azonban nem betegszenek majd meg súlyosan - írták.

Az érintetteket arra kérik, hogy az oltásra a személyazonosító iratukat és TAJ-kártyájukat, valamint lehetőség szerint a beleegyező nyilatkozatot kinyomtatva, kitöltve vigyék magukkal, írják össze, milyen gyógyszereket szednek, és gondolják végig, van-e krónikus betegségük, volt-e a közelmúltban súlyos vagy akut betegségük. Ha valaki a közelmúltban immungyengítő kezelést kapott, vagy ájulásra hajlamos, jelezze az oltás előtt az orvosnak.

Kitértek arra is: az oltást megelőzően megvizsgálják és kérdőív segítségével kikérdezik az embereket, az oltás után pedig 15-30 percig megfigyelés alatt tartják őket.

Az oltás után átmeneti reakciók - fájdalom és duzzanat a beadás helyén, fejfájás, hidegrázás, fáradtság, izomfájdalom, láz - alakulhatnak ki. Ezek azonban szövődmények nélkül megszűnnek. A reakciók enyhítésére fájdalomcsillapító, lázcsillapító gyógyszerek alkalmazhatók - tudatták.

Hangsúlyozták, hogy az oltás önkéntes, és nem okozhat koronavírus-fertőzést.

Az időseknek és a krónikus betegeknek különösen javasolt a védőoltás, hiszen az koronavírus-fertőzés miatt elhunytak átlagéletkora 76 év, az idős kor mellett pedig a krónikus betegségek is növelik a fertőzés súlyos lefolyásának a kockázatát. Az olthatóságról minden esetben az oltóorvos dönt.

Nem javasolt például az oltás beadása akut lázas megbetegedés, a vakcina összetevőjével szembeni allergiás reakció és az anamnézisben súlyos, kórházi ellátást igénylő gyógyszerrel vagy védőoltással kapcsolatos anafilaxiás reakció esetén. A második oltást nem szabad beadni azoknak sem, akik anafilaxiás reakciót mutattak az első oltáskor - közölték.

A tájékoztatás szerint mindenki sorra kerül majd, aki jelentkezett a védőoltásra, az oltások ütemét a vakcinák érkezésének üteme határozza meg. Aki még nem regisztrált, továbbra is megteheti a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon vagy postai úton.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...