2015.09.10. 11:41:54 14437 327

A praktikus mosószóda - Többet tud, mint gondolnád!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vízben rendkívül jól oldódó, lúgos kémhatású mosószóda nemcsak a mosáshoz hasznosítható, hanem a háztartásod számos területén igénybe vehető. Ha nyáron csak használtad a lakásod, akkor éppen itt az ideje, hogy kicsit rendbe tedd. Reméljük ez a 11 praktika hozzájárul.

Mosószóda - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mosószóda

1. Felturbózza a mosószer hatását!

Ha ragaszkodsz a jól bevált mosószeredhez, de nem tiltakoznál az ellen, hogy még jobb mosóereje legyen, adj egy kanálnyi mosószódát minden mosáshoz. A kosz és a foltok még hatékonyabb eltávolításához azért is jó ötlet a mosószóda, mert még a vizet is lágyítja, így a mosógéped hosszabb életéhez is hozzájárulhatsz, kedvenc mosószeredből pedig kevesebbet kell használnod. Valljuk be, azért a mosószóda sokkal olcsóbb, mint egy új mosógép vagy a reklámokban szereplő csodaszerek.

2. Tisztítja és szagtalanítja a lefolyót!

Soha ne borítsd bele csak úgy magában..., mert úgytovábbi dugulást fogsz okozni. Helyette keverj össze 2 liter forróvízzel 3 ek mosószódát vagy akár 3 literhez egy csészényit. Ez a cucc majd szépen feloldja a zsíros lerakódásokat és karban tartja a lefolyót. Ha a kellemetlen szagokkal küzdesz, ne keress tovább! Ez a megoldás remekül szagtalanít!

3. Fertőtlenít is!

Lúgos kémhatásának köszönhetően a gombák és a baktériumok sem ússzák meg a tisztítást. A gyárilag előállított vegyszerekkel ellentétben a mosószóda kíméletesen hat, és kevésbé szennyezi a környezetet. A konyhában használt eszközök és a konyhapult fertőtlenítésére ideális megoldás, ha 5 liter forró vízben elkeversz 2 púpos evőkanál mosószódát. Ebbe aztán beáztathatod a fakanalakat, a deszkákat, sőt a befőttes üvegeket is. Pár percig hadd ázzanak, majd öblítsd őket le hideg vízzel, s szárítsd meg őket.

4. A zsíros tepsik rémálma

Bár alumínium edényekre és teflonra nem ajánlott, a többi lábos, tepsi, serpenyő hálás lesz érte. Mosószóda + forróvíz + 30 perc áztatás, némi súrolás és szebb lesz, mint új korában. Kipróbálhatod a sütőben valamint a gázon is, de viselj kesztyűt súrolás közben, mert a bőrt érzékennyé teheti, valamint kiszáríthatja.

5. Penész ellen

A kerti bútorok, a fa berendezések, a járólap és a csempe is profitálhat belőle, ha mosószóda penészölő hatását kiaknázod. 1 liter vízhez 1 evőkanálra van szükséged, ezzel a keverékkel lemoshatod a kezelendő felületeket. Ne felejts el kesztyűt használni!

6. Teás és kávés csészék tisztítása

„Azok a francos tanninok” makacs foltokat hagyhatnak a csészékben és a kancsókban. Áztasd be egy éjszakára mosószóda és meleg víz keverékébe a foltos dolgokat, majd egy sima szivaccsal töröld át reggel, öblítsd el és kész is.

7. A műanyag kiegészítők tisztítása

Fél csésze mosószódát oldj fel nagyjából 3,5 liter vízben, és mosd át ezzel a zuhanyfüggönyt, a szemetes kukát és a viaszos vászonterítőket. Miután végeztél, öblítsd le őket hideg vízzel. Nemcsak tiszták lesznek, de ismét higiénikus lesz a használatuk.

8. Mosogatás

A mosogatószereket simán helyettesítheted forróvíz és mosószóda keverékével, de arra vigyázz, hogy alumíniumhoz nem használható!

9. Fürdőszoba fertőtlenítése és tisztítása

A kád, a mosdókagyló, a csempe és a járólap is takarítható mosószódával. Súrolószerként is alkalmazhatod, vagy készíthetsz keveréket vízzel.

10. Hajkefék fertőtlenítése

1 liter forróvízbe tégy 1 kanál mosószódát, majd áztasd ebben a keverékben a hajkeféket, hogy megszabadítsd őket a zsír, korpa stb. lerakódásoktól.

11. Szivacsok fertőtlenítése

Mivel jó fertőtlenítő hatása van, a szivacsokat is beáztathatod egy forróvizes-mosószódás keverékbe, így tovább használhatod őket higiénikusan.

Forrás: onegoodthingbyjillee.com

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Készítsünk otthon szappant

Ha a szappankészítésre hobbiként tekintünk, akkor többszörösen megtérülő örömben lehet részünk. Hiszen amellett, hogy a színek, illatok, állagok és formák tekintetében valóban csak a képzeletünk szabhat határt, és valahányszor egy-egy újabb változat elkészítésére szánjuk az időnket: éberen, frissen tartjuk a kreativitásunkat. Ráadásul otthon használt termékként megörvendeztethetjük a szeretteinket, pontosan tudván, hogy milyen összetevők lapulnak a szappanainkban. Ha pedig ünnep közeleg, úgy kedveskedhetünk családtagjainkat, barátainkat néhány személyre szabott példánnyal.

Készülj a melegre ezzel a krémes epres-citromos desszerttel

Ebben a receptben nincsenek bonyolult lépések vagy szigorú szabályok. Csak egy adag friss eper, egy kis citrom, egy ma már bárhol megvásárolható olasz krémsajt és egy csipetnyi jókedv kell hozzá! Tehát vedd elő a kedvenc táladat, és készülj fel arra, hogy egy frissítő élményben lesz részed!

Felejtsd el a bolti légfrissítőket, válaszd ezeket a természetes megoldásokat

A különféle kozmetikai és háztartási termékekben található szintetikus illatanyagok illatmolekulái akár káros hatással is lehetnek az emberi egészségre – különösen, ami a bőrt és a légzőszerveket illeti. Ugyanakkor ezek az illatvegyületek olyan állapotok előidézőivé is válhatnak, mint a fejfájás, a légzési nehézségek, asztmás rohamok vagy neurológiai problémák. Mit tehetünk?