2018.02.20. 13:30:07 11711 359

A nyelvtanulás szórakoztató is lehet! 7+1 tipp nyelvtanártól
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tanulni valami újat mindig jó ötlet, nyelvet tanulni pedig a legjobb, amivel előrukkolhatsz. Igaz, sok munkával jár, és a megszerzett tudást ápolni kell, hiszen hamar elfelejtjük, de talán soha nem volt ilyen könnyű nyelvet gyakorolni, mint manapság.

Nyelvtanulás szórakozva - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Nyelvtanulás szórakozva

Ha tanfolyamra jársz, vagy ha esetleg már túl vagy rajta, de úgy érzed, hogy még mindig nem az igazi a tudásod, ne csüggedj! Rengeteg olyan dolog van, amivel fejlesztheted illetve szinten tarthatod magad, és még csak tanulásnak sem fog tűnni. Tulajdonképpen szabadidős tevékenységnek is beillenek, és szórakozva tanulhatsz nyelveket.

Nyelvtanárként mindig arra ösztönzöm a diákjaimat, hogy próbáljanak meg minél több autentikus nyelvi anyaggal “találkozni”, ez manapság már annyira egyszerű, hogy vétek lenne kihagyni! Főként az angolosok vannak előnyben, de az interneten simán lehet találni német, francia, olasz, spanyol és orosz nyelvű anyagokat is, csak, hogy a legnépszerűbb nyelveket említsem. Naponta érdemes a következő módszereket alkalmazni:

1. Olvass idegen nyelvű blogokat!

Kösd össze a kellemest a hasznossal és keress olyan idegen nyelvű blogokat, amelyek a nyelvtanulástól független hobbiddal foglalkoznak. Például, ha szeretsz horgolni, akkor keress ezzel kapcsolatos tartalmat az interneten. Ha a kerékpárok vagy a horgászat érdekel, akkor olvass erről. Ha szeretsz főzni, akkor jöhetnek a receptek, háztartási tippek és így tovább.

Ha nem csak a nyelv miatt olvasol idegen nyelvű szöveget, sokkal motiváltabb leszel, és az adott terület szókincse pikkpakk rád ragad.

2. Keress videókat!

Kereshetsz kifejezetten nyelvtanulóknak szánt videókat, de érdemes követni a TED tudományos videóit is, amelyek feliratozva vannak és nagyon érdekesek, hasznosak. Természetesen az érdeklődésednek megfelelő rövid filmeket keress! 5-10 perc elég is naponta - ez igazán nem sok idő, viszont rendkívül hatékony módja a nyelvtudásod szinten tartásának, de csak akkor, ha napi szinten tényleg rászánod ezt az időt.

3. Nézz idegen nyelvű filmeket és sorozatokat!

Kezdetben idegen nyelvű felirattal együtt, majd felirat nélkül. Érdemes ugyanazt a filmet vagy akár csak egy-egy részletet újra és újra megnézni, hogy rögzüljenek bizonyos kifejezések, a kiejtés, a hangsúly. Ha megtetszik egy-egy mondat, bátran ismételd hangosan, ne legyél zavarban! :)

4. Hallgass zenét szöveggel együtt!

A lyrics kifejezés angolul azt jelenti, hogy dalszöveg. Ha ezzel együtt keresel rá a kedvenc dalodra, és így hallgatod meg, sokkal érdekesebb lesz, és biztos, hogy minden egyes szót érteni fogsz. Az idegen nyelvű dalokból sok hasznos kifejezést megtanulhatsz, csak értelmes zenéket kell keresni. Például Beatles, Queen, Adele, de jó lehet akár Ed Sheeran, Madonna vagy Katie Perry is.

5. Magazinok, újságok, könyvek

Akár online, akár offline megjelenésű idegen nyelvű újságokat és magazin cikkeket is olvashatsz. Híreket vagy olyan témákat, melyek érdekelnek. Keress kulcsszavakat az adott nyelven egy szótár segítségével, ha nem tudod még idegen nyelven, és egyszerűen keress rá a google-ben. Talán egyszerűbb is online tartalmakat fogyasztani, hiszen ott rögtön kéznél van a szótár is, nem kell lapozgatni, gyorsan meg tudod keresni az ismeretlen szavakat.

Csak egy dologra figyelj: ne keress rá minden egyes szóra, amit nem tudsz, amit lehet, inkább próbáld meg kikövetkeztetni a szövegkörnyezetből, vagy egyszerűen hagyd figyelmen kívül (pl. melléknevekkel, jelzőkkel ezt általában meg lehet tenni). Csak azokat a szavakat keresd meg, amelyek ismerete nélkül tényleg értelmezhetetlen a szöveg számodra.

6. Videójátékok

Amiben a videójátékok a leginkább segíthetnek az a szókincs fejlesztése. A tematikus játékokkal egy-egy terület szókincsét simán lefedheted. Van például autószerelős játék, családi játék, logikai játékok, de rengeteg egyéb tematika létezik, csak ki kell választani az érdeklődésednek megfelelőt. ;)

7. Csevegés

Több olyan oldal is létezik, ahol a nyelvtanulók egymással vagy anyanyelvű mentorokkal is beszélgethetnek, a legnépszerűbb talán a Duolingo.

+1. Telefonos applikációk

Az angol (vagy más) idegen nyelvű applikációkkal akkor is tanulhatsz, ha azok nem kifejezetten nyelvi appok, hanem mondjuk a hobbidhoz kapcsolódnak. Némi szókincset innen is összeszedhetsz, de természetesen a telefonodon a nyelvtanulós appok lehetnek a leginkább a segítségedre.

Mi a legjobb ezekben az ötletekben azon kívül, hogy szinte észrevétlenül ragad rád a választott nyelv? Az, hogy egytől-egyig ingyenesek!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.

Öltözz okosan a fenntarthatóságot is szem előtt tartva!

A fenntarthatóság fő üzenete abban rejlik, hogy a jelen szükségleteinek kielégítése ne veszélyeztesse a jövő nemzedékeinek társadalmi, környezeti és gazdasági lehetőségeit. Az elkövetkező néhány mondatban azt igyekszünk körbejárni, hogy miért szükséges az öltözködés és a divat kapcsán is jobban törekednünk a fenntarthatóságra.