2016.04.19. 14:26:36 10510 307

A NO1 megtakarítás-gyilkos: az impulzív vásárlás!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Bemész egy boltba, meglátsz egy akciós terméket, vagy nem is kell, hogy feltétlenül akciós legyen, viszont megtetszik a színe, a szabása, esetleg úgy érzed, hogy ez a kütyü még hiányzik a háztartásodból. Nem igazán gondolod át a döntésed, és nem is nézel körül máshol, még csak az árakat sem hasonlítod össze, hanem egyszerűen csak megveszed.

Impulzív vásárlás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Impulzív vásárlás

Ismerős a szituáció? Aztán otthon fogod a fejed, hogy igazából a megvásárolt felső nem illik semmihez, a cipő itt is nyom, ott is nyom, a konyhai kiegészítőt pedig nincs is hova tenni. Magyarán, erre a kiadásra nem volt szükséged egyáltalán. Nehogy azt hidd, hogy egyedül vagy ezzel a problémával! Az impulzív vásárlásban majdnem mindannyian bűnösök vagyunk így vagy úgy.

A férfiak a különböző kütyükkel, kábelekkel (mindenhez külön csatlakozó kell), csavarhúzó szettekkel, a nők a ruhákkal, cipőkkel, táskákkal (túrkáló!!), bizsukkal, de néhányan még az étellel is így járnak. Ha valami akciós, akkor abból gyorsan be kell vásárolni, mert a következő héten már drágább lesz, vagy nem lehet majd kapni – legalábbis ezt feltételezzük. Ezért aztán jó nagy adagot vásárolunk az ételből, amit elfelejtünk feldolgozni, vagy legalább lefagyasztani, és ott eszi a fene…

”Csak most!” „Csak neked!” „Akár 50% kedvezmény!”

Ne érezd magad hibásnak, hiszen a különböző cégek sulykolják belénk: „Csak most!”, „A készlet erejéig!”, „Csak egy hétig 50% kedvezménnyel”, és így tovább. Biztosan Te magad is számtalan példát fel tudnál sorolni a különböző marketingfogásokra, amelyeknek vagy bedőlünk, vagy nem. A nagy spórolási szándékunkból aztán túlköltekezés lesz vagy pazarlás, hiszen még azt az 50%-ot sem feltétlenül kellene kiadni valamiért, amire nincs szükségünk. És itt a kulcsszó a szükség.

Szükséges, tényleg kell vagy csak jó lenne és szeretnéd?

Ha úgy gondolod, hogy neked is nehezedre esik ellenállni az ilyen vevőcsalogató akcióknak, akkor tégy gyorsan rendet a fejedben. Mi az, amire tényleg szükséged van, elengedhetetlen, létszükséglet az életedhez, munkádhoz, mindennapjaidhoz, és mi az, amit csak szeretnél. Ha ez megvan, utána a vágyaidat tovább rangsorolhatod fontosságuk szerint, illetve aszerint, hogy van-e rá egyáltalán keret.

Legyen havi vagy akár heti büdzséd!

Ahhoz, hogy ezt megállapítsd, elengedhetetlen, hogy havi vagy akár heti szinten vezesd a kiadásaidat és a bevételeidet. Az állandó kiadásaidat vedd sorra először, hiszen ezek fixen meg fognak jelenni minden hónapban. Ha ezután még van fennmaradó összeg, azzal viszonylag szabadon gazdálkodhatsz. Félre teheted, megtakaríthatod egy nagyobb dologra, vagy zsebpénzként kezelheted és elköltheted egy részét, ügyelve arra, hogy mindig maradjon vésztartalék, például ha gyógyszert kell venni…, vagy fogorvoshoz menni stb.

No, de térjünk vissza az impulzív vásárlás problémaköréhez, és hogyan lehet felülkerekedni rajta.

Konkrét tippek az impulzív vásárlás leküzdéséhez

  1. Először is talál magadnak egy nagyobb célt, amire jó lenne félre tenni. Például egy igazán jó bőrcsizma a télen, egy nyaralás – erre ne sajnáld a pénzt, szerintünk - , lakásfelújítás, bútorok, esetleg egy új lakás. Ha megvan a cél, amire spórolni szeretnél, gondolj mindig ezekre, amikor vásárolhatnékod támad. Sőt, amit elköltöttél volna például egy blúzra, azt tedd félre a saját, egy blúznál sokkal magasztosabb célodra.

  2. Kipróbálhatod azt a technikát is, hogy soha, semmit nem veszel meg azonnal (természetesen itt nem ételre gondolunk). Adj magadnak egy 3 napos türelmi időszakot, amikor átgondolod, hogy egyáltalán szükséged van-e arra a holmira, be tudod-e illeszteni a ruhatáradba vagy a lakásodba stb., van-e rá egyáltalán kereted a havi költségvetés szerint. Mire ezeket ellenőriznéd, lehet, hogy rájössz nem is kell annyira az a holmi. Sőt, lehet, hogy már másnapra el is felejted, akkor meg nem is volt olyan fontos.

  3. Ha úgy gondolod, hogy az akciós termék el fog fogyni, és ez azonnali vásárlásra késztetne, nézd meg úgy a terméket, hogy a teljes árat kifizetnéd-e érte. Ha nem, akkor valószínűleg megleszel nélküle is

  4. A végére még egy utolsó tanács: ha néha napján engedsz a csábításnak, azzal sincs semmi baj, végtére is emberek vagyunk, ne ostorozd magad, inkább összpontosíts a jövőre!

Reméljük, hogy ezeket a tippek segítettek, és az impulzív vásárlásra fordított időt, pénzt és energiát hamarosan más formában tudod kamatoztatni. ;)

Írta: kábé

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...