2020.09.26. 17:34:59 16968 358

A nagy szalonna kisokos
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Abált, kenyér-, vagy császár? Füstölt vagy főtt? Bacon? Katonának, szalonnasütésre vagy túrós csusza tetejére? Mi a különbség egyik és másik között? Tudj meg mindent a szalonnákról! Figyelem, nyálcsorgatós cikk következik!

Szalonna - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szalonna

A klasszikus magyar konyha elengedhetetlen elemei a disznóságok, ezek közül pedig alapvetés a szalonna. Számos típusból válogathatunk, tájegységenként, sőt családonként más-más recepteket találunk, és a malackának sem ugyanazon részéből kerülnek ki, de nem is ez a lényeg, csak kenyér és hagyma legyen mellé! Korántsem mindegy, hogy főt, füstölt vagy sült szalonna kerül a tányérra, bár mindnek meg van a maga előnye – és mindnek az íz! Bár számos főtt étel alapanyaga is, azért ne menjünk el a tény mellett, hogy a szalonna egy szelet kenyérrel és lila hagyma karikákkal kísérve érvényesül igazán.

Abált, azaz csécsi szalonna

Tokaszalonna, de hát a disznó pofa alatti részéből készül. Sós, fokhagymás vízben abálják, azaz pácolják egy darabig fogyasztás előtt. Piros paprikába forgatott verziója a csécsi szalonna, ízben többnyire csak a paprika által adott plusz aroma okán tér el. Frissen fogyasszuk és hűtőben tároljuk. Nem áll el huzamosabb ideig, hiszen nyer és füstöletlen.

Erdélyi szalonna

Nem a származási országot, hanem a típust jelöli az Erdélyi szalonna. Disznó hasa aljából készül, tehát lényegében a röfi „úszógumija”. Sós, fokhagymás vízben abálják, ezt követően azonban füstölésre kerül. Nyersen isteni, de szeletelve, pirosra sütve is megállja a helyét a tányéron. Több, mint egy hétig eláll.

Főtt császárszalonna

Oldalas szolgál alapjául, zsírjával együtt. Sós vizes főzés után speciális füstölésnek köszönhetően kapja meg különleges aromáját. Tepsiben, hagyma ágyon pirosra sütve mennyei lakoma, császári étel. A császárszalonnából létezik nem füstölt változat is, ez azonban kevéssé tartós, figyelnünk kell, hogy időben elfogyjon. (Ezzel ritkán van gond.) Megnyújthatod élettartamát, ha zsírpapírba csomagolva tárolod a hűtőszekrényedben vagy hűvös, jól szellőző spájzod polcán.

Kolozsvári szalonna

A császárhoz hasonlóan oldalasból készül. Szintén sózással és pácolással kapja ízét, ám a főzés ezúttal kimarad. Csülök helyett bablevesbe, káposztába kitűnő választás.

Bacon

Lényegében ugyanaz, mint a császár és a kolozsvári, csupán egészen vékonyra szeletelve árulják és a pácolás mellett spéci gőzöléssel főzik meg. Manapság az egyik legnépszerűbb típus, azonban könnyen romlik, felbontás után felhasználandó!

BaconBacon

Csemege-, avagy zsírszalonna

Ehhez a disznó bőrös hátrésze kerül pácolásra, besózásra és füstölésre. Az eljárásoknak köszönhetően kifejezetten tartóssá válik, nemigen romlik meg. Ha nincs megfelelően tárolva, akkor megavasodhat, ezért a jól szellőző tárolás fontos. Töltött káposztába sovány hússal darálva ízletesebbé teszi az étket, de legnépszerűbb felhasználása egyértelműen a tábortüzek mellett, szalonnasütéskor történik. Nyílt lángon pirult kenyérre csöpögtetett zsírja, lila hagymával borítva igazi kincs a magyar ízlelőbimbóknak.

Teaszalonna

Ez az a része a disznónak, amit egy bögre forró vízbe áztatva… nem, nem, dehogy! A karajon lévő zsírrétegből készül, sózás után lángolás alá kerül. Káposztás ételek alapvető összetevője. Cukor és citrom nélkül.

Sós szalonna

A disznó háta kerül terítékre 3 heti sózást követően. Igen tartós, de füstölés híján avasodásnak erősen kitett típus. Vékony csíkokra vágva, szárazabb húsok köré tekerjük és már mehet is a sütőbe! Ízletes, szaftos lesz tőle az étel.

Kenyérszalonna

A karaj zsírrétegéből sózással, pácolással, majd füstöléssel alkotott csemege. Disznóvágásokon igazi no-waste termék, mert a disznó egyébként haszontalan eleméből készül. Lecsóhoz, lebbencshez, slambuchoz és ún. kakastaréjnak is a legjobb választás!

Elő a bicskát és jó étvágyat!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.

Mert a tökéletes tükörtojás igenis létezik! – Íme a titok!

A tojást sokféleképpen készíthetjük el, ezáltal lehet belőle finom reggeli, gyors vacsora, vagy a „mit főzzek ma?” kérdést megoldandó villámebéd. Ott van szinte minden ételükben, legyen szó főfogásról, desszertről, vagy éppen levesről. Az elkészítési módját illetően pedig mindenkinek más a kedvence.