2018.05.30. 12:54:20 7627 178

A mesterséges intelligencia válhat a növekedés motorjává
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A gazdaság digitális átalakulásakor a mesterséges intelligencia alkalmazása válhat a növekedés motorjává, amennyiben kellően képzett szakembergárda is rendelkezésre áll.

Mesterséges intelligencia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Mesterséges intelligencia

Paradigmaváltás zajlik a digitális gazdaságra történő átállásban, a folyamatot a mesterséges intelligencia (MI) alkalmazása hajtja - derült ki a Huawei Global Connenctivity Index (GCI) legújabb kutatásából, amelyet a vállalat budapesti infokommunikációs bemutatóján ismertettek kedden.

A világ 79 országának és iparágának hálózati kapcsolatait és IKT-infrastruktúráját vizsgáló elemzés szerint a jelenlegi 12,9 ezer milliárd dollárról - ami a globális GDP 17,1 százalékát teszi ki - 2025-re 23 ezer milliárd dollárra is nőhet a globális digitális gazdaság értéke a mesterséges intelligencia terjedésének köszönhetően.

A növekedést ugyanakkor a világszerte hiányos MI-ismeretek és fejlesztői képességek fékezik. A digitális transzformáció szempontjából legfejlettebb országok listáját az Egyesült Államok vezeti, mögötte sorrendben Szingapúr, Svédország, Svájc és az Egyesült Királyság áll. Németország 14. a rangsorban, Ausztria pedig a 20., míg Kína a 27. helyen áll.

Magyarország a 30. helyen áll a rangsorban, az előző évi 31. hely után. A 31. helyen most a kettőt feljebb lépő Szlovákia áll, a 29. helyen pedig a három helyet visszalépő Cseh Köztársaság. Oroszország a 36., Lengyelország a 38., Románia pedig a 39. a 2018-as rangsorban.

A GCI-index immár ötödik éve vizsgálja az országok digitális transzformációjának fejlődését, idén már 79 országot elemeztek. Az index kialakítása során 40 különböző indikátort elemeznek a Huawei Technologies szakemberei, hogy meghatározzák a fejlődést az infokommunikációs (IKT) beruházásoknál a technológia alkalmazása, a felhasználói élmény és a piaci fejlődés területén.

Az elmúlt öt évben a GCI többek közt nyomon követte az IKT-infrastruktúra fejlődési trendjeit, valamint a digitális érettség és a gazdasági növekedés közötti kapcsolatot is. A GCI eredményei alapján az országok digitális transzformációjának állását rangsoroló listában 20 ország került az élenjáró (Frontrunners), 37 az alkalmazkodó (Adopters), és 22 a kezdő (Starters) kategóriába.

A GCI idei tanulmánya azt vizsgálta, hogy az országok hogyan használják/telepítik a szélessávú hálózatokat és hogyan fektetnek be azokba a technológiákba, amelyek az ipar, a városok és a kormányzatok digitális átalakulását hajtják. A kutatás öt fő területen nézi az IKT-befektetések és felhasználásuk gazdasági hatását - mobil szélessáv, adatközpontok, felhő, big data és IoT -, amelynek során új és hangsúlyos elemként jelenik meg a folyamatosan növekedő mesterséges intelligencia is a GCI egyenletében.

Az elemzés megállapítása szerint a mesterséges intelligencia az egyik következő nagy technológia, amely paradigmaváltást hozhat a gazdasági és ipari tevékenységekben - mondta Su Wei, a Huawei Technologies műszaki igazgatója a budapesti bemutatón. A tanulmány szerint a különböző iparágak mind a négy kulcstechnológiában - mobil szélessáv, majd hamarosan az 5G, az adatközpontok, a felhők, a big data és a dolgok internete - alkalmazzák a mesterséges intelligenciát annak érdekében, hogy a jelenlegi kapcsolataikat "intelligens kapcsolatokká" alakítsák.

A digitális gazdaságot ma a fogyasztóközpontú internet hajtja, az egyes iparágak azonban egyre nagyobb mértékben használják ki az intelligens kapcsolatokat annak érdekében, hogy egészen új üzleti modelleket, termékeket és szolgáltatásokat hozzanak létre.

Az elemzés szerint ahhoz, hogy hatékonyan és nagy léptékben lehessen használni a mesterséges intelligenciát, az egyes országoknak három egyelően fontos építőelemet kell rendbe tenniük: a számítási teljesítményt, a jelölt adatokat és az algoritmusokat.

A robusztus IKT-infrastruktúrájuknak köszönhetően mindhárom területen a legfejlettebb országok járnak az élen, de még ők is messze vannak attól, hogy teljesen ki tudják használni a mesterséges intelligencia nyújtotta lehetőségeket. A tehetséges MI-fejlesztők hiánya jelenti ugyanis még a legfejlettebb országoknál is a digitalizáció legnagyobb akadályát.

A Huawei tanulmányának javaslata szerint ezért a kormányoknak egyfelől újra kellene gondolniuk az oktatási rendszereiket, hogy azok jobban felkészítsenek a jövő munkahelyeire, amelyeket már a mesterséges intelligencia határoz meg. Másrészt el kellene kezdeni egy egészséges, együttműködő és nyitott MI-ökoszisztéma kiépítését is.

Forrás: MTI

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Személyre szabott megelőzés és gyógyítás

Az individualizáció 21. századában, amikor az egyén sokkal inkább az érdeklődések középpontjába került, mint az ezt megelőző korokban, egy sor szolgáltatás és tevékenység személyre szabható. Széles körben beszélnek személyre szabott étrendről, ajándékról, horoszkópról, szórakozási lehetőségekről, szemüvegekről… Ezt a tendenciát figyelembe véve az orvostudomány is egyre kiemeltebb figyelmet fordít az egyénre szabható orvoslásra.

Létezik „az” álommeló?

Fel tudod idézni, hogy kisgyermekkorodban milyen munkavégzés iránti vágy lebegett előtted? Milyen érzések keltek szárnyra ilyenkor leginkább? A gyermekkori munkával kapcsolatos elképzeléseinknek nem sok köze volt a valósághoz. Egy életérzést, egy általunk csodált életmódot, egy megmagyarázhatatlanul nagyra becsült jellemet próbáltuk keretbe helyezni. Ilyenkor nem sok elképzelésünk volt olyan elvontnak tűnő fogalmakról, mint a bevétel, a megélhetés, kiadások.

A gyöngyhalászok bizarr munkanapjai és gyakori végzetük: a fűrészfogú halál

A drágaköveiről egykor híressé vált Ceylon szigete később a gyöngyhalászatnak adta át a stafétát. Hajdanán a nemesgyöngy-halászatra specializálódott bennszülöttek egy cápabűvölő jelenlétével és bátorításával ugrottak be a vízbe, hogy kagylózsákmánnyal a kezükben térjenek vissza a hajóra. A halászok által összegyűjtögetett kagylókat felhalmozták, majd elárverezték. A felvásárlók sokat kockáztattak ezzel az üzlettel, hiszen rengeteg kagylóban nem lelték meg a gazdagság forrásaként számon tartott gyöngyszemet. Ám a kereskedők kockázatvállalása eltörpült az életüket minden nap kockára tevő gyöngyhalászokéi mellett.