2019.08.06. 13:42:00 8228 259

A megmaradt bébiháj - ezért nevelünk kövér gyerekeket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az elhízás népbetegség, ami nem kerülte ki kishazánkat. Finoman szólva. Szerteágazó testi és lelki betegség oka, melyek akár életre szóló pecséteket nyomnak a mindennapjainkra. Ami viszont még ennél is ijesztőbb, hogy a 18 év alattiak, tehát a gyermekeink negyede (!) is elszenvedője a problémának. Márpedig, egy gyerek nem tehet arról, ha elhízik, épp úgy, ahogy arról sem ő tehet, ha a fogmosás hiánya miatt idejekorán lyukas foga lesz. Akkor tehát, miért oké az „úszógumi” és mit tehetnénk?

Duci baba - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Duci baba

A gyermek-kövérség kapcsán koránt sem arról van szó, hogy meg kellene felelni mindenféle őrült vagy kevésbé őrült szépségideáloknak. Szó nincs róla, hogy engedve a közösségi média hatásának, mindenki szabvány formát kellene öltsön. Sokkal fontosabb dologról van szó. A gyermekeink egészségéről.

Az elhízás ugyanis a következőket hozza magával:

  • szív és érrendszeri betegségek
  • diabétesz
  • gerinc és ízületi problémák
  • emésztési gondok, sokszor hosszútávú következményekkel
  • önértékelési és beilleszkedési gondok, makró társadalmi problémák
  • későbbi párkapcsolati nehézségek

Ezekről a hatásokról általában akkor is tudunk, ha eddig egy fiókban éltünk. Akkor miért tartjuk mégis cukinak a fodrozódó hájhurkákat, és egyáltalán meddig normális ez?

A miért…

A szülők legtöbbször elbagatellizálják a gyermekük túlsúlyát, „erős gyerek”, meg „majd kinövi” matricát ragasztanak rá és többé nem jut eszükbe a dolog. Mert nehéz elfogadni, hogy a gyermekünk nem tökéletes. Van egy jó hírünk – a gyerek tökéletes. Van azonban egy még nehezebben elfogadható, rossz hírünk – a szülő a felelős. Példamutatás és megfelelő étkezés – mozgás összhang rajtunk múlik amíg a gyermek kicsi, az önálló felnőtt életritmus kialakulásáig pedig a gyerekkorban rögzült normákra épít mindent. Újszülött korban természetesek a hurkák, anyatejtől nem fog a bébi elhízni. Kisgyerek korúakkal viszont legyünk körültekintőbbek. Fontos, hogy ne a rágcsálás töltse ki a mindennapokat, ha azt látjuk, hogy hízékony a gyermek, különösen figyeljünk oda az édességekre, a gyümölcslevekre (amik szintén rengeteg cukrot tartalmaznak), a gyümölcsjoghurtokra, és minden más szénhidrátra is. A hízás ugyanis lejtő, minél később próbáljuk megállítani, annál nehezebb dolgunk lesz. Arról nem is beszélve, hogy az önképük már az első perctől, óvodás társaik visszajelzéseitől is csorbulhat.

Kamaszkorban még nehezebb

Hiszen a test és a lélek változik, a stressz felgyülemlik, minden átalakul. A tinédzser közeg pedig kritikus és kíméletlen. Ám még nem késő.

Mit tehetünk?

Találjatok a gyereknek egy jó sportot – akár együtt, vagy a barátnőkkel. Nem jó mindenki a futásban. Menjetek sárkányhajózni, úszni, röplabdázni, jógázni. A nem zabálás nem sértő – Persze, azért főzünk, hogy jól lakjanak és örömet okozzunk, de soha nem szabad felhánytorgatni, hogy „alig evett”, „nem nyúl hozzá”. Ne legyen bűntudata, ha annyit eszik, ami jól esik. A kaja nem unaloműző – kínáljunk alternatívát. A legtöbb gyerek megszokásból rágcsál, vagy azért, mert elől van a nassolni való. Legyen elől inkább mindig víz, zöldtea. Vagy gyümölcs.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A férfiak vagy nők barátsága tart tovább?

Fordíthatjuk tekintetünket a világ bármely részére, mindenhol meggyőződhetünk „az ember társas lény” örökigazságáról. Egymagában a teremtés koronájaként méltatott emberi lény gyenge, örökös célpontja a veszélynek, fenyegetettségnek. Ezért emberi kapcsolatok és együttműködések bázisára épülő társadalmat rendezett maga köré, melyben megosztotta a tevékenységeket, szorosabbra fűzte az ember-ember köteléket. Mindeközben észlelte, hogy bizonyos kapcsolattípusokért érdemes többet munkálkodni, azok minőségét folyamatosan növelni – leginkább a család, a rokonság, a partnerkapcsolat és a barátság tartozik ezek közé. Ez utóbbi kapcsolattípus kapcsán kérdésként merülhet fel, hogy vajon melyik nem képviselői képesek és készek hosszabb távú barátságok kialakítására és fenntartására?

Befejeztem, nem fejeztem? Tudj meg többet a Zeigarnik-hatásról

Ma milyen eddig még befejezetlenül várakozó teendők jutnak eszedbe? Ezzel szemben pedig hányszor fordul elő az, hogy olyan feladataidra gondolsz, amelyeknek a végére már sikerült pontot tenned? Mennyire érzel leküzdhetetlen késztetést arra, hogy tovább nézz egy függőben hagyott cselekményű sorozatot? Mindezek a kérdések szorosan összefüggnek a Zeigarnik-effektus néven futó jelenséggel. Hogy miről is van szó? Erre a kérdésre az alábbiakban keressük a választ.

Süssük magunk a (mindennapi) kenyerünket – Legalább 10 okunk lehet erre

Szokták mondani, hogy a kenyér az élet szimbóluma, a kovász pedig a lelke. Nem meglepő hát, hogy a pandémia alatt többen igyekeztek elsajátítani a házi kenyérsütés csínját-bínját. Legyen szó bár a klasszikus kovászos, az élesztős vagy sütőporos, a teljes kiőrlésű vagy fehér liszttel készített, a világos vagy barna, a ropogós vagy puha változatokról, bizony nem sokan tudnak ellenállni a frissen sült kenyér illatának.