2015.08.06. 11:11:45 10244 189

A maggyűjtés ideje! Mit, mikor, hogyan?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Augusztusra a kert dúskál minden földi jóban, végre érik a finom paradicsom és a paprika is, nyílnak a virágok. Saját termésünkből is gyűjthetünk magokat, hogy jövőre olcsóbb legyen a kert benépesítése. Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat, hogy hasznosan teljen az augusztus.

Zellermag | Fotó: kertlap.hu/mag-gyujtes/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zellermag | Fotó: kertlap.hu/mag-gyujtes/

A nagymama kertje tele lehet régi magokkal, amelyek akár jobb minőségű termést is eredményezhetnek, mint a boltban vásárolt hibrid magok. Az augusztus és a szeptember ideális időszak a maggyűjtésre, bár minden növénynél más lehet begyűjtés időpontja.

Rögtön 3 NEM-mel kezdjük az információ átadását:

  • NE gyűjts párás időszakban!
  • NE gyűjts fagyban!
  • NE gyűjts sérült magvakat!

Miről gyűjthetsz magvakat?

Az önbeporzó és önmegtermékenyülő növények lehetnek megfelelő alanyok a maggyűjtéshez. Ne lepődj meg, ha a magról nevelt növényed más lesz, mint a szülő: a méret, a szín, a forma is más lehet.

Általában a következő növényfajtákat gyűjthetjük be:

  • egynyári virágok (például tátika, dísz napraforgó, egynyári margaréta)
  • gyógynövények
  • zöldségek (például paprika, paradicsom, tök, bab, zeller)
  • vadvirágok (például gombvirág, sóvirág, szalmagyopár és kúpvirág)

Mit ne gyűjtsünk?

  • hibrid növények magvait
  • egészségtelen növények, termések magvait
  • léha magvakat
  • dugványozható növények magvait

A léha magvak gyakorlatilag üresek. Ezeket előválogatással tudjuk kiszűrni: egy tálba engedjünk vizet, és helyezzük el benne a magvakat. Amelyek a víz tetején lebegnek, azokat dobjuk ki, hiszen nem fognak kicsírázni, hiányoznak belőle a növényi „embriók”.

A begyűjtés időpontja

Ha a húsos termésből gyűjtjük be a magokat, válasszuk le az érett növényt: megfelelő az érettség, ha könnyedén válik el illetve, ha már hullik is.

A többi növénynél az időpont közeledtét jelzi, ha sárgul a magszár levele, ha barnul a magház illetve a termés. Ha kicsit megrázod, a magok még zörögnek is. Itt az ideje tehát a begyűjtésnek.

A különböző növények más-más maggyűjtési módszert igényelnek. A száraz termésekből a helyszínen kirázhatjuk a magokat egy selyempapírral bélelt dobozba (fa vagy papír, hogy tudjon szellőzni). A termés szárát le is törhetjük, hogy a maradék magvakat is kitudjuk ütögetni.

Ahol úgy érzékeljük, hogy szárítani kell a termést, mielőtt a magokhoz juthatunk, azokat jól szellőző száraz, naptól védett helyen szárítsuk ki, majd bontsuk meg a magházakat. Ebben akár egy sodrófa is a segítségünkre lehet, óvatosan görgessük végig.

Kézzel nyomjuk ki a magokat a húsos termésekből, gyümölcsöknél passzírozunk. A magokat végül egy papírtálcán szárítgatjuk.

A magokat meg is kell tisztítani. Erre alkalmas lehet egy lapos tál, melyben körkörös mozdulatokkal megszabadítjuk a magokat a felesleges szárrészekről, melyek a tál szélére fognak kerülni. Ezután a nagyobb magvakat kézzel válogatjuk át, és eltávolítjuk a szennyeződéseket. A kisebb magvakat egy tál fölé tartjuk a kezünkben vagy egy lapátban, lassan a tálba szórjuk és közben megpróbáljuk kifújni a szennyeződéseket. Ezt a műveletet ismételgetjük, míg megfelelő tisztaságúak nem lesznek.

A nyálkás magvakat vízben vagy meszes vízben átmossuk. A paradicsom magvakat több napig állni hagyjuk (4 napig), majd leöntjük róla a vizet és a lebegő magvakat is. Öblítést követően, ha van még ilyen lebegő mag, azt leöntjük. Végül langyos helyen papíron szárogatjuk. (A virág magvakat hűvös, a zöldség magvakat meleg helyen szárítjuk!)

A kiszáradt magokat, száraz, hűvös helyen felcímkézett papírzacskóban, esetleg befőttes üvegben tároljuk.

Forrás: kertlap.hu, eletszepitok.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...