2016.04.04. 15:11:37 11847 302

A lenyűgöző Toszkána
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Toszkána úgy él milliók képzeletében, mint a földi harmónia megteremtésének egyik lehetséges színhelye. A valóságban, irodalmi alkotásokban és filmekben elvágyódó európaiak és amerikaiak keresik és találják meg önmagukat Itália közepén. Vajon mi ennek az oka?

A lenyűgöző toszkán táj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com A lenyűgöző toszkán táj

Az a különleges földrajzi egység, amely a ködös hegyektől a napfényes tengerig, az emberléptékű városoktól a szelíd lankákig mindent magába fogad? Az a megfoghatatlan szellemi közeg, amely Toszkánát nemcsak az olasz nyelv, hanem a reneszánsz bölcsőjévé is tette, ahol a tudásvágy, a szépség keresése, a korlátokat nem ismerő kreativitás szimbiózisban él a mediterrán derűvel? Vagy azaz atmoszféra, amelyben az idősíkok egymásba csúsznak, és könnyedén átsétálhatunk a középkorból a 21. századba, hogy miközben ámulunk letűnt korok pazar emlékein, megérint bennünket a mai toszkán emberek elpusztíthatatlan életszeretete, amely még az ételek, italok ízét is áthatja?

A negyed Magyarországnyi, 3,8 millió lakosú tartomány, amely közel hét évszázadon át önálló egység volt, saját történelmi és szellemi identitással (olyannyira, hogy sokan ma is szinte önálló nemzetnek tekintik), Firenze, Siena, Pisa, Lucca, Arezzo, Fiesole és San Giminiano mellett számos kisebb, a külvilág által még fel nem fedezett gyöngyszem örökségét őrzi, azon helyek közé tartozik a világban, ahová nem elég egyszer, sőt, kétszer, háromszor sem elmenni. Ember és Természet közös remekműve Toszkána, amelynek a legkisebb részletében is várhat bennünket meglepetés, életre szóló élmény, hogy újabb és újabb visszatérésre ösztönözzön. Olyan tájra érkezünk, ahol a legpontosabb útikalauz is kevés, ahol legalább olyan szerepet kapnak utazásunk során a „toronyiránt” való séták, a spontán felfedezések, mint a nagy műgonddal kidolgozott, „percre pontos” programok.

Toszkána, TerrapilleToszkána, Terrapille

10 dolog, ami tetszett

  1. A kisebb városok, mint pl. Lucca és Voltera

  2. Az egyedisége, a hangulata

  3. A kiemelkedő kulturális és gasztronómiai kínálat

  4. Az eldugott, felfedezésre váró hegyi falvak

  5. Hogy a legtöbb városban, faluban úgy éreztem magam, minta visszarepülnék az időben, mégis minden megvolt bennük, amit egy mai modern településtől elvárható

  6. Az agriturismo (falusi vendéglátás) bája és magas színvonala

  7. A kitűnő helyi termékek (borok, olívaolaj, olajbogyó, sajt, stb.)

  8. A kellemes klíma

  9. Hamar átragad az emberre Toszkána békessége, nyugalma és az olaszok élet szeretete/élvezete

  10. A kitűnő vasúti közlekedés

Pitigliano, ToszkánaPitigliano, Toszkána

7 dolog, ami nem tetszett

  1. Firenze túlzsúfoltsága, a tömeg

  2. A magas autópálya díjak

  3. Az elriasztó árak (a szállás, a boltok, az éttermek, de még a kenyér is borzasztóan drága)

  4. A nagyobb városokban (Firenze, Siena) és a frekventált helyeken iszonyú nehéz parkolni, sokszor órákat kell körözni, amíg az ember talál egy parkolóhelyet, ami idegőrlő

  5. GPS nélkül nehéz lenne tájékozódni, mert sokszor jobbra is és balra is ugyan azt mutatja a tábla

  6. Vasárnap zárva vannak az üzletek (még a kisebbek is)

  7. Copertot (terítési díjat kell fizetni az éttermekben), amivel gyakran lehúzzák a tájékozatlan turistákat

Forrás és további információ: utikritika.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mutatjuk, mely országokba költözik a legtöbb magyar ember

Az egyik legnépszerűbb globális adatplatform, a Statista kimutatásai szerint az elmúlt évben a külföldre költözés főbb motivációi a jobb munkahely találása, a partner országában való új élet kezdése, valamint a továbbtanulási célok voltak. Mindezek mellett ugyanakkor kulcsszerepet játszott a célországtól remélt jobb életminőség, a személyes kihívások és komfortzóna feszegetések, a kaland- és felfedezésvágy. Sokakat pedig a klasszikus tiszta lappal kezdés vágya terelt egy idegen országba, emellett akadtak olyanok is, akik a nyugdíjas éveiket kívánták egy régen kiszemelt helyen tölteni. De vajon milyen szándékok állnak a magyar emberek külföldre költözésének hátterében?

Teljes a SopronFest programja

Mintegy 75 helyszínen csaknem háromszáz programmal várja a látogatókat a 2. SopronFest május 10. és 19. között. A pünkösdi hétvégére a Lővér kempingbe szervezett koncertek mellett a város számos pontján már napokkal korábban lesznek zenei, irodalmi, képzőművészeti és gasztronómiai események.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.