2015.08.19. 19:30:51 17252 353

A legtutibb vendégváró: 5 tipp egész csirkéhez
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ha nagyobb vendégsereg várható nálunk, sokszor eljátszom az egész csirke aduászt. Egyrészt egészben megvásárolva olcsóbb a csirke kilója, mintha csak bizonyos részeit venném meg, másrészt nem túl időigényes az előkészítése.

Sült csirke baconnel - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Sült csirke baconnel

Amíg megsül, lehet finom salátát, köretet, szószt vagy akár desszertet is készíteni. Íme, néhány ötlet, hogyan dobhatod fel a csirkét!

Ha van a sütődnek grillező funkciója és forgatni is tudja a csirkét, akkor nagy szerencséd van, az így elkészített, házi grillcsirkét mindenki szeretni fogja. Ha viszont a jó öreg tepsiben sütöd, akkor sem kell aggódnod, hiszen azt is számtalan módon feldobhatod.

Bacon

Szinte mindenféle húshoz jó a bacon. Sós, füstölt íze feldobja a legtöbb fogást, nincs ez máshogyan a csirkével sem, és még egy előnye van: nem engedi kiszáradni a húst. A csirke bőre alá mindenhova szoktam bacon szeleteket elrejteni, sőt még belülre is teszek egy pár szeletet és arra is ügyelek, hogy felülre is kerüljön, hiszen nagyon jól mutat rajta.

A són sült csirke nagy klasszikus, de frissen az igazi, hiszen a só kiszipolyoz belőle minden nedvességet. Kb. 1 kg sóra ültesd rá a csirkédet és süsd először alufólia alatt, majd pirítsd ropogósra.

Szószok

Pikáns szószokkal, lekvárokkal, chutney-kal (ejtsd: csatni) tálalva a sült csirke igazi csemege lesz.

Pác

Szinte bármilyen pácot készíthetünk a csirkének, a lényeg, hogy teljesen ellepje a páclé és legalább 6 órát csücsüljön benne. Akár sima sós vízben is áztathatjuk így, majd a sütés előtt töröljük le róla, és borsozzuk be. Szórjunk a belsejébe is! Sütés előtt kössük össze a combokat.

Töltött

Hozzávalók a töltelékhez

  • 3 evőkanál étolaj
  • 100 g gomba
  • 1 fej vöröshagyma
  • 150 g csirkemáj
  • 80 g bacon
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 2 db tojás
  • 2 szelet kenyér
  • só, bors
  • 200 ml  tej
  • majoránna

A kenyeret kockákra vágjuk és egy tepsiben megpirítjuk, a hagymát, a gombát, a májat és a bacont apróra vágjuk, a petrezselyemzöldet felmetéljük. Olajon üvegesre pároljuk a hagymát és bacont, hozzáadjuk a gombát és a májat is. Borssal és majoránnával ízesítjük. Egy tálban a megpirított kenyérkockákat, a tojást és a tejet összedolgozzuk, megsózzuk, majd hozzáadjuk a gombás-májas finomságot, aminek már önmagában is jó illata van. Végül a petrezselyemzöldet is belekeverjük.

Betöltjük a csirkébe, összetűzzük hústűvel, a combokat összekötjük. Kiolajozott jénaiba vagy tepsibe tesszük, alufóliával letakarjuk. 150 fokon sütjük körülbelül 1,5 órán keresztül, majd 200 fokon folytatjuk a sütést fólia nélkül, míg aranysárga lesz.

A recept az aprosef.hu oldalon jelent meg.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...