2015.01.03. 09:55:54 6138 34

A legtöbb rákbeteg balszerencsés - állítja egy kutatás
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A rák kialakulását (legalábbis bizonyos típusokét) egy kevésbé tudományos szóval, a balszerencsével magyarázza egy amerikai kutatócsoport. Az eredményt természetesen nagyon is tudományos módszerekkel és kísérleti eszközökkel alapozták meg, mégis furcsán hangzik.

Rákos sejt - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Rákos sejt

Az életmód vagy az étrend helyett a szerencse játszik a legnagyobb szerepet a rák kialakulásában a Johns Hopkins University statisztikai modelljei szerint. A kutatók őssejtek osztódása közben létrejövő mutációk alapján hozták létre a modellt. A vizsgálat azt mutatja, hogy a felnőttkorban fellépő ráktípusok kétharmadát balszerencsével, rossz mutációval lehet magyarázni. A fennmaradó egyharmadért környezeti hatások és örökölt gének okolhatók.

"Minden rákot balszerencse, öröklött dolgok és környezeti hatások okoznak. Olyan modellt készítettünk, amely segíthet számszerűsíteni, hogy a három faktor milyen súllyal esik latba a rák kialakulásakor" - mondta Bert Vogelstein, az egyetem onkológiai intézetének professzora.

Aki a kutatás eredményétől megnyugodva rágyújtott egy cigire, most rögtön el is olthatja. Vogelstein a modell ismeretében a hosszú évekig dohányzó - vagy egyéb rákkeltő anyagnak kitéve élő - ember egészségét is a szerencsével magyarázza. Nem azért nem alakultak ki náluk daganatok, mert "jók a génjeik", hanem mert szerencséjük van. Az életmódhoz kötődő rossz döntések hozzájárulnak a balszerencséhez - írja az egyetem közleménye.

Christian Tomasetti professzor szerint néhány ráktípus megelőzése könnyebbé válik, életmódbeli változásokkal meg lehet előzni ezeket. Más ráktípusok esetében viszont az fog bebizonyosodni, hogy a megelőzés hatásfoka jóval kisebb, mint korábban gondolták. Ezeknél a ráktípusoknál a mihamarabbi felismerést segítő módszerek megtalálása a legfontosabb.

A kutatók vizsgálata kimutatta, hogy az őssejtek osztódása és a rák kialakulásának esélyei között nagyon szoros összefüggés van. Minél több osztódás van, annál valószínűbb a hibás sejtek megjelenése. A környezeti hatások azoknál a ráktípusoknál fontosak, amelyekre az ember ilyenkor magától is gondol: a dohányzás okozta tüdőrák vagy a napsugárzás okozta bőrrák létezését nem cáfolják az eredmények.

A vizsgálatban néhány rákfajtát nem vettek számításba: ilyen a mellrák, valamint a prosztatarák. Ezek esetében nem találtak megbízható számot az őssejtosztódásokra, így nem kerültek bele a modellbe.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...