2023.08.15. 15:45:00 9389 297

A legkárosabb élelmiszer-adalékanyagok: ismerd fel és kerüld el őket
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az élelmiszeripar fejlődése és a feldolgozott élelmiszerek széleskörű elterjedése a világ számos részén megkönnyítette az ételek elkészítését és fogyasztását. Azonban ezzel együtt számos olyan élelmiszer-adalékanyag is előtérbe került, amelyekről tudnunk kell, hogy nem mindig előnyösek az egészségünk szempontjából. Íme néhány olyan a legkárosabbak közül, amelyeket érdemes elkerülni.

Káros élelmiszeradalékok - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Káros élelmiszeradalékok

Mesterséges édesítőszerek

Az aszpartám, szacharin, szukralóz és más mesterséges édesítőszerek az alacsony kalóriatartalmuk miatt népszerűek, de vitatottak is. Néhány tanulmány összefüggést mutatott ki a mesterséges édesítőszerek és az elhízás, anyagcsereproblémák és akár daganatos megbetegedések között.

Transzzsírsavak

A transzzsírsavak olyan módosított zsírok, amelyeket a feldolgozott élelmiszerekben és süteményekben gyakran megtalálunk. Emellett egyes margarinokban is jelen vannak. Fogyasztásuk hozzájárulhat az LDL-koleszterin (rossz koleszterin) emelkedéséhez, és növelheti a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát.

Nátrium-glutamát (MSG)

Az MSG egy ízfokozó, amelyet főként feldolgozott élelmiszerekben, például snackekben, leveskockákban és éttermi ételekben használnak. Egyes emberek érzékenyek lehetnek rá, és fejfájást, hányingert vagy egyéb tüneteket okozhat náluk.

Nátrium-nitrit és nátrium-nitrát

Ezek a vegyi anyagok húsok tartósítására és színezésére használatosak. Túlzott fogyasztásuk kapcsolatba hozható a rák kockázatának növekedésével, különösen feldolgozott húskészítmények fogyasztása esetén.

Magas fruktóztartalmú kukoricaszirup

Ez a mesterségesen előállított édesítőszer gyakran megtalálható üdítőitalokban, édességekben és feldolgozott élelmiszerekben. A magas fruktóztartalmú kukoricaszirupot összefüggésbe hozták az elhízás és a 2-es típusú cukorbetegség növekedésével.

Élelmiszerfestékek

Az élelmiszerfestékek a termékek vonzóbb megjelenéséért felelnek, de néhány színezék összefüggést mutat az allergiákkal és hiperaktivitással gyermekeknél.

BHA és BHT

Az élelmiszeriparban tartósítószerként alkalmazott BHA és BHT (butil-hidroxi-anizol(E320)butil-hidroxi-toluol(E321)) vegyi anyagokat megtalálhatjuk például pékárukban, édességekben és rágcsálnivalókban. Ezek a vegyi anyagok hosszú távon az állatkísérletek során rákot okoztak.

Fontos megjegyezni, hogy nem minden élelmiszeradalékanyag káros az egészségre. A természetes és egyszerű hozzávalókhoz való visszatérés, valamint a táplálkozási címkék alapos olvasása segíthet elkerülni a káros hatásokat. Az egészséges étkezés alapja a kiegyensúlyozott táplálkozás friss, természetes alapanyagokkal, és mértékletes mennyiségű feldolgozott élelmiszerekkel.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...