2023.09.15. 08:45:37 6102 210

A láb védőpajzsa, az ízlés követe, a művészet közvetítője: a cipő
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A cipő légiesen „surrant be” az emberek életébe, és formálta át a kényelemről és komfortérzetről alkotott addigi nézeteket. De nem csupán ennyi történt.

Cipők - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Cipők

Giorgio Riello „bakancsintott” a lábbelik múltjába, és egy sor rejtett kincsre „botlott”, amelyeknek egy töredékét most igyekszünk „befűzni” mondandónkba. A professzor meglátása szerint a cipő klasszisokkal „túllép”egyszerű lábvédő (lábcsomagoló) funkcióján, amennyiben kulturális megvilágításba helyezzük történetét. Bár elsődleges rendeltetésükben is rendkívül értékesek, hiszen lehetővé tették számunkra a járás, futás közbeni lábsérülések minimálisra csökkenését, védőpajzsot képeztek a lábunk számára. Mindemellett azonban a cipők már évszázadok óta beszélnek viselőikről, árulkodnak élethelyzetükről, identitásukról, ízlésükről, foglalkozásukról, lakóhelyükről, nemükről, jellemükről, kultúrájukról.

Lassan kibontakoztak a lábbelihez szorosan köthető rituálék, amelyeket egy adott környezethez, szokásvilághoz igazítottak. Bármily meglepő, számos kultúrában a cipőhöz erkölcsi-vallási értéket is rendeltek. Európa középkorában, mely időszakot gyakran a „sötét” jelzővel kiegészítve szoktunk emlegetni, például az ószövetségben lejegyzettekhez alkalmazkodva igyekeztek viszonyulni a cipőkérdéshez. Ez utóbbi kedvéért megszabott magasságokba emelték a cipellők egykori sarkát, feketelistás helyen szerepeltették a különféle luxusanyagokból készített példányokat (selyem, gyöngy).

Ugyanakkor a cipőevolúció során a nemi különbségek hangsúlyozását is szem előtt tartották, mely gyakran túlkapássá fajult. A legklasszikusabb (elrettentő) példa lehet erre a premodern Kínában bevezetett lábelkötés szokása, hogy az ily módon összezsugorított női láb beleférhessen az aprócska lótuszcipellőbe. Az érzékiség és a divat egyik megdöbbentő találkozása ez, amelynek keretében a kislányok lábfejét 4-6 éves korukban akadályozták a növésben, hogy a lábuk így „nőiesen” kicsi maradhasson. Egy ehhez hasonló szokás lépett életbe a 18-19. századi Európában is, ahol szándékosan kis cipőket kezdtek el viselni – ez esetben is a nők vonzerejét kívánták növelni. A férfiak esetében pedig a meghosszabbított lábszár érzetét keltő, fényesre suvickolt, bőrből készített csizma jelképezte azt, amit a nők esetében a pici láb, mini cipő.

Lévén, hogy a cipők az ember legszemélyesebb holmijai közé sorolódtak, nem kellett sokáig várni arra, hogy idővel magukra öltsék az önmegjelenítési, önkifejezési eszköz jelleget. Innen eredeztethető a „vedd fel a cipőmet, és járd végig az utamat”, vagy az „egy cipőben járnak/nem járnak egy cipőben” közmondások. Később a dress code szerves elemeivé, a különféle rendezvények fénypontjaivá, gyűjtőszenvedélyek hőn vágyott és dédelgetett tárgyaivá (lásd például Carrie Bradshaw-t) váltak. Más üzenetet közvetíthetünk egy tűsarkú cipő és mást egy csizma viselésével – a döntést a hangulat és egy közelgő esemény egyaránt befolyásolhatja, hiszen már nem csak egy fizikai terephez kell igazodjon a cipőválasztás kérdése, hanem a társadalmi „terephez” is.

A régészeti leletek arra engednek következtetni, hogy már 40 ezer évvel ezelőtt (Ázsiában) is viseltek eleink cipőfélét, mellyel lábukat óvták a környezeti kihívásoktól. Néhány kutató megjegyzi, hogy a csontleletek tanulmányozása során jól kimutatható a lábujjcsontok karcsúbb állapota abban az esetben, ha valamilyen lábat védő alkalmatosságot hordtak, mint a mezítláb járók esetében. Nézetük szerint ugyanis a mezítláb járás következtében a labujjak csontjai kisebb méretűek és robusztusabbak lesznek.

Amennyiben pedig megfigyeljük a reneszánszkori Velence parafából készült chopine stílusú, magas talpú „holdjáró” cipőpéldányait, vagy éppen a kortárs Zaha Hadid Nova majd 17 centiméteres sarokkal rendelkező extrém cipőjét, akkor egyúttal a cipők által kifejezésre juttatott művészetről is beszélhetünk.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Mentsünk el valamit a húsvéti hangulatból! – Mondjuk ezt a szuper receptet!

Nemrég még a húsvéti nyuszit vártuk, most pedig lassan elbúcsúzunk az áprilistól is. Szerencsére a napsütés, az egyre hosszabbodó napok kárpótolnak minket ezért a kis „veszteségért”. De ha lenne kedved megidézni a néhány héttel ezelőtti ünnepi hangulatot, egy finom sütivel biztosan sikerülni fog.

Mindful étkezés – Mert a jóllét az asztalnál kezdődik

Az étel szervezetünk elengedhetetlen hajtóereje, energiabiztosítója, melynek huzamosabb ideig történő megvonása akár súlyos kimenetelű is lehet. Ám századunkra az ételekhez való viszonyulásunk gyökeres változásokon ment át, hiszen ma már nem csak akkor vesszük magunkhoz táplálékunkat, amikor éhesek vagyunk, hanem számos más tényezőtől is függővé válik az étkezésünk. Ha tudjuk, hogy az asztalra helyezett ételek mellett az étkezés minősége ugyancsak befolyással van a gyógyulásunkra, ám az egészségünk kárára is lehet, akkor tudatosabban állunk ehhez a kérdéshez.

Itt a tavasz! – Itt az ideje a lelki nagytakarításnak!

A tél vége, tavasz eleje felé nem csak a testünk, de a lelkünk is kívánja a csicsergős évszakot, hiszen elfáradunk a hosszú, hamar sötétedős, későn világosodós, hideg, fagyos hónapokban. Alig-alig bírjuk vonszolni megfáradt lelkünket a napsugaras évszakig, és meglepetten tapasztalhatjuk, hogy bizony rá is ráfér a nagytakarítás.