2024.06.25. 17:48:41 6608 238

A kiskedvenc tartás ezeregy öröme
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kisállattartók száma az elmúlt évek során jelentős mértékben megugrott, melynek fő okai közül elsősorban a magányűzés, másodsorban pedig az érzelmi támogatás emelkedik ki. Az állattartók 97 százaléka pedig kiskedvencére családtagként tekint. Nézzük meg, miért éri meg többszörösen is az, hogy háziállat tulajdonosokká léptessük elő magunkat.

Labdázás a kutyával - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Labdázás a kutyával

A Forbes Advisor állattulajdonos-statisztikái szerint az amerikai háztartások több mint 65 százalékában, ami nem mellesleg majd 87 millió otthont ölel fel, van valamilyen házi kedvenc. Mindezek között a kutyák örvendenek a legnagyobb népszerűségnek, ám szorosan a nyomukban a macskák nyerték el a legtöbb gazdi tetszését, bizalmát, odaadását. A rangsor harmadik helyezettjei - dobpergés - az édesvízi halak lettek. A legtöbb kisállat-tulajdonos a millenniumi generációhoz tartozik, vagyis az 1981 és 1996 közötti időszakban születettekhez. A sarkukban az X generációval és a baby boomerekkel.

Melyik állattípus illik leginkább a leendő gazdik életmódjához?

A kutya- és macskatulajdonosok egy része arról számolt be, hogy menhelyről szerezte be a család négylábú tagját (avagy ezt tervezi tenni). A Forbes Advisor pedig rámutatott arra is, hogy megkérdezett kisállat-tulajdonosok közel 80 százaléka a világjárvány idején vette magához a kiskedvencét.

Az ASPCA állatkínzás-megelőző non-profit szervezet által végzett kutatás emlékeztet arra, hogy a kisállat beszerzés melletti döntés alapos megfontolást, mérlegelést igényel. Javaslatuk szerint ebben a megfontolási-mérlegelési szakaszban kiemelten kell figyelni arra, hogy a választandó kisállat „illeszkedjen” a leendő gazda életmódjához, prioritásaihoz. Egy példa: a „klasszikus” felhozatalhoz tartozó állattípusok, mint a kutya és a macska, leginkább a társaság, az érzelmi kötődés és az odaadás miatt válhatnak főszereplőkké a gazdák életében. Míg a madarak, a hüllők, a halak leginkább a strukturált, programszerűen felépített mindennapokat követő gazdák életviteléhez igazodnak a legjobban.

Okok, amiért mindenképpen megéri egy kisállattal bővíteni a családot

Természetesen ebben a passzusban jószerével sorakozhatnak fel a személyes okok, azonban most néhány olyan érvet hozunk, amire több házikedvenc-tulajdonos egyaránt rábólinthat.

Egy (kis)állat gondozása, magunk mellett tudása pozitív hatás gyakorol a testi és érzelmi egészségünkre, ugyanis a fizikai aktivitás mellett a mentális komfortot is növeli. Az American Heart Association jelentése szerint a kiskedvencekkel töltött aktív idő (pl. játékidő, kutyasétáltatás stb.): erősíti az immunitást, csökkenti az elhízás kockázatát, javítja a vérnyomást, csökkenti a szívbetegség kockázatát. Függetlenül attól, hogy ki milyen korcsoporthoz tartozik, lendületet és (szavak nélküli) bátorítást kaphat a formába lendülésre. Mindemellett pedig az sem elhanyagolható, hogy egy kisállat segít a stressz-csökkentésben - néhány tanulmányból kiderült, hogy az állattartók körében megnövekednek a stresszcsökkentő hormonok, az oxitocin és a dopamin, ugyanakkor minimalizálódik a stresszkiváltó hormon, azaz a kortizol szintje.

A gyakran örökmozgó jelzővel ellátott gyermekek különösen jól érzik magukat egy kisállat - főként egy kutya - társaságában. Ez a felállás pedig oda-vissza kifizetődő, hiszen az állat törődést és figyelmet, a gyerek pedig soha el nem fáradó, egyszer sem lankadó játszótársra, négylábú barátra lelhet.

A házi kedvenceket a legkevésbé sem érdekli, hogy milyen a társadalomban betöltött rangunk, hogy milyen házban lakunk, ahogy az sem, hogy milyen helyekre járunk szórakozni. Ezeket a csillogó szemű, csodálatos lényeket csak az érdekli, hogy figyeljünk rájuk és gondoskodjunk róluk, amit ők százszorosan meghálálnak.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...