2014.12.25. 18:00:00 11593 25

A karácsonyi színek jelentése
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A vörös, az arany és a fehér hivatalosan is a karácsony három legjellemzőbb színe. Nagyon érdekes, hogy melyik szín miért és hogyan kötődik a keresztények egyik legnagyobb ünnepéhez. A karácsonyi viseletünk is sok mindenről árulkodhat. Tudd meg, hogy pontosan mit is jelentenek ezek a színek!

Arany szín - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Arany szín

A karácsony tradicionális színe a vörös, a fehér és az arany - esetleg az ezüst. Ezek köszönnek vissza a kirakatokból, a karácsonyfákról vagy a ruháinkról. Bár a legtöbb árnyalat esetében egyértelműnek látszik, hogy melyik miért is kapcsolódik az ünnephez, azonban eredetük a legtöbb esetben jóval ősibb, mint gondolnánk.

Nem véletlenül: a kereszténység egyik legfontosabb ünnepe a karácsony, ennélfogva az európai kultúrkör zsidó-keresztény hagyományai a kezdetektől meghatározták, hogyan is ünnepeljünk. Bár a szokások eredetét elfelejtettük, nem árt, ha ismerjük őket, mert még az olyan hétköznapi dolgokra is hatásuk van, mint az öltözködésünk.

PIROS

A vörös/piros szín talán a legmanipulatívabb mind közül, és jelentését tekintve a legvitatottabb. A pszichológiai kutatások szerint ez a legagresszívabb szín: ha hosszan bámulunk bármit, ami piros, idegesek és ingerültek leszünk. A Durham Egyetem kutatói a 2004-es nyári olimpia végeztek egy kutatást, ebből kiderült, hogy a küzdősportoknál a piros mezes sportolót tartották agresszívabbnak a megkérdezettek, akkor is, ha ezt a bírói pontozás nem igazolta.

A szakemberek szerint azért kötjük hozzá az erőszakosságot, mert ez a vér színe. Régi kulturális gyökér ez: az emberiség hajnalán a vadászok és a harcosok skarlát színű mintákat festettek a testükre, hogy meglegyen bennük a harci hév - legalábbis így vélekednek az antropológusok. Ez a fajta agresszió pedig visszaköszön a bikaviadalok vörös posztóiban vagy az ördög ábrázolásában is.

A modern kérdőíves vizsgálatok viszont azt mutatják, hogy a gondolkodásunkban ez már régen megváltozott. A vörös mostanra a szerelem, a szeretet és a melegség szimbóluma lett. Adná magát, hogy a szeretet ünnepéhez ilyen formán kötődik a piros, de valójában már jóval azelőtt a karácsony színe lett, hogy így kezdték emlegetni. A történészek szerint már Kr. u. 336-ban ez volt a keresztény karácsonyi liturgia egyik színe. A kutatások arra jutottak, hogy a piros a tudás almájára utalt eredetileg: Ádám és Éva ősbűnét ugyanis Krisztus törölte a kereszten. A karácsonyfán a vörös gömbök azt jelképezik, hogy az emberiség visszatérhet még a Paradicsomba. Később azonban inkább a vértanúságra és a szentlélekre emlékeztek a színnel az egyházban. Így lett eleinte a püspökök, majd az érsekek viselete vörös. Szent Miklós püspök, vagyis a Mikulás is ilyet hordott, ami végleg összekötötte a pirosat a karácsonnyal.

ARANY

Mivel nem ismert, hogy pontosan melyik napon is született Jézus, az ősegyház egy szimbolikus időpontot választott a megváltó ünneplésére. A pogányok régóta tartottak szeánszokat a téli napfordulókor, ez aztán a Római birodalom egyik fontos szakrális eseménye lett. Ez volt Szaturnusz isten ünnepe. A 313-as milánói ediktum után - ettől kezdve nem államvallás, hanem csak elfogadott lett a keresztény hit a birodalomban - a keresztények versenyezni kezdtek ezekkel az eseményekkel. Böjtöt és lelkiismeret-vizsgálatokat tartottak, a fény sötétség feletti diadalában Krisztus győzelmét ünnepelték a bűnök felett.

Az arany egyrészről a Nap és a megváltó fényét jelképezi. Utal még arra a csillagra is - csillagászok szerint lehetett egy meteor, de nem zárják ki azt sem, hogy a Halley-üstökös volt -, amely a Szentírás szerint mutatta az utat a betlehemi jászolhoz. A szín mellett szólt az is, hogy a napkeleti bölcsek aranyat ajándékoztak a csecsemő Jézusnak, ezáltal ez lett az ajándékozás jelképe.

Sokszor használnak arany helyett ezüstöt - a fény, ha megfelelő szögből nézzük, akkor lehet ezüstös. De ez sokkal ridegebb, mint a meleg fényt árasztó arany, így kevésbé népszerű. Érdekesség, hogy északon, Skandináviában inkább a csillogó sárga árnyalatokat, a mediterrán országokban viszont az ezüstös tónust használják gyakrabban.

FEHÉR

A legutolsó dolog, ami a karácsonyról eszünkbe jutna, az önsanyargatás és a koplalás. Az ókeresztények azonban Krisztus születésére böjttel és lelki megtisztulással - gyónással, bűnbánattal - készültek. Az egyház ezt a szokását a mai napig tartja, és a liturgiában is őrzi: az éjféli misén fehérrel van letakarva az oltár, ez a domináns színe az ünnepnek.

Újabb egyházi témájú vonatkozásként a vallástörténészek szerint a fehér a kenyér belsejére is utal, amely Krisztus testét szimbolizálja - vagyis a megváltást.

A sokkal gyakoribb - és kézenfekvőbb - magyarázat szerint a fehér azért lett az ünnep része, mert ez a tél színe. A hó tisztasága, lepelszerűsége sok kultúrában jelenti a tisztaságot és az örömöt.

VAN ÉLET A RÉNSZARVASOS PULCSIN TÚL

Ahogy az első randevún nem illik kék virágot átadni, mert az aggodalmat vagy az álmodozást fejez ki, úgy nem mindegy az sem, mit viselünk karácsonykor. Ha a tradicionális színek szerint öltözünk, az ünneppel harmonikus lehet a megjelenésünk. Persze érdemes arra is odafigyelni, hogy mit párosítunk mivel.

Az öltözködés soha sem egyszerű, de az általános szabályai karácsonykor is érvényesek. Az első, amit tisztáznunk kell, hogy milyen alakra keresünk ruhát. A homokóra testalkatúaknak a legegyszerűbb: az arany-piros-fehér színek bármelyikét felvehetik. Nem így az alma- és körteformájúak.

A gömbölyded alakra semmiképpen se vegyünk fel hivalkodó, élénk színeket, mert nem mutat előnyösen. A legjobb a mindig tuti feketéhez nyúlni, azonban egy ünnepléskor nem öltözhetünk gyászhuszárnak sem. Fektessünk hangsúlyt a kiegészítőkre! Egy kint hordott ezüst-arany nyaklánc, táska sokat dobhat megjelenésünkön.

A körte alkatúaknak is érdemes a feketében gondolkodniuk. Egy fekete szoknya ápol és eltakar, ha ezt egy világos (fehér-ezüst) felsővel kombináljuk, egyszerre lesz ünnepi és elegáns a megjelenésünk. Ha piros felsőt szeretnénk, akkor erre érdemes egy blézert vagy zakót találnunk. De a vörös akár egy világos boleróval is jól mutat.

Az idei évben kifejezetten trendik a szőrös, plüsshatású ruhadarabok. Választhatunk mellényt vagy pulóvert is ezek közül, de akár egy pelerinnel is próbálkozhatunk. Azonban karácsonykor - ha alkalmi viseletbe vagyunk kényszerítve - még fontosabb, hogy mértékletesek legyünk: ne válasszunk árnyalatban egymástól durván elütő darabokat.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...