2016.08.31. 09:00:08 9531 226

A HPV-oltás felére csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A humán papillomavírus (HPV) elleni védőoltás a bevezetése óta eltelt tíz évben 50 százalékkal csökkentette az új méhnyakrákos esetek számát a vakcinát használó 130 országban és a szakemberek szerint negyven éven belül a HPV okozta összes ráktípust sikerülhet felszámolni.

HPV oltás - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com HPV oltás

Az elsőként Ausztráliában bevezetett védőoltás a torokban és szájban kialakuló rákos betegségek ellen is véd nőknél és férfiaknál egyaránt - írta a BBC News.

"Elegendő ember beoltásával felszámolható a vírus, mivel kizárólag embereket fertőz meg. Ausztráliában 90 százalékkal csökkent a fertőzöttség a vakcinaprogram tíz évvel ezelőtti bevezetése óta" - mondta Ian Frazer, az ausztráliai Transzlációs Kutatóintézet professzora.

A humán papillomavírus leggyakrabban szexuális úton terjed.

"Az emberek többségének immunrendszere egyszerűen megszabadul a vírustól anélkül, hogy az illető tudomást szerezne arról, hogy megfertőződött, de a népesség egy százalékánál öt évig is fennáll a fertőzöttség. Ebben az esetben a fertőzöttnek nagyon nagy az esélye, hogy rákos lesz" - mondta a szakember.

A HPV-oltás bevezetése óta 170 millió dózist adtak be a világ 130 országában, aminek hatására 50 százalékkal csökkent az új méhnyakrákos esetek száma.

A kutatók célja, hogy a jelenleg két vírustörzs ellen védő vakcinát addig tökéletesítsék, amíg kilenc vírustörzs ellen lesz képes védelmet nyújtani.

"Amennyiben ez sikerül, akkor a HPV okozta összes ráktípust képesek leszünk felszámolni" - húzta alá Frazer.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Szépítsd a kerted, töltsd fel a lelked

A kert és a kertészkedés fizikai és mentális egészségre gyakorolt számos pozitív hatásáról már többször értesülhettünk. Van azonban a kertekben valami misztikus szépség, valami őserő, amelynek mi magunk is alkotóivá, formálóivá válhatunk. Hihetetlen élmény gyönyörködni a munkánk szó szerinti és átvitt értelmű gyümölcsében és pompájában, elégedetten és elérzékenyülten mustrálni a kertünkbe varázsolt parányi paradicsomi hely folyamatosan megújuló szépségét.

Az artériákban lévő mikroműanyagok növelhetik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát

Az elszomorító tények szerint az egészségre és a környezetre egyaránt káros mikroműanyagok hatalmas mennyiségben vannak jelen. Mindenhol. Ami nem meglepő, hiszen kimutatták, hogy 2019-ben a műanyagtermékek globális szintű éves kibocsátása megközelítette a 460 millió tonna mennyiséget. Ilyenkor természetesen felmerül az újrahasznosítás kérdése, mint (vélt) mentőöv a műanyaghulladékokkal való küzdelem során. Sajnos ennek a műanyagmennyiségnek alig 9 százalékát sikerül újrahasznosítani.

Tényleg le lehet fogyni műtéti úton?

Amikor valaki túlsúllyal küzd, és már minden létező megoldást kipróbált, a műtét lehet az egyik utolsó remény a változásra. Ilyenkor viszont sok a kérdés-kétely, érdemes-e belevágni és mennyire kockázatos egy ilyen beavatkozás. Na és persze a legfontosabb: várható-e látványos eredmény és javulás a végén.