2019.06.25. 08:43:16 8580 232

A Hashimoto nem egy japán kaja - elő a pajzsmirigy betegséggel
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Pajzsmirigy betegség körülbelül minden tizedik embert érint. Ritkábban túlműködés jelentkezik, mindennapos azonban az alulműködés, melyet a pajzsmirigy szervünk autoimmun gyulladása és károsodása.

Hashimoto, pajzsmirigy - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Hashimoto, pajzsmirigy

Ez az alattomos betegség úgy okoz tüneteket, hogy sokszor értetlenül állunk egy-egy probléma előtt évekig, míg diagnosztizálásra kerül a tüneteink forrása. Milyen tünetekkel jár, és mit tehetsz ellene? Mi is pontosan a Hashimoto? Olvass tovább, mindenre válaszolunk!

Mint a többi autoimmun betegség, a pajzsmirigy probléma is úgy alakul ki, hogy az immunrendszer rossz reakciót, hibás választ küld az agynak. Ezáltal a testünk olyan ellenanyagokat termel, melyek pusztítják az adott szervet, jelenesetben a pajzsmirigy szervünket – amely a nyakunk alsó részén helyezkedik el. Tehát a szervezet rátámad önmagára – az így okozott szervkárosodás vezet a pajzsmirigy alulműködéshez.

Titokzatos tünetek

A Hashimoto különböző mértékű lehet egy-egy érintettnél. Rengeteg féle, személyenként eltérően súlyozott tünetet okoz, amik közül azonban nem feltétlenül jelentkezik mind és vannak közöttük olyanok, amik nem egyértelműsítik a betegséget. Ezért diagnosztizálása sokszor nem történik meg, vagy csak nagyon soká.

Okoz levertséget, folyamatos fáradtságot, fáradékonyságot, ezzel párhuzamosan azonban alvászavart is. Vérnyomás emelkedést, szapora szívveréssel, esetenként vizesedéssel. Izzadást, hajhullást és mértéktelen, szokatlan hízást életmód és étkezési szokások megváltozása nélkül. Hajhullást, mely a normál hajváltástól észrevehetően súlyosabban jelentkezik és sokszor indokolatlan helyeken fokozott szőrösödéssel jár. Ezek mellett pedig sokszor test szerte gyulladások jelennek meg miatta a szervezetbe; ideggyulladás, bélgyulladás, akár visszatérő kötőhártyagyulladás formájában.

Miért alakul ki a Hashimoto?

Azt, hogy miért támad a szervezet ilyen csúnyán önmagára, még nem tudta pontosan az orvostudomány meghatározni. A genetika és az öröklési hajlam is jelentős szerepet játszik, emellett pedig a környezeti ártalmak is hozzájárulnak a kialakulásához – tehát összességében a tényezők szerencsétlen együtt állása tehető felelőssé. A radioaktivitás, a szmog és a dohányzás egyaránt fontos szerepet játszó káros tényezők – ez bizonyos mértékben meg is magyarázza azt, hogy miért érint manapság ilyen rengeteg embert a pajzsmirigy gyulladás.

A baj nem jár egyedül

Gyakran jár együtt a Hashimoto egyéb autoimmun jelenségekkel, Crohn-betegséggel, szklerózis multiplexszel és cöliákiával vagy épp laktózérzékenységgel. Ezek főként öröklés útján kapcsolódnak a pajzsmirigy problémához.

Életre szóló női gondok

Hölgy betegeknél a menstruáció összezavarodását is előidézheti a Hashimoto, ami pedig ennél is rosszabb – vetéléshez és meddőséghez vezethet. Már meglévő terhesség alatt ugyan az immunrendszer gyengülésével a tünetek is enyhülnek, ám a bébi érkezése után maximumra kapcsol az immunrendszer önpusztítása is.

Legyél biztos

A fenti tünetek ismerősek voltak? Fordulj orvoshoz! A pajzsmirigy betegségeket leleplező speciális hormonvizsgálat vérvétellel történik, melyet endokrinológus szakorvos tud neked kérni!

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Feszült vagy? – 2+1 instant tipp a gyors nyugalomért

Van az úgy, hogy minden összejön, és a stressz-szinted az egekben. Azt veszed észre, hogy egész nap be vagy feszülve, és lassan már nem tudsz koncentrálni, mert annyi a megoldandó feladat, hogy úgy érzed, egyszerűen belefulladsz. Van az a pont, mikor Neked kell eldöntened: elsüllyedsz a stressztengerben, vagy megállsz egy pillanatra és megpróbálsz megnyugodni.

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!