2014.12.19. 07:30:00 7302 50

A halolaj 7 csodája
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Kevesen vannak, akik ne hallottak volna telített és telítetlen zsírsavakról, omega-3-ról és ennek kapcsán a halolaj szervezetünkre gyakorolt áldásos hatásáról. Tudjuk, hogy a halolaj fontos szerepet játszik a szív- és érrendszeri betegségek elleni harcban, hogy erősíti immunrendszerünket, karbantartja egész szervezetünk egészségi állapotát. Ám ez mind csak a jéghegy csúcsa!

Halolaj - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Halolaj

E remek tulajdonságok mellett még számtalan módon képes segíteni minket abban, hogy sokáig frissek, fittek, fiatalosak maradjunk. (Ám mint minden hasonló jellegű természetes módszer esetén, használata előtt itt is érdemes beszélnünk kezelőorvosunkkal.)

A halolaj véd minket a légszennyezéstől!

Ezt egy 2012-ben végzett amerikai tanulmányra hivatkozva állítják. A kísérletben 29 egészséges, középkorú emberrel etettek naponta megfelelő mennyiségű halolajat, illetve némelyikükkel csak placebót és tették ki őket szennyezett levegő okozta hatásoknak. Természetesen a halolajat fogyasztók esetén kevesebb volt a „rossz levegő” által kiváltott negatívum, mint a placebósoknál.

Csökkenti az oszteoartritisz tüneteit

Az oszteoartritisz (vagyis denegeratív ízületi gyulladás, ízületi betegség) akár fiatalkorban is megjelenhet, nem árt tisztában lennünk vele, hogy akár halolajjal is felvehetjük ellene a harcot, megelőzhetjük.

Egy furcsa, tengerimalacokon végzett kísérlet szerint, akiknél gyakran alakulhat ki ilyen jellegű betegség, és akiket a kísérlet kedvéért Omega-3 zsírsavakban gazdag diétára fogtak, 50%-kal is csökkent a megbetegedések száma a normál étrendűekhez képest.

Sőt, halolaj napi fogyasztásával ízületi megbetegedések esetén a gyulladásos folyamat akár felére is redukálódhat.

Halolaj migrén ellen is

Tanulmányok bizonyítják, hogy a halolaj rendszeres, bizonyos mennyiségű fogyasztása csökkenti a krónikus fejfájás gyakoriságát és erősségét. Ennek magyarázata az lehet, hogy „összetételénél” fogva csökkenti a vérnyomást, a véralvadást, a szívritmuszavart pedig egyensúlyba hozza. Ezek pedig kapcsolatba hozhatóak a migrénnel.

Égessük (hal)olajjal a zsírt!

Ausztráliai kutatások szerint a diéta és a gyakori testmozgás jótékony hatása felerősíthető halolaj rendszeres fogyasztásával. A kísérlet szerint azok, akik 12 héten át, heti 3 alkalommal sportoltak valamit és emellett halolajat is fogyasztottak valamilyen formában, a test zsírtartalékai, főként a gyűlölt hason lévő párnácskák, jelentősen csökkentek. Ezzel szemben azoknál, akik „csak” a mozgást vagy „csak” a halolajat használták, nem volt ilyen látványos az eredmény.

Turbózd fel az agyad halolajjal!

Kutatók különbségeket fedeztek fel a halolajat fogyasztók és nem fogyasztók agyi kapacitása között. A rendszeres fogyasztók esetében a gondolkodás és a memória működésén is érzékelhető az olaj pozitív hatása. Megállapították tehát, hogy az omega-3-ban szegény étkezés az agy gyorsabb „leépüléséhez”, illetve az emlékezési és gondolkodási képesség hamarabbi elvesztéséhez, gyengüléséhez vezethet. Úgyhogy, amíg el nem felejtjük: ideje beépíteni a halolajat az étrendünkbe. :)

Ha elkerülnéd a cukorbetegséget: halolaj!

Vérnyomást szinten tartó hatását már ismerjük, emellett azonban segít rendben tartani a vércukorszintet, javítja a koleszterin és a trigliceridek mértékét is a vérben. E tulajdonságai miatt segít megelőzni az elhízás okozta cukorbetegséget. Ezt egy alaszkai eszkimók körében végzett kísérlet is bizonyítja.

Javítsd csontjaid egészségét halolajjal!

Hogy fenntartsd csontjaid egészséges sűrűségét, és megelőzd a csontritkulást, a kalcium, D-vitamin és magnézium mellett csupán egyetlen „adalékra” van szükséged: a halolajban is megtalálható omega-3 zsírsavra (DHA).

A halolaj fogyasztása

Egyértelműen a legjobb az lenne, ha minél gyakrabban nyílna lehetőségünk friss tengeri halat fogyasztani, ezáltal természetes úton juthatnánk hozzá a halolajhoz. Ám, ha ez nem megy, vagy esetleg nem vagyunk kibékülve a hal ízével, ma már kapszulában is hozzájuthatunk ehhez a sokoldalú csodához. Azért nem árt körültekintően kiválasztani a természetes olajat helyettesíteni hivatott „bogyót” sem.

Cikkünk csak tájékoztató jellegű és nem helyettesíti az orvos véleményét.

Forrás: chatelaine.com, lifemagazin.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...