2015.08.04. 09:19:16 6848 146

A generációk előrehaladtával csökkenhet a demencia kockázata
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az 1930 után született embereknél alacsonyabb lehet a demencia kialakulásának kockázata, mint a korábbi nemzedékek tagjainál - sugallják egy új kutatás eredményei, újabb bizonyítékkal szolgálva arra, hogy az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága a csökkenés jeleit mutatja az Egyesült Államokban és a világ más részein is.

Idősödő hölgy és unokája | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idősödő hölgy és unokája | Fotó: 123rf.com

Az Alzheimer Szövetség Washingtonban rendezett nemzetközi konferenciáján ismertetett tanulmány ezer idősebb New York-i bevonásával készült. A vizsgálatot vezető Carol Derby, a New York-i Albert Einstein College of Medicine professzora szerint az 1916 és 1930 között született résztvevőknél 2,2 százalék volt a demencia kialakulásának éves aránya 1993 és 2014 között, amikor a csoport tagjai a 70-es, 80-as, 90-es éveikben jártak, míg az 1930 után születetteknél ez az arány mindössze 0,4 százalék volt.

"Hasonló visszaesést figyeltünk meg a szív- és érrendszeri betegségeknél is, ami részben magyarázatot adhat a demenciás esetek számának csökkenésére" - idézte a szakembert a Medicalxpress nevű egészségügyi portál.

Az Alzheimer Szövetség szakértője, Maria Carrillo szerint a mutatók megerősítik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban és más államokban készített tanulmányok eredményeit. Mint hozzátette, összességében nézve a fejlett országok idős lakosainál a jelek szerint alacsonyabb arányban alakul ki demencia, amiben jelentős szerepük lehet a szív egészségének megőrzésére irányuló olyan előrelépések, mint a magas vérnyomás és a szívbetegségek hatékonyabb kezelése.

Carrillo szerint a rendszeres testmozgás, a dohányzásmentes életmód, az egészséges étrend és az ideális testsúly fenntartása mind segíthet a szívbetegségek és a szélütés megelőzésében, és feltehetőleg a demencia kiküszöbölésében is. A szakember szerint azoknál, akik már szívbetegségben szenvednek vagy kockázati csoportba tartoznak, kulcsfontosságú a kezelés.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az egészséges szív megőrzése csupán része a demencia elleni küzdelemnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a műveltség fejlesztése és az agy megfelelő karbantartása is hatékony fegyver lehet az időskori elbutulás ellen. (Utóbbiak ellenállóbbá tehetik az agyat az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáival együtt járó lerakódásokkal, illetve más szövetkárosodásokkal szemben.)

Az Alzheimer Szövetség szerint jelenleg több mint ötmillió amerikai él Alzheimer-kórral, amely a demencia leggyakoribb formája, és az érintettek száma akár meg is háromszorozódhat 2050-ig, elérve a 14 milliót.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...