2015.08.04. 09:19:16 6928 146

A generációk előrehaladtával csökkenhet a demencia kockázata
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az 1930 után született embereknél alacsonyabb lehet a demencia kialakulásának kockázata, mint a korábbi nemzedékek tagjainál - sugallják egy új kutatás eredményei, újabb bizonyítékkal szolgálva arra, hogy az időskori elbutulás előfordulásának gyakorisága a csökkenés jeleit mutatja az Egyesült Államokban és a világ más részein is.

Idősödő hölgy és unokája | Fotó: 123rf.com - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Idősödő hölgy és unokája | Fotó: 123rf.com

Az Alzheimer Szövetség Washingtonban rendezett nemzetközi konferenciáján ismertetett tanulmány ezer idősebb New York-i bevonásával készült. A vizsgálatot vezető Carol Derby, a New York-i Albert Einstein College of Medicine professzora szerint az 1916 és 1930 között született résztvevőknél 2,2 százalék volt a demencia kialakulásának éves aránya 1993 és 2014 között, amikor a csoport tagjai a 70-es, 80-as, 90-es éveikben jártak, míg az 1930 után születetteknél ez az arány mindössze 0,4 százalék volt.

"Hasonló visszaesést figyeltünk meg a szív- és érrendszeri betegségeknél is, ami részben magyarázatot adhat a demenciás esetek számának csökkenésére" - idézte a szakembert a Medicalxpress nevű egészségügyi portál.

Az Alzheimer Szövetség szakértője, Maria Carrillo szerint a mutatók megerősítik az Egyesült Államokban, Nagy-Britanniában, Svédországban és más államokban készített tanulmányok eredményeit. Mint hozzátette, összességében nézve a fejlett országok idős lakosainál a jelek szerint alacsonyabb arányban alakul ki demencia, amiben jelentős szerepük lehet a szív egészségének megőrzésére irányuló olyan előrelépések, mint a magas vérnyomás és a szívbetegségek hatékonyabb kezelése.

Carrillo szerint a rendszeres testmozgás, a dohányzásmentes életmód, az egészséges étrend és az ideális testsúly fenntartása mind segíthet a szívbetegségek és a szélütés megelőzésében, és feltehetőleg a demencia kiküszöbölésében is. A szakember szerint azoknál, akik már szívbetegségben szenvednek vagy kockázati csoportba tartoznak, kulcsfontosságú a kezelés.

A szakember ugyanakkor hozzátette, hogy az egészséges szív megőrzése csupán része a demencia elleni küzdelemnek. Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a műveltség fejlesztése és az agy megfelelő karbantartása is hatékony fegyver lehet az időskori elbutulás ellen. (Utóbbiak ellenállóbbá tehetik az agyat az Alzheimer-kór és a demencia egyéb formáival együtt járó lerakódásokkal, illetve más szövetkárosodásokkal szemben.)

Az Alzheimer Szövetség szerint jelenleg több mint ötmillió amerikai él Alzheimer-kórral, amely a demencia leggyakoribb formája, és az érintettek száma akár meg is háromszorozódhat 2050-ig, elérve a 14 milliót.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A tested többet „mondhat” minden szónál – Mert nem csak szavakkal kommunikálunk

Testünknek külön nyelve van, ami hangok és szavak nélkülisége ellenére is jelentőségteljes. A nem szavakkal közölt kommunikációs módok között élen járnak a gesztusok, a testtartás, a mimika, a szemkontaktus és a testtartás. Ezek alátámaszthatják vagy épp ellenkezőleg: érvényteleníthetik a verbálisan átadott üzenetközvetítéseket. Hitelesíthetik vagy hitelteleníthetik, hangsúlyozhatják vagy súlytalanná formálhatják mindazt, ami a szóbeli közlés során elhangzott.

A hátfájás legfőbb kiváltó okai és természetes kezelési lehetőségei

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint 2020-ban a deréktáji fájdalomban érintett emberek száma 619 millió körüli volt. Ez a megdöbbentő szám azonban a becslések szerint 2050-re akár 840 millióra is emelkedhet. A hát- és derékfájdalom a legkevésbé sem korlátozódik az idősebb korosztályra, hiszen szinte minden életkorban megtapasztalható. Ez a fájdalomtípus megnehezíti a mozgást, hatással van az életminőségre, valamint a mentális jóllétre egyaránt.

Milyen lesz 2024 nyara a szakemberek szerint?

Sokak ajkáról felcsendülnek a nyarat üdvözlő és ünneplő kedves dalok, melyek a meleg időt és az azzal járó nyaralásokat, szórakozási lehetőségeket dicsőítik. Ám az elmúlt évek nyarait még az amúgy magukat melegimádónak tituláló emberek is szokatlanul forrónak tartották. Vajon idén milyen nyár köszönt ránk?