2015.01.20. 07:01:00 6464 27

A friss esőillat hiába üdítő, veszélyes lehet!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Ki ne szeretné a friss tavaszi vagy nyári záport, ami üde illatot hagy maga után? Télen nosztalgiával tölti el az embert a kellemes szag halvány emléke is. A Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) tudósai szerint azonban kórokozókat is belélegezhetünk vele.

Zivatar - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Zivatar

Az esőszag - vagy tudományos nevén a petrichor - akkor szokta belengeni a levegőt, mikor a csapadék egy hosszabb száraz időszak után érkezik. Először ausztrál kutatók kezdtek el vele foglalkozni még a hatvanas években, és arra jutottak, hogy a friss illat a növényekben található olajok és a földben lakó baktériumok felszabaduló melléktermékéből származik.

Mikor azonban az MIT tudósai több százszoros lassításban figyelték meg az esőcseppek becsapódását, nem várt dologra bukkantak. Amennyiben a csepp egy porózus felületre érkezik, a csapdába ejtett levegő apró buborékokat képez, amik kipukkanva finom permetet lövellnek ki magukból.

A kutatók szerint ezzel a permettel jutnak a levegőbe azok az aromás vegyületek, melyek az üde illatért felelősek, ezzel egy időben azonban különböző baktériumok és vírusok is a légkörbe kerülnek. Ha az eső akár egy enyhe szellővel is párosul, akkor a kórokozók igen nagy utat bejárhatnak, ami megmagyarázza, hogy a záporok hogyan vezethetnek az E.colihoz hasonló baktériumok terjedéséhez.

Forrás: vs.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...