2015.05.21. 08:00:00 7430 156

A Föld légkörében égetnék el az űrszemetet japán kutatók
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Lézerrel változtatnák meg a Föld körül keringő szemét pályáját és elégetnék a bolygó légkörében japán kutatók - mondta el Kiss László csillagász az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában szerdán.

Űrszemét - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Űrszemét

Tízezerszám kering az űrszemét a Föld körül, ami lehet műholdak lepattogzott külső borítása, kisebb-nagyobb leszakadt darabok és akár az űrhajósok által elejtett alkatrészek is. Centiméteres, de nagyobb, tíz kilogrammos darabok is száguldanak 30 ezer kilométer per órás sebességgel a bolygó körül. Ezek összeütközve tovább aprítják egymást és veszélyt jelentenek az egyéb műholdakra is - fejtette ki Kiss László.

Japán kutatók terveik szerint egy 2,6 kilométeres tükörátmérőjű teleszkóp, egy nagy látószögű kamera telepítését tervezik a Nemzetközi Űrállomásra (ISS), amely már 100 kilométeres távolságból is észleli a száguldó űrszemetet.

Egy nagy hatékonyságú lézer alkalmazásával megváltoztatják az űrszemét pályáját, majd belevezetik a hulladékot a Föld légkörébe. Ekkor abláció történik, vagyis a légkörben való súrlódás miatti gyors felmelegedés következtében az űrszemét elporlad, elég.

Forrás: MTI

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat

A kutyák az emberekhez hasonlóan értik a szavakat - derült ki az ELTE Etológia Tanszék kutatóinak a Current Biology című folyóiratban pénteken megjelent tanulmányából, amely szerint az ismert szavak a kutyák agyában is előidézik a jelentés mentális reprezentációját.

Kiderült! Ettől boldogok az emberek

A boldogság azok közé a fogalmak közé tartozik, amit egyénenként mindannyian meg tudunk élni, átadni, kézzelfoghatóvá tenni viszont annál nehezebben. Általában egy olyan pozitív érzelmi állapotként szoktuk definiálni, ami által elégedettséget, örömet, nyugodtságot érzünk. Arról viszont nem vagyunk meggyőződve, sem meggyőzve, hogy ez az állapot az egyén életében folyamatossá válhat.

A hármas típusú diabétesz, a MODY, a gyerekeket és a fiatalokat érinti

Nem jár szomjúságérzéssel, fogyással, fokozott vizeléssel, nehéz sebgyógyulással, mint ahogy teljes inzulinhiány vagy elhízás sem jellemző a fiatalkorban kezdődő hármas típusú cukorbetegségre, másnéven MODY-ra (Maturity Onset Diabetes of the Young). Mivel a kórkép különböző formáinak hátterében öröklődő génmutációk állnak, kialakulásának esélye jóval nagyobb azoknál, akiknek családjában korábban előfordult már ez a típusú cukorbetegség. A Semmelweis Egyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján diagnosztizált gyerekkori diabétesz esetek 2-3 százaléka tartozik ebbe a csoportba.