2017.12.22. 11:06:27 13246 366

A flódni
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Akár bejgli helyett is az ünnepi asztalra kerülhet a flódni, amit még mindig összehozhatsz szent estére.

Flódni | fotó: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/ - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Flódni | fotó: sylvia-gasztro-angyal.blogspot.hu/

Tartsa fel a kezét az, aki az év végi ünnepi időszakban nem szenved időhiányban, nem rohan ezerrel a saját és a családja dolgai után, és nem lobogtatja a még mindig hiányos ajándéklistát kétségbeesetten…ugye, hogy alig van ilyen. Nyilván e sorok írója is küzd ettől az általános betegségtől, amit az ünnepi hajrá nyom ránk. Node. Nekem bevált egy módszer, amit akkor vetek be, ha már tényleg úgy érzem magamat, mint aki bolondokházból és/vagy állatkertből szabadult. Ez pedig a konyhaterápia. Lehetőség szerint minél bonyolultabb és pepecselősebb recepttel, hogy tényleg ne legyen idő másra gondolni, csak a sütemény vagy egyéb étel összetevőire. Nálam erre remekül bevált a flódni receptje.

Macerás, vagy sem

Miért is tartják bonyolultnak? Mivel sokféle összetevőből áll, egyesek szerint sokat kell vele vacakolni, talán ezért. Tény, hogy nem egy beleütöm-ráöntöm-megkavarintom-és-máris-kész receptről van szó, de nézzük is, milyen kihívással szoktam kezelni magamat agybaj ellen.

Ami kell hozzá A tésztához:

  • 500 g finomliszt
  • 250 g vaj/zsír
  • 200 g porcukor
  • pici só
  • 3 tojás sárgája
  • 1 dl fehérbor

A töltelékekhez:

  • 8-900 g alma pucolva
  • 2 evőkanál barnacukor
  • 1 citrom leve
  • 1-1 kkanál őrölt fahéj, szegfűszeg

  • 200 g darált mák

  • 100 g cukor
  • 50 g mazsola (aki utálja, kihagyhatja természetesen)
  • 1,5 dl fehér bor

  • 200 g darált dió

  • 100 g cukor
  • 50 g mazsola (szintén elhagyható, ha heveny mazsolaallergiánk van )
  • 1,5 dl fehérbor

  • szilvalekvár

  • tojás a kenéshez

Elkészítése:

Először összedobjuk a tésztát. A tál lisztben elkeverjük a porcukrot és a csipet sót. A vajat felkockázzuk, elmorzsoljuk a lisztben, és amikor már egyenletesen eloszlattuk, a bort és a tojássárgákat beleöntve alaposan összegyúrjuk. Gombócot formálunk belőle, majd a hűtőbe téve pihentetjük egy kicsit.

A tészta kényszerpihenője alatt összeállítjuk a töltelékeket. Az almát lereszeljük, lábosba tesszük, a cukorral, citromlével és a fűszerekkel a tűzhelyen összeforraljuk, félretesszük hűlni. Gyakorlatilg ugyanígy járunk el a mákos és diós töltelékkel is, az összetevőket lábosba tesszük, felforraljuk egyszer, és hűlni hagyjuk.

Elővesszük a tésztát a hűtőből, megpróbáljuk 5 egyenlő részre vágni. Egyesével kinyújtjuk, magasabb falú tepsibe (kb 25x35 cm) tesszük először az elsőt. A tésztára simítjuk a kihűlt, kinyomkodott almás tölteléket. Megint kinyújtunk egy tésztát, ráborítjuk az almára, erre is rásimítjuk a tölteléket, majd ennek a tetejére ennek is nyújtunk egy tésztalapot. Erre kerül a diós töltelék, annak a tetejére megint egy tésztalap, amit bőséggel vastagon megkenünk szilvalekvárral, amire megy az utolsó réteg tészta. (direkt erre a süteményre szoktam tartogatni anyósom vörösboros-csokoládés szilvalekvárját…az önmagában megérne egy receptet )

Megkenjük a felvert tojással, megszurkodjuk villával, és az előmelegített sütőbe tesszük. Légkeveréssel 180 fokon sütjük kb. 5-55 percig.

Tippek

Az almás tölteléket is felforralhatjuk fehérborral, ha már a tésztához és a többi töltelékhez is használjuk, adjunk bele apait-anyait. Egy a lényeg, hogy az alma lehetőség szerint ne engedjen már nagyon sok levet, mert eláztatja a tésztát.

Van, aki pont ezért cseréli a rétegeket, alulra nem az almát teszi, hanem a diót.

Érdemes a folyamatot előre végiggondolni, és úgy nem fogunk elúszni az összetett tevékenységben, és ami a leglényegesebb, nem fog a mosogatóban egy halom használt edény állni.

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

„Szabad szappanozni…” – Erre használd a szappant a kézmosáson kívül!

Lehet szögletes, kerek, kicsi, vagy nagy, boltban vásárolt, kézműves, vagy akár házilag, általad készített. Az illatát nézve pedig a variációk száma végtelen. Naná, hogy a szappanról van szó, ami nem csak bőrünk ápolására szolgál, hanem a háztartás, otthonunk számos pontján bevethető még!

Biztonsággal ihatjuk-e a csapvizet?

A Világgazdasági Fórum szerint a világ vízkészlete válságos helyzetbe került, mely erőteljesen összefonódik bolygónk természeti tőkéjének kimerülésével. Nem beszélve az egyre kiszámíthatatlanabbá formálódott csapadékmintáról, a kritikus ütemben zsugorodó jégtakarókról, az egyre sűrűbben jelentkező áradásokról és aszályokról, az emelkedő hőmérséklet által megzavart teljes globális vízciklusról. Érthető, ha felmerül a kérdés: hogy állunk ma Magyarországon a vízkészlet kérdésével és a vízminőséggel? Biztonsággal ihatjuk-e a csapból folyó vizet?

Egyszerű, friss spárgából készült tavaszi ínyencség

Kissé korábban, mint szokott, de a meleggel együtt beköszöntött a spárgaszezon is. A spárga egy rendkívül népszerű tavaszi zöldség, melyet nemcsak finom íze, hanem kiemelkedő tápértéke miatt is kedvelünk. Ez a recept egy egyszerű, mégis ínycsiklandó módja annak, hogy élvezhessük a spárga friss, természetes ízét, miközben egy kis fokhagymával és sajttal még gazdagabbá tehetjük az élményt.