2022.08.17. 12:30:00 6969 224

A fantázia hatalma: Így nevelj kreatív gyerekeket!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

A kreativitásra gyakran úgy hivatkoznak, mint egy velünk született képességre, de a kutatások ennek ellenkezőjét sugallják. Tehát a kreativitást elvileg ugyanúgy lehet fejleszteni, mint bármely más képességet!

Kreatív fantázia - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Kreatív fantázia

A kreativitás az a képesség, aminek köszönhetően ötleteket, kommunikációs vagy szórakoztatási lehetőségeket generálunk, és problémák megoldási módjait találjuk ki, vagy éppen alternatívákat ismerünk fel ehhez. Valójában a kreativitás nem állandó, hanem az idő múlásával erősödik, vagyis tanítható és fejleszthető kortól vagy személyiségétől függetlenül.
Az emberi kreativitását egy általános módszerrel, az úgynevezett divergens gondolkodáson keresztül mérik, amely során egy kihívást kell minél nagyobb számú megoldási módon megoldani.

Miért fontos a kreativitás?

Fokozatosan bebizonyosodott, hogy a kreatívabban gondolkodó emberek boldogabbak, ezért kisebb eséllyel alakul ki náluk depresszió, és az erős problémamegoldó képesség növeli az ellenálló képességet más betegségekkel szemben is.
Emellett a munkaerőpiacon a legértékesebb készségek azok, amelyek rugalmassá és alkalmazkodóképessé tesznek minket, azaz képessé tesznek a problémák dinamikus megoldására.

Amit a kreativitás apránkénti kiteljesítéséért tehetünk:

Akár hiszed, akár nem, a fantázia beindításához, csupán elegendő idő kell a strukturálatlan játékhoz, a szabadtéri játékhoz, az álmodozáshoz és a semmittevéshez. A kreativitás csak akkor kezdhet meg előre törni, ha a gyermek agyának van ideje és lehetősége, hogy játsszon és a közben megszerzett tudást új ötletekként kamatoztassa.
A kreativitás egy probléma új megoldásainak megtalálásáról és az önkifejezésről szól, a gyerekek a képzelőerejük segítségével hárítják el a mindennapok során felmerülő akadályokat.

A szülőknek pedig törekedniük kell arra, hogy jó partnerek legyenek gyermekeiknek a játék során: Kommunikáljunk nyitott kérdésekkel, hogy a kicsik fantáziájukat szabadjára engedhessék, valamint támogassák őket abban, hogy kíváncsiságukat és érdeklődési körüket képességekké alakíthassák.
Bátorítsunk türelemre, kitartásra, kíváncsisággal teli és kitartó munkára, illetve kreatív önkifejezésre. Az a gyermek, amelyik megtanulja kifejezni az érzéseit, nagyobb valószínűséggel keres több lehetőséget a kreatív önkifejezésre és a tanultak alkalmazására.

Játékok a kreativitásért

Fordítsunk fejjel lefelé a háztartás néhány tárgyakat - amikor fordított képet nézünk a jobb agyi félteke beindul, és megpróbálja értelmezni, amit lát -, és figyeljük meg, mennyi időbe telik, hogy a gyerekek észre vegyék a furcsaságot.

Kérjük meg a gyerekeket, hogy egy közönséges tárgyról mondjanak nekünk 10 különböző dolgot. A mindennapi dolgok alternatíváira gondolva sikerrel dolgoztathatjuk meg az agyat. Az agy számára a legjobb feladatok változatos és újszerű kihívást is jelentenek, például a Sudoku, az online vetélkedők vagy a memóriát fejlesztő ​​játékok.

Forrás: www.goodhousekeeping.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Ezeket az illóolajokat használhatod szorongás ellen

A szorongás a világ leggyakrabban tapasztalt mentális zavarai közé sorolható, mely világszerte több száz millió embert érint. Nem titok, hogy a szorongás tünetei már nem csupán a felnőtt korosztály esetében jelentkeznek, hanem a gyermekek és a serdülőkorban lévő fiatalok körében is. Amennyiben az aggodalom, a feszültség, a félelem- és tehetetlenségérzés intenzívvé és túlzottá válik, nagymértékben hat a viselkedésre, a közérzetre, valamint a kognitív képességekre – pl. gondolkodás, figyelem, emlékezés stb. – egyaránt. Szerencsére ma már a szorongás kezelésére számos természetes megoldás közül lehet választani.

A lakberendezés pszichológiája

Az otthon a személyiség egyik legkézzelfoghatóbb és legszembetűnőbb kifejezője. A lakberendezés erőteljes hatást gyakorol a közérzetre, a hangulatunkra, a kreativitásunkra és a motivációinkra egyaránt. Ahogy a dal is mondja: Ezek csak házak, az otthon az valami más. De vajon mitől válik mássá? Mi teszi egyedivé, személyre szabottá? Mi az a többletérték, aminek a jelenlétében azt mondhatjuk: „az enyém”? És milyen szerepet játszik mindebben a lakberendezés?

Ne keverd össze! – 3+1 érzés, ami már/még nem szerelem, vagy soha nem is volt az

Te is beleestél már abba a hibába, hogy annyira szerettél volna már szerelmes lenni, hogy már-már bemesélted magadnak ezt az érzést, és teljesen úgy tűnt, hogy tényleg szerelmes vagy? Aztán persze egy helyzet, egy reakció, egy döntés miatt jött a felismerés: ez nem is szerelem!