2020.03.27. 14:07:55 10216 270

A bezártság pszichológiája: Hogyan csökkenthető a szorongás a négy fal között?
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Tudatosan a családi összezörrenések ellen. Akár ezt a címet is adhatnánk ennek az írásunknak, hiszen az átgondolt stratégák ideje jött most el! Nem elég a betegségtől való félelem, most még a digitális oktatás, a home office és az önkéntes karantén okozta stressz is a család nyakába borult. De hogyan lehet ezeken a lehető legkevesebb negatív vonzattal átlendülni?

Szorongó nő - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Szorongó nő

A szabadságunk korlátozásával számos olyan reakció is lezajlik bennünk, amiknek levét bizony a nap túlnyomó részét velünk együtt tölteni kénytelen családtagok isszák meg.

Az alvászavar, a szorongás, a tehetetlenség dühítő érzése unottságként vagy agresszív megnyilvánulások formájában is megtestesülhetnek.

A nem megfelelő ellátás (egészségügy, élelmiszerek) és a jövedelemkiesés miatti félelem tovább ronthat a helyzeten, amikor amúgy is nehezen ülünk meg otthon a fenekünkön.

Így gondolkodj, ha (jószerivel) otthon maradtok:

  • Összpontosíts azokra a dolgokra, amiket irányítani tudsz! Tehát a vágyaid és ne a félelmeid irányítsanak; szólj rá magadra, amikor pánikolni kezdesz.
  • Érdeklődésedet korlátozd le a rátok közvetlenül vonatkozó hírekre! A történéseket magyarázd el a gyerekeknek is, hogy értsék, mi történik körülöttük.
  • Kommunikálj a megengedett csatornákon (telefon, internet) a külvilággal: A szociális média hasznos az elszigeteltség érzése ellen. Csatlakozz támogatói csoportokhoz, mentsd el a közérdekű telefonszámokat biztonságérzeted növelése érdekében.
  • Ajánlott egy, a mindenki igényét figyelembe vevő napirend követése, hogy hasznosan telhessenek el a napok: Külön átgondolandó a tanulás és a munka összehangolása, az ehhez szükséges infrastruktúra beosztása priorizálással, határidőnaptár vezetése leadási időpont szerint pl. Excelben.
  • Étkezzetek min. 3x naponta, és érdemes a könnyű ételeket előnyben részesíteni; különösen olyan alapanyagokból, amik a szellemi agymunkát támogatják.
  • A tudatmódosító hatású szereket és dohánytermékeket most jóval fontosabb kerülni, mert hamarabb függőség lehet a vége. Ne súlyosbítsuk a bajunkat.
  • Kössük le valami számunkra érdekessel az elménket! Kézműveskedjünk, olvassunk, ha van kertünk, akkor ott foglaljuk le magunkat.
  • A házimunkából mindenki vegye ki a részét! Testmozgásnak sem utolsó, ami különösen fontos lesz - napi szinten - az energiák levezetésére. Otthon is lehet tornázni!
  • A szociális távolságtartás maximális betartása mellett, azaz elővigyázatos és körültekintő módon levegőzzünk napi szinten, főleg, ha süt a nap! Akinek nincs kertje vagy erkélye, az a többi embert messzire elkerülve tegyen rövid, egészségügyi sétát kevésbé forgalmas helyeken. (Ha azt kijárási tilalom nem korlátozza.)
  • Legyen időtök közös programokra a kikapcsolódáshoz, pl. társasjáték, fejtörők, vidám filmek formájában.

Források: cdc.gov, thelancet.com

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...