2016.03.21. 15:59:51 24499 340

A bébispenót termesztése hálás feladat!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Mindig lesz otthon friss saláta és spenótfőzelék is, ha időben elveted a spenótot, sőt, ha már ősszel gondoltál rá, akkor kora tavasszal már szedheted is a friss bébispenót leveleket, de ilyenkor is el lehet ültetni. Lássuk, mire kell figyelni!

Spenót, bébi spenót - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Spenót, bébi spenót

Bálint gazda szerint a spenót termesztése az egyik legegyszerűbb kerti feladatok közé tartozik, azért természetesen akad néhány jó tanács, amit érdemes megfogadni.

Milyen földet kedvel a spenót?

A homokos és a túl savanyú, túl lúgos talajokat nem kedveli ez a zöld növény, ezért tápanyagban gazdag, fekete talajban érdemes a termesztésének neki állni. A mész, a kálium és a nitrogén jó tápanyagnak bizonyul a számára, jó ha az előző évben trágyázott talajba kerül.

Mikor ültessük el a magokat?

A spenótmagokat akár szeptemberben is elvethetjük, télre fóliaalagúttal vagy takarómulccsal védhetjük. A fóliaalagúttal védett spenótleveleket, akár már februárban lecsipkedhetjük, ha az időjárás is kedvezett neki. Ilyenkor a talaj még elég nyirkos, így az öntözést nem kell túlzásba vinni. Az őszi vetésre a leginkább az Eszkimó spenótfajta alkalmas.

Ha ősszel nem gondoskodtunk a spenót termesztéséről, akkor kora tavasszal pótolhatjuk. Érdemes egy-egy hetes eltolással folyamatosan vetni a spenótot, hogy mindig frissen szedhessük le a család számára. Szerencsére a még a bébispenótlevelek sem érzékenyek a talajmenti fagyokra, így 4 fokos hőmérsékletben már vethető, egészen addig, míg tartósan 20 fok fölé nem kúszik a hőmérő higanyszála. Tavaszi vetésre Bálint gazda a Matador és a Popeye spenótfajtákat ajánlja.

Hogyan vessük?

A sortávolság legyen 20 cm a vetemények között, a magoknak elég 2-3 cm-es mélység. Ha fólia alatt termesztjük, akkor 6 hét után akár már szedhetjük is a nagyobb leveleket. Ha zsenge bébispenótot szeretnénk, akkor ne várjuk meg, míg teljesen megnőnek a levelek.

A spenót betakarítása után

Április végére valószínűleg befejeződik a szabadföldi spenót szezon, az ezután növekvő levelek már nem olyan zsengék, és a növény is felmagzik. Érdemes eltávolítani a földből és a helyére később paprikát, paradicsomot vagy padlizsánt ültetni. Ehhez a talajt készítsük fel komposzttal vagy trágyával, a kártevőket is irtsuk ki, ha azt tapasztaljuk, hogy szükséges. Ha szeretnénk magokat begyűjteni, akkor hagyjunk meg egy-két spenótnövényt, várjuk meg, míg a levelek teljesen elsárgulnak, megszáradnak a magszár körül, majd rázogassuk ki belőle.

Mire jó a spenót?

A finom, zöld levélről és társáról, a sóskáról már írtunk nektek a PROAKTIVdirekt magazinban, a cikket itt olvashatjátok:

Miért kerüljön sóska és spenót az asztalra?

Forrás: balintgazda.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...

További cikkek a témában

Párna a tökéletes alváshoz - Hogyan került egyáltalán képbe ez az alvóeszköz?

Az első emberek fekvőhelyét száraz falevelek vagy szénahalom képezhették, ám a későbbiek folyamán már egyre inkább arra törekedtek, hogy kényelmesebb megoldásokat keressenek éjszakai pihenésük idejére. A sátraikban már előfordultak állatbőrök, melyek puhább, komfortosabb fekvőhelyet kínáltak számukra. Hogyan alakultak ki és formálódtak a történelem folyamán az alváshoz szükséges kellékek? És vajon milyen típusú, formájú, anyagú párnára hajtva a fejünket ébredhetünk frissen, üdén, kellemetlen fájdalmak nélkül? Ezekre a kérdésekre keresünk válaszokat az alábbiakban.

Napi egy szilva a szorongást távol tartja + 1 extra szilvás-mandulás recept

Noha a szilva rendszertanilag a „vitatott besorolású” kategóriába tartozik, annál nagyobb érdeklődés övezi az egészségre gyakorolt hatását. Ez a Kárpát-medencében és Ázsiában egyaránt őshonosnak tartott gyümölcsféle Magyarországon leginkább a középkorban került az érdeklődés középpontjába. A későbbiek folyamán pedig már aszalványként szállították Németországba, Lengyelországba és Ausztriába is. Ezért nem meglepő, hogy ezeken a helyeken „magyar szilva”néven vált ismertté. A figyelemre méltó történelmi háttér mellett arra is kíváncsiak vagyunk, hogy miért érdemes fogyasztani?

A nyár lédús és édes csemegéje: a tápanyagokban gazdag dinnye

A nyári szezontól leválaszthatatlanná vált dinnye tápanyagban gazdag, édes, lédús, zamatos és kiváló forrása a rostoknak, a K-vitaminnak, a káliumnak és a réznek. Mitől válik még tökéletes „nyári snack”-ké ez a C- és B6-vitaminban is bővelkedő, a tökfélék családjába tartozó haszonnövényfaj?