2019.12.26. 16:49:03 8210 290

A 2. típusú cukorbetegek könnyebben kapják el az influenzát!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Az influenza elleni védőoltások időszaka most kezdődött és erre a cukorbetegeknek fokozottan figyelniük kell. Mert ha valaki cukorbeteg, akkor már egy kis megfázás is rémálommá teheti a mindennapjait.

Influenza - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Influenza

Az influenzáról nem is beszélve, amely megemeli a betegek vércukor szintjét. Ez azért és akkor történik meg, amikor a szervezet hormonokat küld a vírus leküzdésére. Amíg a hormonok legyőzik a náthát okozó vírust, addig megnehezítik a szervezet megfelelő inzulin-felhasználását. Az 1-es típusú cukorbetegeknél ketoacidózis léphet fel. Ez az a legtöbbször hányással járó állapot, amikor a vérben túl sok sav gyülemlik fel és ez akár életveszélyessé is válhat. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedőknél ez az állapot diabéteszes kómát is okozhat. Ekkor a vércukorszint is az egekbe szökik.

Általános szabály, hogy ha túl magas a beteg vércukorszintje, akkor csak vizet és cukormentes folyadékokat fogyaszthat. Ha pedig túl alacsony, akkor próbáljon meg olyan természetes, hozzáadott cukor nélküli gyümölcslevet inni, ami normalizálhatja vércukorszintjét. Fontos, hogy mindig ellenőrizze azt, hogy mit eszik, és mit iszik: soha nem szabad a cukorbetegeknek elfeledkezniük arról, hogy kordában kell tartani vércukorszintjüket. De a fentiek “fordítottja” is igaz: az influenzavírus ugyanis teljesen egészséges embereknél is hozzájárulhat a diabétesz megjelenéséhez, mégpedig az egyes és a kettes változathoz egyaránt. Ezt 2012-ben olasz kutatók állapították meg, tanulmányukban. Egy friss októberi kutatás szerint pedig a 2. típusú cukorbetegségben szenvedők, könnyebben elapják az influenzát. A tanulmányt a Journal of Internal Medicine online felületén tette közzé Paz L.D. Ruiz, az oslói norvég népegészségügyi intézet kutatója. A csapatával együtt egy nagy adatbázist vizsgáltak meg 2009 és 2013 közötti, 30 évnél idősebb norvég lakosok esetében, akik egytől egyig 2. típusú cukorbetegségben szenvedtek és az influenza járvány időszakában éppen kórházban voltak, vagy oda kerültek.

Mivel a “bemenő” adatokból az is kiderült, hogy a 2. típusú cukorbetegek között hányan kaptak influenza elleni védőoltást és hányan nem, a kutatás arra az egyértelmű eredményre jutott, hogy a be nem oltott betegek sokkal könnyebben kapták el az influenzát és a vele járó veszélyes szövódményeket, mint azok akiket a kórházi tartózkodás alatt, vagy előtt beoltottak az influenza elleni oltóanyaggal. Kiderült, hogy az influenza járvány idején eleve több 2. típusú cukorbetegségben szenvedő beteg került kórházba, mint egyébként, de közülük is elsősorban azok, akik előzőleg nem kaptak influenza elleni védőoltást.

Forrás: https://medicalxpress.com/news/2019-10-patients-diabetes-flu-hospitalized.html

A kötvényt egy héten belül küldjük e-mailen a neked@proaktivdirekt.com címről. Kérjük tedd ezt a címet a leveleződ címjegyzékébe, hogy megkapd. Elolvastam és elfogadom a biztosítási feltételeket, igénylem az ingyenes Colonnade baleset-biztosítást. Hozzájárulok, hogy az Colonnade vagy megbízottja a biztosítási ajánlataival telefonon megkeressen. Hozzájárulásodat visszavonhatod a Colonnade címére (1388 Budapest, Pf. 14.) küldött levélben vagy telefonon: 801-0801. Letöltöm a biztosítási feltételeket.

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...