2016.07.20. 13:08:04 11549 300

8 tipp, hogy a növények is túléljék a nyaralást!
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Elutaznál, de sajnálnád, ha a növényeid az utazás ideje alatt elszáradnának? Szerencsére több okos trükk is a rendelkezésedre áll, ha nincsenek jó fej szomszédaid, akik átvállalnák ezt a nemes feladatot. Az egész kertet persze nem lehet egy hétre előre jól meglocsolni, de a balkonládák virágait, a szobanövényeket, fűszernövényeket elláthatod.

Vitorlavirág - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Vitorlavirág

Amikor társasházban éltünk, és az összes kertészkedési mutatványunk kimerült abban, hogy néhány fűszernövényt tartottunk az erkélyen, sokszor előfordult, hogy száraz kórókat tartalmazó cserepek vártak az egy hetes vagy 10 napos nyaralások után. Egyszer azonban szerencsénk volt, mivel a felső szomszéd a saját növényeit öntözve egy kis vizet juttatott az én petrezselymemre is. Véletlenül ugyan, de ezzel megmentette a zöld fűszert! Ha nem akarod a vak szerencsére bízni a növényeid sorsát, próbáld ki ezeket a technikákat!

1. Téglák a vízben

Egy nagy ládába tegyél vizet és áztass bele téglákat, erre helyezd el a növényeket. A téglákból folyamatosan párologni fog a víz, így nedvesen tartja a földet, de nem fog folyamatosan vízben állni a növény.

2. Árnyék

A kinti növényeket helyezd árnyékos helyre egytől-egyig és itt helyezd a ládát vagy az öntöző szerkezetet, amit választottál.

3. Kavicságy

A szobanövényeket helyezheted kavicságyra: egy nagy tálcát engedj fel vízzel, tégy bele kavicsokat, és helyezd el ezen a szobanövényeket. Hasonlóképp működik, mint a téglás módszer, csak a lakásban kifinomultabb. Egyébként az orchideáknak és egyéb trópusi növényeknek ez kifejezetten jót tesz, ideális öntözési/párásító módszer.

4. Öntözős erkélyláda

Az önlocsolós erkélyláda is megtartja a vizet, így ezzel is jól kihúzhatják a növények a nyaralás végéig. Lehet kapni automata locsolót is, de az elég drága mulatság.

5. Köteles módszer

Ennek a lényege, hogy egy vödörbe vizet teszünk, felhelyezzük magasan pl. lépcsőfokra vagy egy hordóra. belelógatunk egy jó nedvszívó képességű kötelet (vagy többet), és az alját a virágok földjén helyezzük el.

6. Borosüveg módszer

Egy csavaros kupakos borosüveget megtöltünk vízzel, a kupakjára pedig kisebb lyukat fúrunk, majd a nyakával lefelé a virágföldbe fordítjuk, így gyakorlatilag folyamatosan locsolhatjuk a nagyobb vízigényű növényeket úgy is, ha nem vagyunk otthon.

7. Fű

A füvet mindenképpen nyírjuk le, és nagyon alaposan locsoljuk meg, sajnos mást nem tehetünk érte. A lenyírt fűvel befedhetjük a többi növény földjét is, hogy így nedvesen tartsuk őket.

8. Töltsd fel földdel!

Ne legyen olyan növényed, ami alatt alig van föld, mivel így még hamarabb ki fog száradni. Mielőtt elutazunk mindent locsoljunk meg alaposan.

Forrás: divany.hu

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...