2015.06.07. 14:30:32 12494 426

5 gyógynövény, amit júniusban is gyűjthetsz
A hír elolvasásával 500 Ft-tal növelheted a nyereményedet. Ha tag vagy, jelentkezz be, ha új vagy, regisztrálj itt (ingyenes)!

Van, aki szinte egész évben gyűjtöget. Akad, aki csak most, az igazán jó idő megérkezésével válik a gyógynövények gyűjtögető szerelmesévé. Bármelyik csoportba tartozol, van egy igazán jó hírünk: a természet patikája júniusban is nyitva áll. Házi gyógyszertárunk és szervezetünk feltöltése folytatódhat.

Gyógynövények - PROAKTIVdirekt Életmód magazin és hírek - proaktivdirekt.com Gyógynövények

A természet így nyár elején sem hagy minket „céltalanul” kóborolni erdőn, mezőn (pedig néha de jó is az:-)), még mindig találni „szednivalót”, ha alaposan körbenézünk.

Mezei zsálya

Virága és levele ételeink díszítője, levelének kesernyés íze ellenére ízesítője is lehet. Virágainak lila része nem hiányozhat olyan édességekből vagy „édesítőkből”, mint a palacsinta, zsályás méz, vagy cukor. Fűszerecetbe a virág és a levél is odakívánkozik. Szárított formában házi patikánkban is hasznosítható. Illóolaj tartalmában ugyan különbözik az orvosi zsályától, de hozzá hasonlóan alkalmazható száj és torok öblítésére, gyulladásgátlóként, gyomor bélhurut megjelenésekor. Fürdővízben alkalmazva az aranyér okozta panaszokra jó, egyéb külsőleg való használat esetén izzadásgátló is válhat belőle.

Szederlevél

Az erdőben sétálva bukkanhatunk rá. Gyümölcse is finom, ám levele „varázserővel” bír. Sebgyógyításra, az íny és az immunrendszer erősítésére is használták, C-vitamin és tannin tartalma miatt. Kesernyés, ám mézzel ízesíthető teája élvezeti italként is fogyasztható, de különösen ajánlott torokgyulladáskor, hasmenés esetén, vagy borogatás gyanánt kiütések és sebek megjelenésekor. Hölgyeknek segít a menstruációs ciklus szabályozásában. Olyan teakeverékekben is megtalálható, melyek cukorbetegség ellen javasoltak.

Apróbojtorján

Augusztusig érdemes gyűjteni virágos-leves hajtásának felső részét. Forrázással készíthető belőle gyógytea. Antibakteriális hatása miatt gyomor- és bélhurutra, krónikus májgyulladásra, hasmenésre alkalmas. Gyulladáscsökkentő tulajdonságának köszönhetően a megoldás lehet különféle, szájban és torokban lévő gyulladásos megbetegedések, sebek, szájpenész esetén. Szabályozza a máj- és az epe működését is.

Diólevél

A diófa leveléből, forrázással készült tea szinte minden nyűgre orvosság lehet. Bőrproblémák, női gondok ellen is kiváló, emellett stimuláló, gyulladáscsökkentő, antiszeptikus hatással is bír.

Szurokfű

Félszáraz, száraz réteken találhatod meg, leveleit virágzás után érdemes gyűjteni. Fűszer- és gyógynövényként is ismert. Gyógybor is készíthető belőle, de inkább forrázással készített teáját érdemes kortyolgatni, többek között étvágyjavító, görcsoldó, köhögéscsillapító, emésztést javító, epehajtó hatása miatt is.

Forrás: erdokostolo.blogspot.hu, fuveszblog.cafeblog.hu, gyorgytea.hu | Összeállította: Ssz

Ha tetszett, kedveld:  |  Ha nem tetszett, írd meg miért nem!

Oszd meg a cikket és nyerj...